”Min roll ger mig chansen att jobba med många olika moment”

Jag tror på att man ska tala om för en person när den gör något bra. Jag är väldigt imponerad av vad den här killen har att berätta om sin arbetsplats.

Namn: Dennis Gilberg
Titel: Lindningsmontör
Ålder: 24 år
Utbildning: Teknisk Gymnasieutbildning
Stad: Ludvika
Anställd på ABB: 1 år

Dennis arbetar som lindningsmontör på enheten Transformers i Ludvika. En transformator omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer. En transformator är uppbyggd av en järnkärna och ett antal spolar. Spolarna som är lindade med koppartråd kallas för lindningar.

Härlig vy över produktionen i Ludvika
Mycket att se i produktionen i Ludvika, jag börjar känna mig som hemma.

Som lindningsmontör kopplar man ihop lindningen på en transformator eller reaktor genom att löda ihop alla övergångar i lindningen.

– Vi pressar, vi kopplar, vi gör uttag och vi bygger ok, oljekanaler och isolationsbarriärer. Första fasen är kopplingen. Vi kopplar ihop alla koppartrådar enligt en ritning som berättar vilka trådar som ska koppla ihop och på vilket sätt det ska vara utfört. Vi jobbar tillsammans och arbetar oftast två och två. Ibland är trådarna för korta eller för långa för att kopplas ihop, då får vi rätta till det. Ibland kan det till exempel bli för kort mellan koppartrådarna eller olika längd på parterna, och då får man lägga i en ny kopparbit och skarva ihop och löda ihop dem.

Dennis Gillberg fixar kopplingen

Denns Gillberg finlirar i produktionen
Dennis fixar till en koppling och jag fascineras av att följa proceduren.

En lindning kan ta mellan 8 till 400 timmar att göra. Detta är beroende av hur mycket resurser som finns tillgänglig och beroende på prioritet på projektet. Beroende på vad kunden ska ha och vad kunden ställer för krav på produkten kan det skilja sig på installationsmaterial, antal korsningar, trådar, uttagstyp och storlek. I en lidning kan det till exempel vara upp till 10 mil kabel.

Vad är det för skillnad på en “lindningsmontör” och en “lindare”?
– Skillnaden mellan en lindare och en lindningsmontör är att en lindare lindar upp tråden enligt en ritning på en mallcylinder. Ett klurigt jobb, det är ju inte bara upplindat varv efter varv. Det är kors och övergångar överallt. Efter det tar vi över. Vi ser till att lindningen är klar innan transformatorn eller reaktorn skickas ut till Aktiv delmontage (line) där de sätter ihop alla delar till slutprodukten.

Dennis visar mig runt i lindningsverkstaden och jag försöker förstå hur allt går till och hänger ihop. Vilket är väldigt svårt och jag börjar bli lite snurrig.

Dennis Gillberg visar mig runt i Lindningsverkstaden
Dennis visar mig runt i lindningsverkstaden och beskriver hela processen av lindningen.

– Det här är högteknologi och det är tekniskt avancerat. Det sägs ta sex år att lära sig. Det är en mycket avancerad produkt som vi arbetar med. Den största transformatorn producerar över en miljon volt och med de spänningarna får det inte vara några fel. En enda dålig skarv eller skada i isolationen kan innebära att lindningen går sönder om det inte upptäcks i tid.

– Första månaden så gör man endast det man blir tillsagd av sin mentor. Vi får till exempel göra olika prover innan vi får göra saker själva, bland annat ska vi göra ett antal olika löd-prov innan vi får löda de olika skarvarna vi har. Det är mycket att ta in och det är många moment man ska förstå. Man får ofta ställa sig frågorna, varför gör jag det här och vad händer om det går fel.

Mycket hantverk för lindarna
Det ser ut att vara ett roligt jobb med mycket hantverk.

Vilka egenskaper skall du ha som lindningsmontör?
– Du bör vara framåt och ha en vilja till att ta egna initiativ. Eftersom det är mycket konstruktion och många mått man ska gå efter. Du ska ha en hantverksmässig talang, det närmsta yrket jag skulle kunna jämföra det med är snickare.

Dennis har varit på ABB i tio månader och jag är imponerad över hur mycket han kan. Jag förstår inte hans oro över att inte ha något att berätta, vad jag än pekar på kan han förklara vad de sysslar med och varför.

Hur kom du dit du är idag?
– Mest nyfikenhet, jag tyckte att det verkade vara ett roligt jobb. Det är kul att arbeta med händerna och jag är väldigt praktiskt lagd. Jag tycker att det här är väldigt intressant och komplicerat på många sätt. Innan jag började på ABB jobbade jag som mekaniker.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Min roll ger mig chansen att jobba med många olika moment. Det är alltid något nytt. Jag får byta uppgift varje eller varannan vecka. Det är många steg innan man får en färdig lindning. Vi har ett rotationsschema, vilket gör att vi får vara på många platser under samma roll.

Dennis Gillbergs kollegor limmar fast låscylindern

Kollegor sammarbetar för att limma ihop låscylindern
Dennis kollegor bygger övre ok och limmar fast låscylindern så att lindningen inte lindar upp sig.

Vilken är den största utmaningen i din roll?
– Den svåraste utmaningen är att lära sig allt. De säger att det tar runt 6 år att lära sig alla delar här i produktionen. I början tänkte jag att jag aldrig kommer att lära mig allt. När jag kom hit så såg jag från början bara en lindning och då förstod jag ingenting, men man kommer in i det. Man får en helhetsbild över hur allt hänger ihop och då faller saker och ting på plats. Det svåraste momentet i början är att lära sig att läsa ritningarna.

När vi går runt i verkstan konstaterar jag att alla runtomkring mig är vitklädda. Från topp till tå. Det ser mycket proffsigt ut och det ger en bild av gemenskap, men hur kommer sig detta?

Lindningsverkstaden är ett ”helrent område” och det är därför alla är vitklädda. Det får inte komma smuts i lindningen och med de vita kläderna så ser man om man är smutsig. Det visar även att de jobbar på ett helrent område. De längre ner i lokalen är helsvarta, där behöver de inte vara lika noggranna med renheten.

Spänningsprovningsutrustning
Dennis kollega kopplar in spänningsprovningsutrustning medan lindningen står i press.

Hur är du som arbetskamrat?
– Jag försöker att vara glad och hjälpsam, man kommer ju alltid till ett läge där man själv behöver hjälp.

Tre saker du brinner för?
– Motorcyklar, teknik och familjen. Huset är väl ett lite påtvingat intresse, är ju lite jobb med ett hus, men det är väldigt roligt att hålla på att bygga och göra om

Svara på frågan från Ulrika Ekengren Allen: Om du skulle få ge bort ett pris, till vem skulle priset gå till och varför skulle den här personen få priset?
– Det är en svår fråga men den första jag kommer tänka på är min sambo Maria för att hon står ut med mig och mina intressen. Är ju en del i garaget och i skogen och hugger. Åker även iväg med kamrater på motorcykelresor och då kan man ju vara borta en vecka. Så Maria får priset för hennes tålamod.

Skicka en fråga:
– Har du någon dröm från förr som du skulle vilja förverkliga?

Stort tack till Dennis för en givande och lärorik dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article