Vad krävs för att få ett underhåll i världsklass?

Foto: Jonas Bilberg

Som säljare av ABB:s Serviceavtal träffar jag kunder dagligen och hör att många jobbar aktivt med sitt underhåll.

Arbetssätten varierar dock och förutsättningarna för att själv utföra underhållet på sin anläggning är mycket olika. Jag ser ett antal faktorer som skiljer ett bra företag från de bästa när det gäller att jobba med underhåll. Låt mig ge några exempel​:

  • För de allra flesta företag är det viktigt med en partner som kan hjälpa till att se vilket underhåll som behöver göras i anläggningen. Det handlar om att gå igenom statusen på produkterna, identifiera kritiska enheter och göra en plan för när och i vilken omfattning de ska underhållas. När detta är gjort finns ofta ett behov av att ”mappa” det egna underhållsarbetet med vad som behöver kompletteras. Vad gör vi själva och vad behöver vi hjälp med?
  • Med ny teknik har också möjligheten till tillståndsbaserat underhåll gjort sitt intåg. Det är naturligtvis det mest effektiva sättet att sköta sitt förebyggande underhåll på. Det vill säga att utföra underhållet precis när det är nödvändigt och inte när något händer eller efter ett schema. Då får du en anläggning som håller en jämn, hög nivå och ger en optimal drift.​
  • Alla moderna produkter kan idag lämna ifrån sig en otrolig mängd data. Utmaningen många står inför är vad man ska göra med all information – och vilka slutsatser som ska dras? Målet är att kunna förutse när de olika delarna i en anläggning behöver underhållas, uppgraderas eller bytas ut för att undvika störningar i produktionen. Då utnyttjas investeringarna till fullo utan att tumma på kvaliteten eller för all del på produktiviteten. Och pengar kan faktiskt sparas.
  • Det är också viktigt att se över vad som behövs för att lösa problem som dyker upp akut. ​Hur mycket man än arbetar med förebyggande underhåll kommer det alltid att kunna hända oförutsedda saker. Genom att ha tillgång till kompetens dygnet runt kan stopptiden för  anläggningens drift minimeras. Att få tillgång till en erfaren tekniker precis när man behöver det som bäst kan vara värt mycket när något stannar.

Till sist är det ju omöjligt att prata om underhållsarbete utan att nämna säkerheten. Att minimera antalet olyckor är ett långsiktigt och metodiskt arbete och genom till exempel obligatoriska riskbedömningar, säkerhetsutbildningar och rätt skyddskläder har man kommit en bra bit på väg.

Jag är övertygad om att man genom att utveckla underhållsarbetet, på egen hand eller tillsammans med en partner, kan uppnå ett underhåll i världsklass.

Vad är ett underhåll i världsklass för dig?

Categories and Tags
About the author

Anette Jansson

Jag började 1987 på ABB som servicetekniker. På service har jag stannat sedan dess. Från fältservice till teknikssupport och sedan ett antal år tillbaka jobbar jag med serviceavtalsförsäljning. Jag trivs med att jobba med service eftersom det handlar om att hitta så bra lösningar som möjligt som är anpassade för just den kunden jag har framför mig just då. Jag tror på att underhåll är en framgångsfaktor, även på min fritid finns underhållstänk - i form av träning och hälsa. Jag springer, gymmar och dansar. Så tycker jag om att äta god mat och lagar den gärna själv för då vet man vad man får i sig.
Comment on this article