“Vi hjälper till att göra skillnad!”

Som projektledare inom e-mobility har jag under snart ett år tillbaka fått möjligheten att driva spännande projekt, jobba tillsammans med våra kunder och träffa duktiga kollegor varje dag.

Jag och mina kollegor på ABB Electrification i Sverige var nyligen med och såg till att ABB rodde i land leveransen av 19 bussladdare till Göteborgsområdet där ca 150 nya elbussar nu rullar på gatorna. Cirka 180 miljoner resor görs med buss i regionen varje år och att byta till elbussar är ett viktigt steg mot att uppnå en hållbar kollektivtrafik. Det är häftigt och inspirerande att vi på ABB är med och bidrar till en minskning på hela 88 procent i koldioxidutsläpp om man jämför med de bussar som körde på linjerna tidigare. Övergången till elbussar har inneburit stora vinster på alla parametrar, då avgaspartikelutsläppen har minskat med 83 procent, kväveoxidutsläppen minskat med 97 procent och energiförbrukningen minskat med 67 procent. Vi hjälper till att göra skillnad!

Min roll är att vara spindeln i nätet och hantera allt i ett projekt, från att våra säljare tar hem en affär tills att laddarna levereras och tas i drift. Jag har verkligen roligt på jobbet och får energi av att vara med och påverka energiomställningen i samhället, där elektrifiering och laddinfrastruktur är en viktig del.

Det här är det största projektet ABB Electrification i Sverige haft inom laddinfrastruktur och det var även mitt första projekt som jag drev. En utmaning som heter duga men som lärde både mig och mitt team så många värdefulla saker som vi tagit med oss till andra projekt, särskilt när det kommer till säkerhetsfrågorna. Vi har till exempel fått synka med energibolag, byggbolag, underentreprenörer och trafiksamordningen i Göteborg för att spärra av busstrafiken på ett säkert sätt medan vi jobbat med installation av våra laddare. Mitt jobb handlade mycket om planering, samordning och kommunikation, att samarbeta och skapa flexibilitet i tidsplanen för att tillsammans installera laddarna till trafikstart av de nya elbussarna i slutet av 2020.

Veckan innan trafikstart åkte jag till Göteborg för att vara på plats och hantera de frågor och hinder som kom upp under slutskedet av idriftsättning. Det var otroligt givande och häftigt att se laddarna på plats och följa våra servicetekniker i deras arbete. En av de saker som är motiverande och  roligt med mitt jobb är att jag så tydligt kan se resultatet av det jag gör. Nu går det exempelvis att åka elbuss i flera städer tack vare de laddare som vi har sålt och levererat till våra kunder.

Vår marknad växer snabbt och det händer väldigt mycket. Ibland är det en utmaning, att tekniken utvecklas i rasande fart och det kommer hela tiden nya produkter och nya frågor från våra kunder. Min lärdom är att med kommunikation och bra dialog löser vi det mesta och får fortsatt nöjda kunder. Jag försöker alltid sätta mig in i kundens situation och blir ofta länken mellan kunden och fabriken om vi har leveransproblem. Att jobba för att ha nöjda kunder och goda relationer är det som driver mig i mitt jobb – för ABB är inte en skylt på taket eller en logga, det är vi som jobbar här och det vi gör som blir ABB för kunderna.

Categories and Tags
About the author

Frida Jalkenäs

Började på ABB som trainee i september 2019. Utbildad till civilingenjör på KTH, inriktning energi och miljö, master i hållbar teknik. Bor i Västerås. Energismarta tips: Minska på det onödiga, stänga av helt när det inte används och samåk/samäg i så stor utsträckning som möjligt. Håll även koll på dina största energibovar och försök minska på dem. Om jag inte var ingenjör skulle jag vara: Kiropraktor och personlig tränare
Comment on this article