Skid-VM 2015 – ett möte mellan skidsport och teknik

Simon från ABB låter en besökare kliva in i ett virtuellt kontrollrum.

Att Falun utsågs att vara värd för Skid-VM 2015 är det nog få som har missat. ABB var under eventet en av de nationella sponsorerna.

Att vara trainee på ABB innebär att du lär känna företaget inifrån och ut samtidigt som du även får representera ABB i olika situationer och Skid-VM i Falun var just ett sådant tillfälle! ABB, inklusive flertalet stora svenska företag, hade varsin visningsmonter under de två veckor som tävlingarna pågick. I olika omgångar stod vi traineer i denna monter och fick svara på alla möjliga ABB-relaterade frågor samtidigt som vi stolt visade upp vad vårt företag ägnar sig åt.

Teknik för stora som små

I montern fanns ett antal häftiga saker som allmänheten kunde prova på och dessa attraherade såväl vuxna och barn som nuvarande och tidigare ABB-anställda. Något som var mycket populärt var ett spel där en robot var kopplad till en surfplatta och genom att vicka och vrida på plattan rörde sig roboten i realtid utefter plattans rörelse. För att göra det hela lite svårare var en skiva placerad högst upp på roboten och på denna låg en boll, jag kan säga att det krävdes en hel del precision och ”hålla-tungan-rätt-i-mun” för att se till att bollen inte rullade av skivan.

Personer flockades även ständigt kring ett par Oculus rift-glasögon. Genom att ta på sig dessa glasögon hamnade personen i fråga plötsligt i en virtuell kontorsmiljö. Denna kontorsmiljö gav en inblick i hur ett operatörsrum för ett av ABB:s styrsystem, exempelvis 800xA, kan se ut och hur det i framtiden kan bli möjligt att styra processer i exempelvis en gruva utan att egentligen vara på plats.

På plats fanns även en stor interaktiv skärm som visade hur ABB:s produkter och system genomsyrar hela flödet från att ström produceras tills att det når hemmet och varje persons vardagsrum. Genom att klicka på valfri produkt eller system ploppade en beskrivning upp för respektive sak och gav besökaren en snabbkurs i allt från transformatorer, HVDC-system, brytare och avledare, till laddningsstationer för elbilar. Utöver ovannämnda saker gav vår monter även VM-besökarna möjligheten att passa på att ladda mobiltelefonen, vilken med stor sannolikt använts flitigt till fotografering under tävlingarna.

Monterns besökare ställde även många nyfikna frågor som berörde allt från vad ABB tillverkar, hur många anställda vi är, var någonstans i Sverige vi finns, vilka möjligheter till sommarjobb som ABB erbjuder, till vad ett HVDC-system egentligen är. Efter att på den sistnämnda frågan förklarat att ett HVDC-system möjliggör överföring och transport av el över mycket långa sträckor fick jag responsen ”Det var det häftigaste jag någonsin hört!”. Detta kändes lite extra bra och påminde mig om att vad vi på ABB utvecklar och producerar är i många avseenden unikt och inte minst imponerande!

Och så lite skidsport…

Sammantaget var vår vistelse på VM mycket givande och det är alltid roligt att få förklara, visa och beskriva vad vi på ABB håller på med, både på djupet men även när det kommer till vår bredd. Sen ska jag inte sticka under stol med att våra dagar på VM även gav möjligheten att under pauser få se lite skidåkning och det var ju inte fy skam att på plats få se Johan Olsson vinna guld!


Läs fler artiklar om livet som trainee på ABB.

Categories and Tags
About the author

Marie Sundkvist

Civilingenjör i Design och Produktutveckling från Linköpings universitet. Jag började ABB:s traineeprogram i september 2014 och har sedan dess fått lära känna ABB på bästa möjliga sätt! Jag har hittills gjort mina praktikperioder på R&D på Components – Bushings, Marketing & Sales på Capacitors och är just nu på Service på Breakers. Härnäst väntar fast placering någonstans i ABB-organisationen!
Comment on this article