Gamification lyfter framtidens industri!

Vi behöver fånga en ny generations intresse till industrin, en generation som kräver något helt annat av ett arbete än vad 40- till 70-talister gör.

Ett ämne som fått stort intresse i industrin runt om i Sverige är Gamification, jag fick också precis höra den svenska översättningen är Spelifiering, men jag föredrar att säga Gamification. Jag har åkt runt och föreläst om Gamification sedan 2013 vilket kan låta konstigt då ABB egentligen inte jobbat så mycket just med Gamification, dock är det inte så konstigt då en naturlig del av mitt och alla UX-forskares (UX = User Experience Design) liv att hålla koll på ny teknik och forskning, detta för att sedan applicera den i industrin där vi tror vi kan skapa ett mervärde för våra kunder.

Vilka fördelar kan Gamification innebära för industrin?

Jag brukar förklara Gamification som en process för att använda speltänk och spelattribut för att skapa engagemang. Jag menar alltså inte att man ska förvandla våra produkter i industrin till spel. Det handlar snarare om att identifiera vad det är som gör att vi förlorar oss helt i ett spel och lägger allt vårt fokus, engagemang på att bli bättre, nå högre nivåer, komma vidare som gör att vi hellre är i en spelvärld än i den verkliga världen. Tänk om vi kunde skapa det engagemanget hos våra kunder, hos våra anställda, det skulle kunna lyfta vilket företag som helst. Vad finns det för koppling mellan industrin och Gamification? Det finns många aspekter i det som jag tycker är intressanta i detta, bland annat har vi ett generationsskifte i industrin, både inom ABB och hos våra kunder.

Hur attraherar du talanger från generation Y?

Vi behöver fånga en ny generations intresse till industrin, en generation som kräver något helt annat av ett arbete än vad 40- till 70-talister gör. Ett bra exempel tycker jag är min senaste rekryteringsannons, en riktig UX-rockstjärna sa upp sig, en talang som för mig representerar en typisk generation Y, jag skrev en annons och bad honom titta på den, jag sa “Skulle du söka detta jobb? Helst vill jag att du stannar, men om du inte gör det vill jag anställa någon som är precis som du.”, hans svar var en annons tillbaka. Och nedan ser du extrakt på våra olika annonser, som jag tycker talar för sig själv, och vad nästa generation söker. Det är ett exempel på en inspirerande annons, och jag hade aldrig kunnat skriva den så bra.

Min inledning på annonsen:

We are a global organization delivering innovative solutions for all ABB units. Our research projects typically develop proof of concept user experience solutions with the latest technology. Within these projects we have a close dialogue with our business units as well as end customers to identify tomorrow’s market needs. To fulfill these needs, we monitor, identify and make use of the latest technologies, when we shape ideas and provide new innovative solutions.

Nästa generations beskrivning av ett arbete han skulle sökt

Imagine the world where the serious industries are enjoyable and fun place to work, where factories have beautiful information tools, where the decision makers can see relevant data efficiently presented, so that their decisions become well-informed. Imagine power plants, robots and factories from the science fiction — we are building them today, here in ABB, and we need you to join our research center in Västerås, Sweden, to help us shape the future of these vital industries!

Industriteknik för en ny generation

För att ta ett riktigt exempel från industrin kan vi titta på processindustrin och där på operatörer. Dagens operatörer har typiskt en lång erfarenhet från fält med bakgrund inom mekanik, om vi tittar på våra system och produkter är de i huvudsak designade just för 40-50-talister. De går i pension nu eller inom en snar framtid och vi ser en ny generation komma in i industrin, en generation med en helt annan bakgrund och erfarenhet, som våra system och produkter typiskt sätt inte är gjorda för.

10 000 timmar träning

Om vi då tittar på Jane MacGonigals forskning beskriver hon en ny generation som vid 21 års ålder kommer ha spelat 10 000 timmar dataspel, och då kan vi dra paralleller till Outliers, som beskriver att det som särskiljer ett proffs är mängden träning och efter 10 000 timmar är du ett proffs. För att lyfta industrin behöver vi anpassa våra produkter och system och vår arbetsmiljö till något som fångar denna generations fulla engagemang, talang och potential.

Kulturkrock

Föreställ dig då denna generation med i genomsnitt 220 knapptryckningar i minuten, som är multitaskande, som konstant får adrenalinkickar framför datorn hemma komma till jobbet som operatör, där det i max finns ett behov av 5 knapptryckningar per timme, där det blir allt mer väntande. Givetvis får vi uttråkade operatörer, och det är inte bra för kreativitet eller produktivitet.

Vad behöver vi göra för att lyfta industrin?

Vi behöver skapa en miljö utan väntan, med produkter, system, tjänster som ger en känsla av optimism, inspirerande historier med större meningen än livet, en miljö som främjar samarbete, och en miljö där det inte finns något väntande, en miljö där du alltid är produktiv.

Vad jag vill är att fånga våra användares och alla anställdas engagemang för det är då kan vi lyfta framtidens industri, och i det kan Gamification vara en pusselbit.

 

Categories and Tags
About the author

Susanne Timsjö

I began working for Process Automation in 1999 with the development of the 800xA control system. At the beginning of 2007, I started to work for Corporate Research with a vision to make ABB’s products and systems easier to use. Since 2008 I have, apart from a short time at Bombardier, worked with creating innovations for ABB. I love technology, my work, my family, people and exercising. I have two wonderful daughters; I will do anything to get them interested in technology. Jag började arbeta 1999 på Process Automation med utveckling av styrsystemet 800xA. Årsskiftet 2006/2007 började jag på Corporate Research med en vision att göra ABB:s produkter och system enkla att använda. Efter 2007 har jag, med en kort period på Bombardier, jobbat med att ta fram nya innovationer för ABB. Jag älskar teknik, mitt jobb, min familj, människor och träning. Jag har två underbara döttrar som jag gör allt för att få intresserade av teknik.
Comment on this article