Ta ett steg ut ur bekvämlighetszonen

Traineeprogrammet erbjuder ett smörgåsbord av möjligheter i olika dimensioner. Hur får man då ut så mycket som möjligt av denna tid?

I samma veva som traineegängets start här på ABB, så sände sammanträffande nog Arbetsförmedlingen en TV-reklam om hur det är att vara ny på jobbet. Det fanns ett par olika varianter av filmklippet men alla illustrerade de känslan av den nervositet och ibland problematik som är förknippat med första dagen eller tiden på en ny arbetsplats. Jag minns att en äldre bekant skojfriskt sa till mig ”Julia, nu är det såhär du kommer att känna det i sju månaders tid, hur kan du välja det av egen fri vilja?”. Ja, det är måhända en bra fråga.

I ABB:s traineeprogram har man möjlighet att välja tre skilda praktikplatser, helt baserat på eget intresse. Givetvis innebär detta en unik möjlighet att få se olika delar av organisationen, skapa kontaktnät och finna en roll man trivs i och vill utvecklas inom, men det kommer också innebära tre olika arbetsplatser, nya kollegor, chefer och tre olika uppsättningar oskrivna regler kring fikabordet.

Med forskning på schemat

Jag har valt att göra min första praktikplats på Corporate Research i Västerås på avdelningen för Advanced Modeling & Control, AMC. Med endast en reglerteknisk kurs i ryggen är jag kanske inte klippt och skuren för AMC där många av de anställda har doktorerat inom sitt område, men jag ville gärna göra en praktik på Corporate Research och fann ett spännande projekt att delta i. För ABB är forskning och utveckling högprioriterade områden och ABB har sju olika forskningscenter runt om i världen. Deras roll är att lägga grunden för ABB:s framtida lönsamma produkter och system genom långsiktig forskning och utveckling.

Just nu deltar jag i ett gruvprojekt och har från dag ett fått delta i gruppens gemensamma arbete med möten och planering men har samtidigt en egen specifik uppgift att lösa. Det är en spännande känsla när man inser att man faktiskt är med och bidrar och påverkar utvecklingen på riktigt. I början av min praktikperiod deltog jag i avdelningens strategidag. Varvat med diverse lära-känna-aktiviteter och kompetens-mapping så föreläste en av mina iranska kollegor om Iran och guidade oss igenom det persiska köket, en mycket uppskattad och välsmakande upplevelse. Mångfalden är ytterligare en styrka som Corporate Research besitter. Totalt sett så finns här 40 olika nationaliteter vilket berikar arbetsklimatet oerhört.

Traineeaktiviteter med full fart

Parallellt med arbetet på min praktikplats fortskrider traineeaktiviteterna i full fart. Varje torsdag alternerar vi med studiebesök och talarmiddag mellan enheterna i Ludvika och i Västerås, vilket innebär att vi traineer befinner oss en hel del på vägen. Helt i linje med ABB:s högprioriterade säkerhetsarbete och mantra ”Don’t look the other way” beslutade traineeansvarig att vi skulle få delta i en Safety Driving-kurs. Kursen pågick under en heldag och var fantastiskt givande och bland det roligaste jag gjort. Teori kring olycksstatistik, förebyggande åtgärder, första hjälpen med mera varvades med praktisk bilkörning. Kommer varken förr eller senare att köra så aggressivt med en näst intill ny Audi A6a.

Som om inte alla vardagsaktiviteter vore nog begav sig traineegruppen iväg på ett gemensamt samkväm under en helg i början av oktober. Vi hyrde ett gammalt skolhus norr om Ludvika och helgens huvudaktiviteter bestod i en guidad tur på ortens strutsfarm samt applicering av våra nyförvärvade sladdkunskaper på go-kartbanan. En helt fantastisk hösthelg med en nu redan sammansvetsad och härlig traineegrupp.

Så som svar till min äldre bekanta så njuter jag till fullo av alla nya situationer vare sig det gäller möten med nya kollegor eller det okonventionella i att klappa en struts. Mitt mål är att vara obekväm i sju månader. Jag är nämligen övertygad om att det är genom att ta ett kliv ut ur sin bekvämlighetszon, prova nya roller och våga knyta kontakter, som man utvecklas som mest. Och har som roligast!

 


Läs fler artiklar om livet som trainee på ABB.

Categories and Tags
About the author

Julia Nielsen

Civilingenjör i Design och produktutveckling från Linköpings Universitet med en master i Mechanical Engineering. Placering i Västerås där jag gör min första praktikperiod på Corporate Research på avdelningen Advanced Modeling och Control, AMC. Med en förkärlek för utmaningar, internationellt arbete i kombination med ett starkt teknik- och produktutvecklingsintresse föll sig valet på ABB naturligt. Trivs bra i hästtäta Västerås med närhet till utomordentliga träningsspår och Stockholm.
Comment on this article