“Vi gräver ner oss i alla detaljer och får då lära oss alla delprocesser”

Jag har fått äran att intervjua våra sommarjobbare och försökt besvara hur en dag på sommarjobbet ser ut. Nu får ni följa med och träffa två av dem.

Pia Trollsfjord och Kalle Liljendahl sommarjobbar på LV Motors. LV Motors producerar lågspända asynkronmotorer och synkronmotorer i aluminium och gjutjärn inom axelhöjdsområde 100-280. Motorerna är driftsäkra och högeffektiva och används inom många olika områden. Pia jobbar på en avdelning som heter produktionsteknik, där de arbetar med att effektivisera processerna i produktionen. Det innebär att jobba med ständiga förbättringar och ta fram smartare produktionslösningar i befintlig verksamhet. Kalle jobbar på en avdelning som heter kvalité, där de tittar på hur man kan säkra kvaliteten i produktionen. Det ska vara rätt standard på motorerna som kommer ut till kund. Alla motorer ska hålla samma kvalitetsnivå.

Pia Trollsfjord ABB by Me

Namn: Pia Trollsfjord
Ålder: 42 år
Utbildning: Grundskolelärare 1-7 Ma/No/Eng, läser nu till högskoleingenjör

Pia har jobbat i femton år som lärare och pluggar nu till högskoleingenjör inom innovation, produktion och logistik på Mälardalens högskola.

– Jag kände att jag ville göra något annat. När barnen blev större fick jag tid och ekonomiskt utrymme att studera vidare. Teknikbiten var självklar. Jag är klar om ett år och det har gått jättebra. Det är väldigt kul att läsa igen.

– Det är jättespännande för mig att få sommarjobba på ABB. Jag får komma ut i arbetslivet och få erfarenhet av industrin och möjlighet att koppla ihop teori med praktik. Jag lär mig mycket nytt varje dag. Det är första året på ABB men jag var här med några kurskamrater i våras och gjorde ett projekt där vi tittade på effektivisering av ett produktionsflöde och dess logistik och materialhantering. Under projektet blev jag tillfrågad om jag ville sommarjobba här. Det jag jobbar med nu i sommar är att skriva instruktioner. Det har gett mig möjlighet att ta del av hela processflödet, från inkommande material till färdig motor, vilket är häftigt. Att byta inriktning i arbetslivet är som en nytändning för mig.

Kalle Liljendahl ABB by Me

Namn: Kalle Liljendahl
Ålder: 20 år
Utbildning: Studerar till byggnadsingenjör.

Kalle läser också på Mälardalens högskola men till byggnadsingenjör. Han är klar med första året av tre.

– Det här är min andra sommar på ABB. Jag sökte och blev placerad här. Jag är lite osäker på vad jag vill jobba med. Jag kan bli byggnadsingenjör, räkna på hållfasthet på byggen eller så kan jag jobba ute på en oljerigg, eller så jobbar jag på ABB. Jag har bara pluggat ett år, och har många valmöjligheter kvar. ABB är stort företag och det finns många möjligheter. Vem vet var jag hamnar.

Vad har ni för arbetsuppgifter?
Vi gör instruktioner till operatörerna ute i verkstaden på LV Motors. Instruktionerna ska tydligöra varje steg i tillverkningsprocessen. Vi tittar både på att standardisera arbetsätt såväl som att bygga bort kvalitetsavvikelser.

Pia och Kalle går igenom de gamla instruktionerna.
Pia och Kalle går igenom de gamla instruktionerna.

– Vi jobbar tillsammans i grupp på tre personer. Vi går ut och pratar med operatörerna om hur de gör i detalj när motorer ska monteras. Det ska vi få ner i en tydlig och enkel text som alla ska förstå. Vi tar också bilder steg för steg på alla moment. Det finns gamla instruktioner men de är gamla och behöver förnyas. Vi börjar alltid med att titta på dem först och se vad det som behöver revideras och vilka bitar det är som saknas. Vi går in i detaljer, vilket de förra instruktionerna inte gjorde. Mycket är kopplat till säkerhet. Vad ska operatören tänka på när de är på den här stationen? Att använda skyddsglasögon till exempel.

– En ny operatör ska kunna lösa uppgifterna genom att läsa instruktionerna vi har gjort. De ska kunna ha det som stöd i deras arbete. Det gäller att det finns bra bilder och tydlig text. Korta och konkreta förklarningar.

Pia och Kalle tar mig runt i verkstaden och de förklarar alla delar i processen i detalj. Vad materialet heter, vad det fyller för funktion, hur man monterar det och vad man ska tänka på vid just den här stationen. Detta sker vid varje station. Jag är grymt imponerad av deras kunskap och deras intressanta och lärorika sommarjobb.

– Vi gräver ner oss i alla detaljer och får då lära oss alla delprocesser. Vi frågar operatörerna när vi inte förstår eller när något är otydligt. Vi går igenom flera olika monteringslinor.

Pia, ser du någon koppling till det du får lära dig i skolan?
– Ja definitivt! Det här året har jag bland annat läst hållfasthet, materiallära, kvalitet, logistik och effektivisering. Jag tycker att det finns en jättebra koppling till min utbildning. Det jag har läst har jag användning av här och jag lär mig nytt som jag kommer ha användning av i mina fortsatta studier.

– Det är roligt att lära. Att faktiskt få uppleva hur det är att arbeta inom produktionsteknik är bland det roligaste med mitt sommarjobb. Det finns alltid processer att utveckla och förbättra. Kollegorna har också varit otroligt hjälpsamma och trevliga. De har tagit väl hand om oss och satt oss in i arbetet. Vi är ett otroligt bra och glatt gäng!

Vad har du lärt dig på ditt sommarjobb?
– Jag har lärt mig otroligt mycket om motorer och de processer som krävs för att skapa en väl fungerande motor. Jag har även fått förståelse för problem som kan uppstå i en produktion och hur man på ett effektivt sätt kan lösa dem.

Vad jobbar du med om tio år?
– Jag skulle vilja koppla ihop ingenjörsstudierna med mina erfarenheter inom pedagogik och ledarskap som jag bär med mig från mina år som lärare. Jag skulle vilja arbeta som produktionschef eller som strategisk inköpare, gärna med personalansvar.

Har du någon dold talang?
– Jag är en stjärna på att kombinera färg, form och stil vad gäller heminredning kopplat till “hemmets unikhet”. Jag blandar klassisk stil med modernt och skapar en trivsam miljö såväl inne som ute i trädgården som passar både stora och små. Jag blir ofta tillfrågad att ge tips och smakråd till familj och vänner.

Svarar på frågan skickad från Signe Åkerblom: Vad har världen för lite av?
– Världen har för lite av hållbar teknik som är billig, attraktiv och tillgänglig för alla.

Pia fotograferar en montagedel.
Fotograferar varje steg för att göra instruktionerna så tydliga som möjligt.
Pia och Kalle undersöker en station.
Pia och Kalle går in i detaljerna för att förstå hur instruktionerna ska skrivas.

Kalle, vad är det roligaste med ditt sommarjobb?
Det är att prata med dem som är ute i verkstaden, jag är ganska social så det passar mig. Jag ska förstå vad de jobbar med och sedan lära mig av dem. Efter den här sommaren skulle jag kunna ställa mig och jobba ute i verkstaden. Vi blir nästan som experter när vi går in i alla detaljer i monteringen.

Vilken är den största utmaningen?
Den största utmaningen är att få instruktionerna så enkla så att alla förstår men samtidigt inte för långa. När vi är klara med en instruktion brukar vi kolla med operatörerna och sommarjobbarna som är ute i verkstaden och se om de förstår.

Vad har du lärt dig på ditt sommarjobb?
– Jag har lärt mig hur själva produktionen fungerar och jag har fått en större förståelse för vad ABB jobbar med.

Har du någon dold talang?
– Jag har massa dolda talanger. Jag sportar hela tiden så jag har talang inom mycket som har med sport att göra. Jag har lätt för att lära mig. Jag kan bland annat stå på händer och göra volter. Jag kan simma på rygg under vatten och samtidigt hålla andan.

Skickar frågan:
Om du endast får lyssna på en låt resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Stort tack till Pia och Kalle för en lärorik dag!

/ Caroline

 

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article