Konsten att välja arbetsplats

I Ludvika finns en rad verksamheter inom elkraft. Det är väldigt känt internationellt och kallas ofta ”Världens kraftcentrum”.

Efter flera intressanta praktikplatser och äventyr med traineerna börjar det bli dags att hitta den fasta placeringen.

Snart är det mitten på tredje praktikperioden och det börjar bli dags för många av oss att hitta en fast placering. I traineeprogrammet har det getts stora möjligheter att påverka var praktikperioderna varit, en frihet som känts väldigt förmånlig men också kräver aktiva val. Med fast placering menas jobbet som man går in på efter att praktikperioderna är över. Det är i denna tjänst som vi kommer åka utomlands och göra utlandspraktik i tre till sex månader.

Placeringen i Ludvika gör att det finns stort utbud. Mina praktiker har varit inom inköp, marknad och på service. Med intresset jag har inom produktion, logistik och inköp finns det mycket att välja på i Ludvika. I ”världens kraftcentrum” är flera av ABB-enheterna som tillverkar kraftprodukter placerade och vi gör högspänningsprodukter som exempelvis brytare, avledare, kraftkondensatorer, ventiler till HVDC, transformatorer, mättransformatorer, genomföringar och lindningskopplare. ABB-enheterna skiljer sig på många vis i till exempel storlek, tillverkningsvolym, olika grader av kundanpassning och olika typer av tillverkning.

Tjänsterna som rör inköp, produktion och logistik är även de många. Det går att jobba med inköp och frågor som vilka leverantörer vi skall ha och hur ledtider kan kortas. Logistikutvecklare är en tjänst där man jobbar med frågor som rör materialförsörjning till produktionen, lagernivåer samt logistiklösningar med leverantör. Produktionsteknik är en tjänst där det går att jobba med investeringar i produktionen, men även med förändringar och arbetskulturfrågor i produktion. Hur väljer man då?

Talarmiddagarna har varit väldigt hjälpsamma då vi träffat flera väldigt drivna och erfarna profiler inom ABB. De har delat med sig mycket av sina upplevelser efter många år på företaget och många intressanta berättelser. Några återkommande tips inför den fasta placeringen har varit att välja sin chef och jobba med det som är roligast. För mig har det känts viktigt att komma till ett ställe med en chef som lyfter sina anställda och vågar ge ansvar. Vad man gör om dagarna har självklart stor betydelse och där vore en blandning av att jobba med människor i projekt och analytiska uppgifter stimulerande.

Det är väldigt tacksamt att få möjligheterna att kunna testa på flera bolag och avdelningar. Att få kontakt med olika chefer på ABB är inga problem, då traineeprogrammet är väl inarbetat i organisationen och vi har träffat många personer i de olika ledningarna på studiebesök och middagar. Det är imponerande hur många ambitiösa och kunniga människor det finns på ABB och det finns många duktiga chefer här. Det blir skoj och lärorikt att komma in ordentligt i verksamheten.

När ABB i Ludvika hade öppet hus stod Peter Malm, Roland Sköld, Maria Alfredsson och jag på HR-torget för att berätta om alla spännande jobb som finns på ABB. Foto: Henrik Hansson
När ABB i Ludvika hade öppet hus stod Peter Malm, Roland Sköld, Maria Alfredsson och jag på HR-torget för att berätta om alla spännande jobb som finns på ABB. Foto: Henrik Hansson

Läs fler artiklar om livet som trainee på ABB.

Categories and Tags
About the author

Erik Flink

Civilingenjör i Industriell ekonomi med inriktning mot produktion och logistik. Gillar rejäla utmaningar och har stort intresse för industri. Kombinationen stod att finnas hos ABB på traineeprogrammet där det fanns stor potential att utvecklas. Ett kul företag med många affärsområden och mycket teknik. På traineeprogrammet har jag varit hos inköp på Transformers, marknad på HV Components och service på HV Breakers.
Comment on this article