Ett traineeprogram som ger mersmak

Traineerna som började februari 2016 tillsammans med den svenska styrelsen under ABB:s aktieägarträff i Västerås den 25:e april. Foto: Pia Nordlander

Låter utbildningar, sociala aktiviteter, nätverksbyggande, studie- och kundbesök samt tre arbetsplatser intressant? Då ska du läsa vidare nu!

Allt detta sker på ett världsomfattande företag med visionen om ett hållbart samhälle och dessutom på en tidsperiod av 30 veckor. Låter riktigt spännande, eller vad tycker du?

ABB har en drygt 100-årig historia av att ta in nyutbildade personer som traineer, eller lärling, som det en gång i tiden hette. Denna långa erfarenhet gör att konceptet är väl genomarbetat och integrerat i hela organisationen. Den möjlighet som ges att testa olika enheter, avdelningar och uppgifter är få förunnat och något som vi traineer försöker ta tillvara på så mycket som det bara går!

12 veckor på ABB

Jag tänkte dela med mig av en del av de aktiviteter jag hunnit med under mina första 3 månader på ABB. Min första praktikperiod var mitt första möte med ABB-kulturen med huvudfokus på hälsa & säkerhet – där fick jag också möjligheten att vara med på kundmöte. Som trainee har vi hunnit med flertalet studiebesök på diverse enheter i både Ludvika och Västerås samt aktieägarträff. Vi har också hunnit med kurser inom säker bilkörning och presentationsteknik på engelska. Utöver arbetstid har vi också haft aktiviteter för att lära känna varandra och äldre trainee-kullar genom bland annat kick-off, fredagspub och välkomstfest.

Intensiva månader

Under min nuvarande praktikperiod kommer schemat vara minst lika fullt! Under maj månad kommer jag gå en Excel-kurs, besöka kunder i Kiruna (LKAB), Gällivare (Boliden) och Luleå (SSAB) inklusive en avstickare till Riksgränsen för härlig vårskidåkning. I början av juni får jag vara del av en kundkonferens samt under helgen testa segling tillsammans med trainee-kollegor i Västerås. Utöver detta har jag mina uppdrag på min praktikplats – att kolla närmare på produktionsstrategier och On-Time Delivery.

Viktigt med trainee-kollegor

Traineeprogrammet är otroligt intensivt med många aktiviteter, nya människor och nya utmaningar. Det är fantastiskt roligt och givande där mina trainee-kollegor är ett särskilt viktigt inslag. Här hämtar vi inspiration och stöd från varandra. Nästa ”trainee-kull” välkomnas i september – då är vi ”gammal i gamet” och skall introducera dem till den härliga möjlighet vi fått genom ABB:s traineeprogram!

 

Categories and Tags
About the author

Jill Johansson

Civilingenjör Industriell ekonomi från Linköpings universitet med inriktning mot energiteknik samt strategi & styrning. Började som Trainee i Ludvika februari 2016 och har hittills hunnit med praktikperiod hos HVDC Service och Components. Är ursprungligen från Medelpad och gillar skidåkning och orientering. Foto: Jonas Bilberg
Comment on this article