18 individer, 12 länder, ett ABB

ABBs globala traineer för hösten 2014 och traineekoordinatorn utanför Toro-byggnaden i Zürich under höstens introduktionsvecka.

”Global trainee i ett globalt företag, klart jag tar det” tänkte jag när jag blev erbjuden tjänsten som global SCM-trainee tidigare i år.

Den första etappen av min traineetid här på ABB har nu kommit till sin ända. Jag har nyligen avslutat min första praktikplats på Centralt inköp på det svenska huvudkontoret i Västerås samtidigt som jag påbörjat min andra, på Huvudplanering hos ABB Robotics. Två skilda världar som jag som trainee har möjlighet att utforska, en gyllene möjlighet som man blir gladare av varje gång man tänker på det.

Men även om det är en fantastisk möjlighet som givits en, är det inte enbart en dans på rosor. Det är mycket som ska planeras och anordnas bland oss traineer samtidigt som man vill prestera bästa möjliga på varje praktikplats, en ekvation som lätt kan överdoseras. Men när energin och orken tryter är det bra att ha så många härliga traineekamrater och ABB-kollegor runtomkring sig som bara gör att man vill förstå, göra och se än mer av detta multinationella och framgångsrika företag.

Det globala, världsomspända ABB

Att ABB är ett multinationellt företag har troligtvis inte undgått någon, ABB finns representerat i inte mindre än 100 länder världen över. Så för en person som älskar att utforska nya länder och kulturer samtidigt som man gillar teknik är detta företag optimalt. Därför lockades jag även att söka den tjänst som jag har idag, Global trainee inom Supply Chain Management. Min första tid som global trainee skiljer sig inte från de andra svenska traineerna, jag roterar praktikplats var tionde vecka precis som dem. Skillnaden är att mina praktikplatser ska bredda mina kunskaper inom inköp samt när mina svenska traineekollegor väljer sin permanenta arbetsplats i vår så flyttar jag till Zürich i Schweiz där ABB har sitt globala huvudkontor. Då påbörjar jag min utlandspraktik som kommer att pågå i 18 månader fördelade på tre länder, varav Schweiz är det första.

En andra första vecka

Nyligen var jag i Zürich på introduktionsvecka för det globala traineeprogrammet. Där träffade jag 18 traineekollegor från världens hörn fördelade inom yrkesområdena finans, HR, inköp IS/IT och förnyelsebar energi. Men vi har alla en sak gemensamt, företaget ABB. Vi åkte till Zürich dels för att introduceras till varandra men även för att bli presenterade till olika globala avdelningar och gruppfunktioner. Veckan var fullspäckad från tidig morgon till sen kväll med presentationer och diverse workshops. Man blev fullmatad av intressant och givande information och blev lite klokare på vad man skulle vilja åstadkomma och arbeta med när man väl befinner sig på schweizisk mark. Under veckan i Zürich hann vi även med att besöka ABB:s GIS-fabrik, där gasisolerade ställverk tillverkas. Under verkstadsbesöket märktes det att det var många som hade annan akademisk bakgrund än teknisk, till skillnad från den svenska traineegruppen där vi alla är civilingenjörer, om än med olika inriktningar.

En sak jag lärt mig under min korta om än händelserika tid som ABB-anställd är hur mycket det finns att lära sig om företaget. Bara att förstå organisationsstrukturen är ett riktigt pussel med sina regioner och produkter. Jag ångrar inte en sekund att jag under våren 2014 tackade ja till min traineeplats här på ABB, jag trivs som fisken i vattnet som man brukar säga. Vem skulle inte vilja vara del av ett företag som strävar för att ge världens invånare tillgång till bättre energi, att personligt kunna vara med där det händer samtidigt som man utmanas och utvecklas för var dag som går. För mig var detta ett av de bästa beslut jag tagit!

 


Läs fler artiklar om livet som trainee på ABB.

Categories and Tags
About the author

Jenny Svensson

Civilingenjör i Industriell ekonomi från Luleå tekniska universitet med logistisk inriktning. Började som trainee på ABB under september 2014 och trivs otroligt bra med företagets spännvidd, både geografiskt som produktmässigt. Placerad i Västerås där jag hunnit med min första praktikperiod hos CSSM, centralt inköp, samt påbörjat den andra inom huvudplanering hos Robotics med fokus på deras sälj- och verksamhetsprocess.
Comment on this article