Få snabba laddare ger långsam resa med elbil

Att ta en långtur med elbil i Sverige idag är inte enkelt. Men vad beror det på? Efter vår resa vet vi att det inte är bilarna som det största problemet.

Jag och min kollega Chihchun Li fick i uppdrag att köra hem en elbil från Malmö till ABB:s Svenska huvudkontor i Västerås. Bilen fanns kvar i Malmö efter ABB:s deltagande i Oresund Electric Car Rally 2014 och som avslutning ville man testa hur enkelt det skulle vara att ta en road-trip mellan Sveriges sydspets och Mälarstaden. Inte helt enkelt skulle det visa sig.

Planeringen för resan började flera veckor innan.

Tekniskt intresserade som vi är började vi läsa på om bilen, laddare och fråga runt bland likasinnade kollegor. Det var ingen dum idé. Att färdas med elbil i Sverige kräver att man slaviskt följer vissa rutter för att laddningen av bilens batteri längs vägen inte skall ta för lång tid. Vad som särskiljer dessa rutter mot andra är att där finns snabbladdare, som kan ge bilen fullt batteri på knappa 30 minuter, jämfört med 10 timmar om man väljer ett vanligt uttag.

På plats vid OECR fanns ABB:s eminenta snabbladdare Terra som går att anpassa efter vilka uttag som önskas.
På plats vid OECR fanns ABB:s eminenta snabbladdare Terra som går att anpassa efter vilka uttag som önskas.

Färden gick ut från Malmö vid sextiden en söndagskväll med riktning Göteborg, en väg vi valde just för att den bjöd på mest laddstationer. Den variabeln visade sig viktigt redan vid första stoppet där laddaren inte gav oss mer än ett felmeddelande. Efter snigelkörning och rekognosering till fots nåddes ett alternativ, med nervkittlande 6% laddning kvar.

Vid en av de mer välutrustade laddplatserna hann vi först till snabbladdaren vilket gjorde att näste man, som sökte samma typ av uttag, fick börja ladda ur en vanlig laddstolpe.
Vid en av de mer välutrustade laddplatserna hann vi först till snabbladdaren vilket gjorde att näste man, som sökte samma typ av uttag, fick börja ladda ur en vanlig laddstolpe.

Vårt noggranna schema (vi planerade alla sträckor och stopp) hängde helt och hållet på att laddarna längs med vägen fungerade. Stressen inför att den enda snabbladdare som fanns på varje laddplats inte skulle fungera, så att vi skulle få leta efter en ny eller behöva övernatta, fick oss att köra så energisnålt vi bara kunde. Det inkluderade att stänga av GPS, radio, AC och, vilket vi nämnde ofta i våra inlägg på Instagram från resan, värmen! ”Tyvärr” är en elmotor för effektiv för att ge någon spillvärme att tala om och att generera extra var inte ett alternativ om laddarna inte gick att lita på.

Efter nattläger i Falkenberg nådde vi Göteborg följande förmiddag.

Där hade vi lärt oss en läxa och börjat kontrollera statusen på alla stolpar i förväg via telefon. Nästa riktmärke var Linköping och med nyvunnen rutin blev stoppen effektiva, även om det var väl långt dem emellan. I Sverige finns det i skrivande stund 2 647 elbilar och om inte avståndet mellan snabbladdarna var jobbigt skulle det definitivt vara det om man anlände och någon annan i den ökande skaran elförare hade hunnit före till det enda uttaget när man skall ladda.

Som jag nämnde ovan innebär elbilskörande idag att man sällan kan ta raka vägen till sitt mål, inte ens om det målet är Sveriges femte största stad. Vår resa gick istället i riktning mot huvudstaden tills vi beräknat att vi kommit så nära Västerås, vid Nyköping, att vi på mindre vägar kunde nå fram på en laddning. Vid det laget hade det blivit kväll på vår andra resdag. På tomma vägar, som tillät mjukt tempo och lite inbromsningar, satte vi nordlig kurs och strax efter midnatt, kunde vi parkera vid den bekanta, vackra stenbyggnaden vid Västerås central.

Finns det så några slutsatser att dra efter ett test som detta?

Ja, till att börja med avverkade vi en sträcka på 77 mil. Hade vi kört en fossildriven bil hade vi inte haft några problem att ta kortaste vägen, på endast 60 mil. Trots detta var resformen väldigt lämplig. Inte nog med att rätt energikälla till elen hade kunnat göra den koldioxidneutral, energikostnaden mot en vanlig bil är under 20 % eller under 2 kr milen. Givet ett bättre nät av laddare kan också mängden bilar öka, priserna sjunka och därmed de fasta kostnaderna för denna framtidens bilflotta.

Categories and Tags
About the author

Anders Göransson

Civilingenjör i Industriell ekonomi från Chalmers Tekniska Högskola och trainee sedan februari 2014. Stort intresse för teknik och ledarskap, där ABB verkligen är en arbetsplats med många möjligheter. Jobbar nu på ABB Service med affärsutveckling och strategiskt försäljningsarbete.
Comment on this article