”Jag träffar massa intressanta människor under mina dagar på jobbet”

Våren var på väg men i en snabb vändning kom snön tillbaka. Dagens huvudperson är inte missnöjd om snön hänger kvar ett tag till.

Namn: Therese Ideblad
Ålder: 38
Titel: Senior Recruitment Consultant
Stad: Umeå
Utbildning: Personalvetarprogrammet
År på ABB: Snart 2 år

Therese arbetar som rekryterare för Service i Norrland, vilket innebär ett ansvar från Sundsvall och uppåt. Med Norrlands yta med alla avstånd blir det en hel del resor och tekniska lösningar.

– Min tjänst kräver att jag är självständig. Med de långa avstånden mellan städerna reser jag mycket här uppe i norr. Jag reser varannan vecka och bor på hotell i alla fall två dagar i veckan. Jag gillar förändringar och omväxling, så jag trivs väldigt bra i min roll.

Therese blev intervjuad för tidningen inblick
Therese blev intervjuad för tidningen inblick

Vad innebär det att jobba som rekryterare?
– Om jag skulle beskriva mitt jobb för ett barn skulle jag säga att jag träffar massa intressanta människor under mina dagar på jobbet. Min roll handlar mycket om kommunikation och organisation. Jag är egentligen projektledare för varje rekrytering där jag tar ägandeskapet i ett projekt.

– Jag gör många intervjuer genom videointervjuer då vi behöver en snabb process. Som rekryterare sitter jag mycket i telefon med chefer, kandidater och för att göra referenser på kandidater m.m. Min son som är fem år säger att jag heter Therese Ideblad ABB. Det är för att jag svarar i telefon hela tiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa i rekryteringen är när vi kommer till skott med en process och när jag sitter tillsammans med chefen och lyssnar på aktuella kandidater och de berättar om vad de gör idag och vad de har för personlighet. Att få träffa alla dessa duktiga talanger och få höra deras karriärer och historier. Det är oftast väldigt målmedvetna människor.

Vilken är den största utmaningen?
– Det är en speciell utmaning att hitta rekryteringar till de nordligaste delarna. Det är svårt att få folk att flytta norrut om de inte har någon dragning hit.

Therese tar hjälp av samtliga digitala hjälpmedel
Multitasking är en del av Thereses vardag

Finns det något som skiljer sig med att rekrytera i Norrland till skillnad från resten av Sverige?
– Jag har en uppfattning att ju längre upp man kommer i landet desto mer värderar de fritid och ledighet. Jag tror att det kan bero på att man ska orka med mörkret som kommer. Folk känns otroligt landade och grundinställningen till livet är fantastisk. Sen har jag en uppfattning om att ju mer norrut du kommer ju mer självständigt blir det.

Vad ville du bli när du var liten?
– Ronja Rövardotter. Jag tyckte först att hon var ganska fin i håret sen var hon modig och skrek högt. Jag hade en förskönad dröm om att jobba inom militären. Jag ställde mig ofta frågan varför tjejer inte kunde göra lumpen. Jag vet inte riktigt vad jag ville bli när jag var liten, vad blev det av Ronja?

Om du fick uppfinna en uppfinning?
– En träningsmaskin hemma som gör att man får all energi till huset. Eventuellt en cykel. Då skall man stå där i en till två timmar varje dag för att lindra det dåliga samvetet för miljön och samtidigt så måste man aktivt träna också. Jag tänker ofta att vi har det för bra, vi är vårdslösa med miljön. Om alla kunde göra lite mer än att källsortera.

Om du inte jobbade som rekryterare, vad skulle du då jobba med?
– Jag skulle vilja vara elitidrottare inom alpint. Jag åker skidor nästan varje helg. Jag börjar i november och åker offpist till maj. Jag tycker om all typ av skidåkning, men offpist är barnsligt roligt. Hoppa och grinda hur svårt kan det vara? Jag är ju höjdrädd, men vad kan hända. Jag har helt plötsligt fått en annan dimension.

Frågan är skickad från Lina Olofzon: Nämn någon person som du inspireras av och motivera varför:
– Elitidrottare i allmänhet imponerar och inspirerar mig i stort för deras uthållighet och det vi kallar ”pannben”. Johny Akineyemi, olympisk atlet i forspaddling sa i en intervju:

”Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year. But eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever”

Therese Ideblad åker skidor
Snö i maj är inget problem för Therese, tvärtom.

Skickar frågan:
Vad vill du lämna för avtryck på ABB innan du slutar?

Stort tack till Therese och lycka till i backen!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article