“Hur ser en ingenjör ut? Vad äter de?”

En vanlig fråga när ABB möter studenter och andra som söker jobb hos oss är: Hur ser en vanlig dag ut på ABB? Jag ska försöka finna svaret.

För två år sedan började vi ett projekt som går ut på att intervjua ABB:are runt om i Sverige inom olika arbetsområden för att beskriva vad vi gör här på ABB.

Namn: Caroline Andersson
Ålder: 25
Stad: Västerås
Titel: Employer branding communicator
Utbildning: Internationell marknadsföring
Antal år på ABB: 3 år

Jag som får tillfälle att träffa de personerna som vi ska lyfta fram heter Caroline Andersson. Jag har studerat på Mälardalens högskola inom internationell marknadsföring och jobbar extra på ABB med Employeer Branding.

Caroline Andersson ABB Sverige

Jag får chansen att träffa medarbetare runt hela landet och inom olika områden. Jag är inte ingenjör. Jag visste faktiskt inte alls mycket om ingenjörer. Hur ser en ingenjör ut? Vad äter de? I inläggen kommer jag att på mitt eget sätt försöka ge er en bild om hur det kan vara att jobba på ABB. Vilka vi är som jobbar på ABB och hur vår vardag ser ut.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag vet att alla tidigare medverkande har sagt att de antagligen har ABB:s bästa jobb, men det är det ju faktiskt jag som har det! Det bästa med mitt jobb är helt klart att jag får träffa alla kollegor som får berätta om sin vardag. Det inspirerar mig och det är otroligt häftigt att se att det finns så stor variation på roller och människor här på ABB. Alla har sina egna livshistorier som jag får ta del av.

– Sedan brinner jag för att dela med mig av mina kollegors arbetsuppgifter och vardagar. Jag kommer från lilla trygga Falun där det inte är helt självklart att man ska studera vidare, inte för att intresse saknas, utan för att förebilder och information om alla världens yrken inte finns tillgängligt. Jag hade ingen aning om vad en ingenjör är, förens jag var runt 20 år och började min praktik på ABB. För mig var matte och teknik bland det tråkigaste jag visste i skolan, vad skulle jag med det till, jag kommer aldrig att bygga en bro? Jag tror att hade jag fått se lite mer av den här världen, yrkesvärlden, hade jag kanske sett en mening med att lära mig ”de tråkiga” ämnena, och flera dörrar skulle öppnas.

Om jag skulle ”störa” mig själv?
– Jag jobbar med Employer branding på HR Center i Västerås. En vanlig dag pusslar jag ihop tiden för jobb, skolan och träning. Mitt jobb innebär att träffa nya intressanta människor och på bästa sätt försöka beskriva deras jobb genom text och bilder.

Caroline Andersson stör ingenjörer ABB Sverige

Hur kom jag dit jag är idag?
Jag kom som en vilsen själ till Västerås för fyra år sedan. Hemkommen till en ny stad från en Asienresa på ett halvår där jag tänkt att jag skulle finna mitt kall i livet. Men så blev det inte. Jag fick chansen att praktisera på ABB genom organisationen Jobba i Västerås YOU-projekt. Tre månader som förändrade mitt liv. Det är det här jag vill jobba med och har egentligen alltid varit så men har inte vågat tänka så. Jag är väl inte bra på någonting? Jo, på ABB och HR Center fick jag chansen att ta för mig. Med fantastiska handledare och förebilder blev jag räddad från mina tvivel som ofta kommer i tjugoårsåldern. Efter min praktikperiod var klar fick jag ett sommarjobb och bestämde mig då för att börja studera internationell marknadsföring. Jag fick komma tillbaka till sommaren och jobba med nya projekt och använda kunskapen som jag har fått från skolan.

Min andra dag på praktiken fick jag stå i en monter på studentmässan högvarv på MDH och svara på frågan: Vad gör vi på ABB? Långt ifrån den lättaste frågan att svara på andra dagen på jobbet men den frågan hängde sedan kvar under min tid på ABB. Frågan blev ett projekt och projektet blev en blogg.

ABB bloggen

Vad ville jag bli när jag var liten?
– Jag ville bli fotbollsproffs. När jag var liten, runt 10år, trodde jag att jag skulle spela fotboll 5 gånger om dagen, alla dagar i veckan. Den drömmen sprack när jag sparkade sönder min tå. När jag blev äldre växte en tanke om att jobba med reklam, som nu har landat i marknadsföring och det känns inte helt fel.

Har jag någon drömegenskap?
– Att kunna alla språk i världen var min första tanke. Men vill man verkligen veta vad alla säger, vill man förstå allt? Att ständigt vara utvilad skulle nog fungera bättre. Att inte ha ett lika stort sömnbehov. Jag önskar många gånger att dagarna vore lite längre.

Skickar frågan vidare från Therese Ideblad:
– Vad vill du lämna för avtryck på ABB innan du slutar?

Vill du att jag skriver om någon speciell roll eller har du någon fråga som du vill att jag ska ställa till mina kollegor. Lämna en kommentar!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article