Turné för framtidens digitala pappersbruk – tillsammans driver vi utvecklingen

Vad händer när man slår ihop den senaste digitala tekniken, en turnébuss och svensk massa- och pappersindustri? Du får interaktiv lösningsdemo precis utanför dörren hos ditt bruk.

I november åkte vi på turné för att träffa kunder och visa upp ABB:s banbrytande lösningar.

ABB har länge arbetat nära massa- och pappersindustrin i Sverige och runt om i världen. Vi har fått med oss erfarenheter, kunskap och djup förståelse för industrin. Vi träffar kunder. Vi hör om problemen. Ser utmaningarna. Och kan utifrån det skapa digitala lösningar som ger verklig nytta.

För idag är det ju så – alla samlar data. Men långt ifrån alla använder den optimalt.

Att till fullo nyttja den digitala teknikens möjligheter är en förutsättning för att lösa de komplexa utmaningar som bruken står inför. Genom att kombinera digital teknik och dataanalys med domän-, teknik- och automationsexpertis utvecklar ABB lösningar som är skräddarsydda för att optimera komplicerade industriella processer i massa- och pappersindustrin.

De här integrerade lösningarna ville vi visa på vår turné. Och vi ville återigen få träffa våra kunder. Den dialog vi har är oerhört viktig för att driva utvecklingen framåt. Det är i den som grunden läggs för verkligt värdeskapande lösningar – de som ger högre produktivitet, bättre kvalitet och lägre produktionskostnad.

Vår turné gick från Kalix i norr till Stockholm i söder med stopp på BillerudKorsnäs Karlsbrog, Mondi Dynäs, SCA Östrand och Holmen Iggesund. Fyra anrika bruk där vi fick möjlighet att välkomna besökare in i vår specialdesignade trailer. I den har vi byggt upp en helautomatiserad, optimerad och uppkopplad bruksmiljö, komplett med laboratorie-, operatörs- och pappersmaskinsmiljöer.

Här kan man följa hela flödet i bruket, från mäldberedningen till pappersmaskinen, operatörsrummet, och slutligen labbet. Vi visar hur vi kan mäta konsistensen av mälden, som sedan går över till pappersmaskinen och komponenter i ABB Ability™ Quality Management System inklusive ställdon, skannerram och webbinspektionslösningar. Allt integreras till operatörsmiljön som styrs av ABB Ability™ System 800xA Extended Operator Workplace (EOW), tillsammans med ABB Ability™ Manufacturing Execution System, Paper Machine Drives och många andra avancerade lösningar. I labbet finns automatiserad testning av producerat papper via L&W Autoline.

Det är alla våra modernaste och mest avancerade lösningar, tillgängliggjorda på ett unikt sätt. Det var riktigt roligt att få visa upp dem på brukens hemmaplan, och responsen vi fick var överväldigande. ”Det här är framtiden”, var det flera kunder som sa.

Jag tror att det stämmer. Digitala lösningar som de här är en förutsättning för kostnadseffektiv produktion med hög kvalitet. Något som är ett måste i en bransch där konkurrensen är oerhört tuff.

Blir du nyfiken? Vill du också hänga med på ABB:s turné för framtidens digitala pappers- och massaindustri? I vår ger vi oss ut på vägarna igen – hör av dig om du vill att bussen ska stanna hos er!

Categories and Tags
About the author

Mikael Lundgren

Mikael Lundgren is Account Manager for pulp and paper in Sweden. Mikael joined ABB in 2002 and he has over 20 years experience in the process industry. During his career he has held various positions in engineering, service and sales. Mikael Lundgren är Account Manager för massa och papper i Sverige. Mikael började på ABB 2002 och har över 20 års erfarenhet av processindustrin. Under sin karriär har han haft olika roller inom teknik, service och försäljning.
Comment on this article