“Jag skulle få chansen att komma till ABB och hänga, träffa intressanta människor och kolla på coola grejer. Det är klart att jag kommer”

Signe Åkerblom från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm är Årets Teknolog 2014.

Namn: Signe Åkerblom
Stad: Stockholm/Västerås
Ålder: 23 år
Utbildning: Civilingenjör energi och miljö KTH

Vinnaren ska vara en genuint teknikintresserad heltidsstuderande ingenjör som har en vilja att påverka framtidens energiteknik. Han eller hon är, på ett personligt sätt, engagerad, nytänkande och duktig på att skapa relationer samt delar också ABB:s värderingar – ansvar, respekt och beslutsamhet.

Vad hade du för förväntningar inför årets teknolog?
Jag sökte för att det var en kul grej. Det var inget pris jag förväntade mig att vinna. Jag skulle få chansen att komma till ABB och hänga, träffa intressanta människor och kolla på coola grejer. Det är klart att jag kommer. Jag hade inga förväntningar varken på mig själv eller på själva processen. Jag såg det som ett roligt och intressant studiebesök.

– Det var väldigt många duktiga och trevliga studenter som hade blivit utvalda till finaldagen. Jag hade inte en tanke på att vinna. Inte för att jag var sämre än de andra, utan för att jag inte hade sett det som en tävling. Jag var nöjd med finaldagen och besöket på ABB. När de ringde och sa att jag hade vunnit satt jag alldeles tyst och visste inte vad jag skulle svara. Jag hade föreläsning och fick samtalet i en femtonminuters rast. Jag gick in till föreläsningen igen och bara satt och tänkte på det där. Vad sa hon egentligen? Hörde jag rätt? Jag kollade min telefon ett flertal gånger den dagen för att se att jag faktiskt fått ett samtal.

Signe tillsammans med rekryteringschefen Ulrika Ekengren- Allen, rekryteringskoordinator Catrin Wiström, personaldirektör Åsa Jackson och studentkoordinator Angeliqa Mejstedt.
Signe tillsammans med rekryteringschefen Ulrika Ekengren- Allen, rekryteringskoordinator Catrin Wiström, personaldirektör Åsa Jackson och studentkoordinator Angeliqa Mejstedt.

– Dagarna efter gick jag och tänkte mycket på varför jag fick priset och inte förens jag kom upp på scenen i Berns salonger med personaldirektör Åsa Jackson så fick jag höra motiveringen. Vilket var väldigt häftigt.

”Signe Åkerblom utnämns till Årets teknolog för att hon har en uppenbar passion för teknik som tydligt visar sig i en naturlig delaktighet och drivkraft i diskussioner tillsammans med andra. Diskussionerna förs med stora portioner glädje och nyfikenhet, där egna argument läggs fram på ett väl underbyggt sätt samtidigt som hon lyhört lyssnar in och tar till sig andras åsikter. Signe har mod att våga ifrågasätta och har en stark vilja att påverka framtidens energiteknik. Detta kombinerat med en positiv attityd och en stark relationsskapande förmåga gör att vi utnämner Signe Åkerblom till Årets Teknolog 2014”

Skulle du ge något tips till dem som ska söka Årets Teknolog?
– Gå in och ha roligt! Se det som en chans att lära dig något istället för att försöka vinna. Det finns en risk med att försöka för mycket, vilja prestera och genom det sätta för stor press på sig själv.

– Jag är väldigt nyfiken och jag såg det mer som en chans att bli inspirerad och få input ifrån andra, både ABB:s personal men också från de andra studenterna. Jag tror att jag hade nytta av att se det mer som en kul grej. Jag gick in som mig själv.

Vem passar som Årets Teknolog?
– Personen ska ha ett brinnande teknikintresse och en vilja att påverka framtidens energiteknik. Personen ska vara nyfiken med en strävan att vilja gå in och lära sig nya saker och sist men inte minst ha en bra attityd.

Signe utanför entrén till Power systems
Signe utanför entrén till Power systems.

Vart ser du dig själv om 20 år?
Jag vet inte var jag hamnar. Jag hoppas att jag är i en roll där jag tycker att det är kul att gå till jobbet, där jag trivs och vill vara. Vad det är för roll har jag ingen aning om. Jag hoppas att jag får chansen att testa på olika roller så jag vet vad jag tycker är kul och vad som kanske inte passar mig. Nu i sommar har jag fått chansen att få en inblick i olika roller inom ABB och vad man kan jobba med.

Priset till vinnaren av årets teknolog bestod förutom utmärkelsen även av ett sommarjobb på ABB:s enhet Substations i Västerås. I år har ABB nämligen valt att byta ut den traditionella utlandsresan mot ett skräddarsytt sommarjobb.

Vad gör du på ditt sommarjobb?
– Jag har två huvuduppgifter. Den första berör elsäkerhet, där tittar jag på projektprocessen när vi jobbar mot andra företag. Det finns många lagar och regler när det gäller el och elsäkerhet. Vilken behörighet ska man ha, vilken kommunikation skall det finnas mellan ABB och de andra företagen. Jag jobbar även med verksamhetsutveckling, där jag gör en förstudie för byte av plattform för verksamhetssystemet.

Signe vid skrivbordet på sommarjobbet
På plats vid skrivbordet på sommarjobbet.

En annan uppgift jag har under mitt sommarjobb är att ha personliga möten med de anställda på företaget. Jag kommer till mötet och ställer frågor, sen får personen bestämma lite vad vi ska prata om. Vissa är mer personliga än andra men de flesta berättar om deras erfarenheter och hur de kom dit de är idag. Det finns så mycket erfarenhet och olika kunskaper på företaget. Jag träffar personer med olika roller och från olika avdelningar. Det är bara att suga åt sig som en svamp.

Signe

Signes skrivbord med lappar med nödvändig fakta.
Signes skrivbord är fullt med idéer.

Vad är det bästa med ditt sommarjobb?
Det är att få träffa alla dessa människor och lära mig nya saker. Man lär sig otroligt mycket av andra människor. Jag älskar att få titta på saker, att få komma ut och se hur det faktiskt ser ut på site och i produktionen. Jag har fått chansen att lära känna traineerna och följa med dem på besök ute i verksamheten.

Vilken är den största utmaningen?
Det är att få tiden att gå ihop. Och hinna med och göra allt.

Vad har du för dold talang?
– Jag vet inte om jag har någon dold talang. Att jag har sjungit och varit med i musikaler och spelat fiol är det nog inte så många som vet. Jag tycker även att det är kul med adrenalin-sporter som motocross, forspaddling, ridning och skidor.

Signe är ute och åker slalom.
Privat bild från en Randonée-tur i Narvik i våras.

Svarar på frågan skickad från Eric Rébillard: Vilken bok har du senast läst eller håller du på att läsa?
– Jag har faktiskt börjat lyssna en del på ljudböcker. Det är superbra att ha i bilen. Jag har plöjt mig igenom Jo Nesbø böcker precis. ”Mig äger ingen” ligger i väskan, som bok, men jag har än så länge bara läst några sidor.

 Skickar frågan:
Vad har världen för lite av?

Stort tack till Signe för denna fantastiska berättelse om hur det var att bli Årets Teknolog.

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article