”Jag är som en dirigent över ett gäng duktiga musikanter”

Nu är sommaren här på riktigt och denna artikel kommer från ett soligt Karlskrona. Nytt inlägg från en projektledare som arbetar med att ta fram nya kablar.

Namn: Eric Rébillard
Ålder: 47 år
Stad: Karlskrona
Titel: Projektledare inom utveckling
Utbildning: Civilingenjör i mekanik doktorerat i Frankrike.
År på ABB: 2 år

Eric arbetar som projektledare inom utveckling på ABB:s enhet Cables i Karlskrona. Det största projektet som han driver idag är ett arbete med nästa generation av sjökablar som ska gå djupare ner i havet. Det är inget kundprojekt, men utveckling av en ny produkt.

– Nu har vi ett visst djup som kabeln klarar av, men vill vi gå djupare. För min grupp innebär det mycket beräkning och för att sedan ta det till tillverkning och provning. Detta är research. Projektet är klart när vi har tagit fram den nya kabeln. Då har vi testat den och vi vet att den fungerar.

Produktionen i Karlskrona Cables
Innan intervjun fick jag se kabeln slingra sig som en orm i produktionen i Karlskrona.

En vardag som projektledare innebär att du ställer dig frågan: vad ska vi göra och hur ska vi göra det? Sen ska det också bli gjort. Arbetsuppgifterna är sedan beroende på vilken fas du är i projektet.

– Det kan vara en planeringsfas då diskuterar jag med folk som ska vara med mig i projektet. Det kan till exempel vara en planering inför 2015 för att ta fram budget och så vidare. Jag är sedan med i hela processen som avslutas med en uppföljning. Går det som vi har planerat? Oftast går det inte som vi har planerat och då får vi ställa oss frågan: vad gör vi nu? Hela tiden samtidigt som projektet är i gång gäller det att vara ett steg före. Det gäller att vara förbered på om det går fel, men samtidigt inte för mycket, vi får inte lägga för mycket energi på saker som inte behövs.

– Det är jättekul. Jag har förmån att jobba med folk som är engagerade och tycker om det vi jobbar med. Det är hög kvalitet och kloka människor som kommer med bra idéer. Jag brinner för att hjälpa dem och sy ihop något tillsammans.

Erics arbetsplats i Karlskrona
Eric blir störd mitt i en uträkning.

Det är långa projekt men finns det någon deadline?
– Ja vi är inte här för att flumma. Vi har vår planering. Det är en produktägare (product manager) från marknadsavdelningen som kommer med beställningen och vi kommer överens om ett datum när det ska vara klart. Även om det inte är någon kund som piskar så är det väldigt strukturerat. Det finns en modell inom ABB för alla som driver projekt med research och development som vi skall följa; den så kallad ABB Gate Model for Technology and Product Development .

Hur vet ni att det kommer att fungera, hur kan marknaden säga att ni skall gå djupare?
– Ja, det är självklart att det måste provas. Vi kan hamna på lösningar som vi trodde på men som inte fungerar och det måste göras om, men det ska gå. Vi vet vad vi kan nå. Det är realistiska mål som vi sätter upp, vi måste bara ändra konceptet. I det här fallet, är det nya produkter som vi tar fram, inte en ny teknologi.

Vad händer när ni är klara med ett projekt, ska ni gå ännu djupare då?
– Ja, det finns allid något nytt att göra. Utveckling finns alltid under tiden projektet pågår, då kommer det fram nya idéer som vi senare kan utveckla i nästa projekt.

Vad gör ni för typ av tester?
– För det första att tillverka kabeln är en test i sig; vi tänjer på vår produktions gränser. Sedan har vi ett hel programtest som, motsvarar vilka krafter och påfrestningar skall finnas under installationen och under kabelns livslängd.

– Men innan vi tillverkar och testar kabeln tar vi fram en design som vi tror på genom att beräkna. I vårt fall är det mycket mekaniska frågor som innebär djupa ekvationer som jag knappt förstår… Eller jag förstår ju vad de representerar, men jag kan inte lösa ekvationerna själv.

Kabel slingrar sig ner på Cables i Karlskrona
Visste inte att en kabel kunde vara så vacker.

Om du skulle beskriva din roll för ett barn?
– Jag arbetar med folk som är väldigt duktiga och jag ser till att de jobbar ihop. Det är en grupp av människor som har massor av idéer. Jag får ibland se till att de går i rätt riktning och gör det vi har bestämt. Det är lätt att sväva iväg när man jobbar med utveckling. Alla skall gå i samma riktning. Jag är som en dirigent över ett gäng duktiga musiker.

Vilken är den största utmaningen?
– Att inte jobba för mycket, det är inte bara ett projekt. Det var det första, men låt oss ta exemplet om orkester där jag är dirigent. Det räcker inte att bara ha rätt verktyg och instrument, det måste vara rätt människor också och dessutom människor som kan jobba tillsammans. Att försöka välja dem som man vill jobba med. Det är bland det viktigaste. Har du inte rätt människor med dig, blir det svårt.

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av din roll?
Analytisk och kunna se lite bakom kullen. Att försöka att se helheten, en ekvation är ingenting i sig. Och var envis också, det hjälper mycket!

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag ville bli bilmekaniker.  Allt som är tekniskt var intressant. Jag vill förstå det mekaniska i produkter, jag tycker om att förstå vad som är bakom dessa krafter. När du är barn har du bara enkla bilder framför dig. Men jag har inte kommit långt ifrån min egen dröm. Grundtanken är fortfarande den samma.

Hur är du som arbetskamrat?
– Jag är direkt och ganska tydlig, det kanske beror på mitt franska påbrå. Jag är nog hjälpsam, du kommer långt med att vara hjälpsam. Tillsist skulle jag säga att jag är krävande, jag är tydlig med mina krav, jag har ett driv i att få saker gjort.

Svarar på frågan från Therese Ideblad: Vad vill du lämna för avtryck på ABB innan du slutar?
– Oj, jag har inte så stora ambitioner, bara att mina kollegor omkring betraktar mig som schysst och pålitlig.

Skickar frågan till nästa person:
– Vilken bok har du senast läst eller håller du på att läsa?

Stort Tack till Eric för ett trevligt besök!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article