“Det är otroligt intressant att se alla processer inom företaget.”

Lena arbetar med efterlevnadsfrågor men inte med etik och moral utan med att följa upp hur ABB efterlever sin interkontrollmiljö.

Namn: Lena Baudin
Ålder: 49 år
Stad: Västerås
Titel: Country Internal Control Manager
Utbildning: Ekonom och ingenjör
År på ABB: 12 år sammanlagt i 2 olika omgångar

Det blir mer och mer viktigt att ha internkontroll på företag. Som kund, anställd eller annan intressent ska man känna sig säker på att de siffror, där bland annat resultatet som ABB publicerar varje kvartal, är helt riktiga.

– Att jobba med det här låter kanske tråkigt, men det är otroligt intressant att se alla processer inom företaget. Det är en väldigt speciell roll och jag får en bra bild av hur företaget är uppbyggt. Jag brukar förklara min roll genom att säga: om jag skulle äga ett företag och om det skulle vara mina pengar det handlar om, vill jag självklart ha fullständig koll på var pengarna tar vägen. Att de används och bokförs på rätt sätt.

Lenas kontor står öppet och jag kliver in för en intervju.
Lenas kontor står öppet och jag kliver in för en intervju.

ABB är noterat på den Amerikanska börsen och alla företag som finns där måste följa en lag som heter Sarbanes-Oxley Act, även kallad för SOX och är en amerikansk lagstiftning från 2002. Det är en lag som gör att företag måste ha internkontroller som möjliggör att upptäcka fel. Fel kan uppstå om företaget har bokat in för mycket i orderingång mot vad företaget faktiskt har eller att personal med breda behörigheter i systemen gör otillåtna eller omedvetna fel i bokningar.

– Att ha en bra internkontrollmiljö bringar en säkerhet för både mig som anställd och även för företaget. Om jag vet vilka regler som jag ska följa kan jag agera rätt. För ABB är det viktigt att vi är ett företag som det går att lita på, att vi gör affärer på rätt sätt. Det är det här jag jobbar med. Att hjälpa och stödja organisationen och att följa upp internkontrollmiljön som är en följd av SOX-lagen.

Hur ser din vardag ut?
– Det är mycket kontakter med olika avledningar i hela organisationen. Jag har även kontakt med andra länder, då framförallt med huvudkontoret i Zurich. En av mina viktigaste uppgifter är att kommunicera. Alla ska förstå vad vi gör och varför. Det kan vara något som låter ganska komplicerat, som jag ska förklara på ett enkelt sätt och göra det med greppbart. Vilket kan vara en utmaning. Jag ska stötta mina medarbetare och ha en dialog med de som jobbar med det här. Jag ska informera andra om hur vi ska göra för att göra rätt. Min vardag består helt enkelt av många möten.

Lena Baudin i samtal med kollega.

Lena kommunicerar med kollega.
Främsta arbetsuppgiften för Lena handlar om att kommunicera med kollegor.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Helt klart kontakten med människor och alla former av interagerande. Vi är ett team på ungefär nio-tio personer som jobbar med det här och vi jobbar alla med att kommunicera och hjälpa den svenska organisationen med internkontroll. Jag tycker om att försöka förklara hur det hela hänger ihop och mitt mål är att jag ska försöka få de flesta att tycka att detta kanske inte är så krångligt och svårt trots allt. Ibland tänker jag att jag ska förklara det för min mormor eller för en tonårig släkting. Då borde man landa i att uttrycka sig på ett sådant sätt att man kan börja bygga förståelse. Det bästa med min roll är att det är en utmaning. Det är inget rutinjobb och det passar mig väldigt bra, det får gärna komma utmaningar som jag ska ta mig an.

Vilken är den största utmaningen i din roll?
– Den största utmaningen är att få en positiv klang kring internkontroll. Jag tycker själv att internkontroll är väldigt bra då jag är insatt. Utmaningen är att få resten organisationen att tycka att det är bra och att få dem att förstå att det är bra för företaget och att det inte behöver vara så krångligt. Vi ska ha kontroll men det innebär inte att det behöver vara krångliga processer.

Hur hamnade du där du är idag?
– Det är mycket tillfälligheter som gör att jag är där jag är idag. Jag började jobba som ekonom med controlling och redovisning på en bank. Men jag ville jobba på ABB och valde då att också utbilda mig till ingenjör. Detta var när jag var 33 år och hade två små barn. Jag designade motorer i många år och ville förstå hur det går till, jag tänkte att det inte är fel att ha även den kunskapen. När jag var klar med utbildningen jobbade jag på Machines med motorer och efter några år började jag jobba med marknad på samma avdelning under en kortare period.

– Jag ville jobba med mer övergripande saker och när SOX skulle implementeras fick jag möjligheten att jobba med det. Jag fick chansen att jobba med hela processer och se hur de hänger ihop. Om ett tag kanske jag gör något annat, det får framtiden utvisa.

Lena på plats på kontoret.
Lena på plats på kontoret med många frågor på sitt bord.

Vilka egenskaper skall man ha för att klara av ditt jobb?
– Att vara kommunikativ är jätteviktigt. Du behöver vara tålmodig och lyhörd då det gäller att lyssna in och kunna ha en dialog. Jag har jobbat med det här så länge så för mig är mycket självklart, men så är det ju inte för många andra. Det gäller att ha en förståelse för det.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag har alltid velat bli professionell dansare. Jag började dock för sent för att det skulle bli så. Jag dansar idag balett, jazz och showdans fast utan proffsdansarambitioner numera. Det är min stora passion på fritiden, då kan jag koppla av totalt.

Om du fick säga någonting till dig själv som 20-åring?
Tro på dig själv och ditt eget värde. Var nöjd med det du har. Titta dig omkring och se vad du har som faktiskt är riktigt bra och fokusera på det.

Svarar på frågan skickad från Kalle Liljendahl: Om du endast får lyssna på en låt resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
– Knepig fråga. Tänker först på många bra låtar som jag gillar skarpt, till exempel något med Coldplay. Jag skulle troligen bli rätt trött på även den bästa låt om jag bara fick lyssna på denna enda. Får nog därför bli någon lugn och behaglig låt som liksom flyter på behagligt i bakgrunden och inte gör så mycket väsen av sig och skänker ett visst lugn. Enya funkar bra då, till exempel låten Hope Has A Place.

Skickar vidare frågan:
Vad är ditt allra första minne av ABB?

Stort tack till Lena!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article