Digitala serviceerbjudanden med personlig touch

En bra serviceleverantör är som en bra fotbollsdomare med full kontroll över verksamheten, utan att störa den. Precis så vårt serviceerbjudande ska vara!

Tänk dig en fotbollsmatch på absolut högsta nivå. Lagen spelar på, spelarna springer på boll och det mesta går som det är tänkt ända tills fel dobbar råkar träffa fel smalben. En spelare rullar runt på gräset, en annan står och skäller och det är då domaren kommer in i bilden. Har lagen och publiken otur är det en oerfaren person som tvekar, som kanske brusar upp, ja som helt enkelt inte klarar av att hantera situationen utan låter den dra upp på tiden och eskalera till det sämre. En erfaren domare däremot kommer att behålla lugnet, fatta rätt beslut snabbt och snart kommer matchen att vara igång igen, utan att avbrottet har orsakat särskilt mycket irritation. En ännu bättre domare, en i toppklass, skapar en atmosfär där avbrott som dessa undviks och man istället kan njuta av 90 minuter underhållande fotboll.

På ABB Power Grids vill vi att vår serviceorganisation ska vara precis som en riktigt duktig fotbollsdomare. Du som kund ska kunna lita på att vi har rätt erfarenhet och kompetens, att vi hela tiden finns där i bakgrunden, med våra system och medarbetare som har full kontroll på vad som händer och är redo att rycka in om du behöver oss. Och om något väl går fel, tja, då vet du att vi snabbt är där, gör vårt jobb effektivt och har din match, förlåt, din verksamhet uppe igen utan större dröjsmål.

Själv tycker jag att det roligaste med service är just att vi får jobba nära människor och lösa deras problem här och nu. Att hjälpa någon som står i en kritisk situation med en snabb och effektiv lösning, det är oslagbart.

Men. Och det här är ett viktigt men. För oss är service så mycket mer än att hjälpa kunden när något händer. Vårt viktigaste uppdrag är ju faktiskt att tillsammans jobba förebyggande för att undvika att det en blir några oplanerade stopp.

Våra kunder jobbar med extremt viktiga och effektiva verksamheter och oplanerade stopp kan innebära mycket höga kostnader och problem för hela logistikkedjan ett bra tag framöver. För att inte tala om vilka problem som kan uppstå både för samhället i stort och för enskilda individer vid oplanerade strömavbrott. Därför handlar service för oss om att eliminera risken för den här typen av huvudvärk.

Allra helst arbetar vi därför tillsammans med kunden för att regelbundet se över produkterna och systemen, att genom service förlänga deras livslängd, och för att upptäcka problem när de fortfarande är små så att de kan åtgärdas vid planerade avbrott i produktionen snarare än att skapa kaos genom att stanna helt oväntat. På så sätt minimerar vi både våra kunders risk och deras kostnader.

Eftersom ABB Power Grids baseras på fyra affärsområden – Grid Integration, Transformers, High Voltage Products samt Grid Automation – har vi på serviceorganisationen också självklart kompetens inom alla de här områdena. Dels genom våra duktiga servicemedarbetare, men också genom den veritabla armé av tekniska experter och den hundraåriga kraftexpertis som finns inom ABB Power Grids. Det är en enorm trygghet att alltid kunna gå tillbaka till den här grunden och veta att hjälpen finns där, samtidigt som vi kontinuerligt jobbar med att utbilda våra medarbetare i fält så att de alltid har den senaste branschkunskapen med sig ut till kund.

Våra kunder ska vara trygga i att om något händer, då finns vi där, med all stöd och kunskap de behöver. Dessutom ger utvecklingen inom digitalisering oss som serviceorganisation helt nya möjligheter att hjälpa kunden att kontinuerligt hålla ett vakande öga på produkterna. Vi jobbar ständigt med att ha så många uppkopplade produkter som möjligt eftersom det ger oss möjlighet att hela tiden se över hälsotillståndet i anläggningen utan att vara ute och klämma och känna. Att tillsammans med våra kunder få utveckla det här digitala erbjudandet ytterligare är något jag verkligen ser fram emot. Vill du veta mer om vad vi på ABB Power Grids kan erbjuda i form av service och hur vi tillsammans kan hitta de bästa lösningarna för just dig så är du varmt välkommen att kontakta mig!

Categories and Tags
About the author

Siros Jahanfar

Jag började som trainee på ABB 2015 och har jobbat i olika sälj/marknadsroller med fokus på export. Innan min roll som Servicesäljchef arbetade jag som Projektledare för ABB Sveriges deltagande på Hannovermässan 2019. Jag älskar att spendera min tid med människor, både i jobbet och privat, så på Service har jag hittat hem. På fritiden är det lagsport som gäller eller så sitter jag fastklistrad framför en fotbollsmatch, antingen traditionell eller amerikansk.
Comment on this article