”Det fungerar lite som nätshopping”

Mitt i Vinter-OS känns det avlägset med sommar, men den är på väg. Lina sommarjobbade hos ABB förra sommaren, läs om hennes vardag.

Namn: Lina Olofzon
Ålder: 24
Stad: Västerås
Titel: Operativinköpare
Utbildning: Civilingenjör industriell ekonomi

Jag träffade Lina Olofzon ute på Robotics där hon sommarjobbade förra sommaren. Lina pluggar industriell ekonomi i Lund och har under sommaren temporärt flyttat till Västerås för att komma närmare industrin. Det var Linas första möte med ABB.

– Jag pluggar i Lund så alla frågar vad sjutton jag gör här!

Hur fick du ditt sommarjobb?
– Jag var intresserad av industriföretag och sökte jobbet via abb.se/jobb. Jag vill jobba på ett industriföretag när jag blir klar med mina studier och jag tänkte att det är bra att se så mycket som möjligt innan jag är klar. Jag tyckte att ABB verkade spännande.

Glass till alla sommarjobbare på ABB
En glass sitter aldrig fel, alla som sommarjobbar på ABB får ett glassogram som de kan njuta av tillsammans med sina kollegor.

Vad har du tidigare jobbat med?
– Jag har jobbat på lager på Ericsson, sen har jag jobbat i kassan på Handelsbanken.

Lina köper in material till produktionen. Ett program loggar lagerhållningen av material och när något saknas så lägger hon en order. Det kan hända att grejerna inte kommer fram som de ska eller i tid och då måste hon ha koll på varför det inte kommer och vad som har hänt.

– I början av sommaren köpte jag in gjuten, som är stommen i roboten. Nu köper jag motorer. Vi beställer mycket från Asien så det är många skeppningsdokument att hålla koll på. Jag ska se till så att allt verkligen är skeppat och ha koll på när det kommer in som det ska. Jag lägger ”köp” och sen håller jag koll på att sakerna kommer fram.  Det är fungerar lite som nätshopping, jag drar saker till en kundvagn.

– Det är mycket kontakt med leverantörerna. Största delen av kommunikationen sker via mail eftersom jag jobbar mycket mot Kina. Detta är främst på grund av de stora tidsskillnaderna då de bland annat går hem från jobbet mycket tidigare än jag. Men mina kollegor som har fler svenska leverantörer pratar mycket i telefon.

Lina Olofzon sammarbetar med kollegan

ABB:s sommarjobbare har kul på jobbet
Lina och kollegan David Skoglund samarbetar på sommarjobbet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är mycket som handlar om problemlösning. Sen finns det alltid kollegor som hjälper mig om det är ett problem som jag inte själv kan lösa. Alla har varit väldigt bra på att hjälpa till och ge mig och de andra sommarpraktikanterna stöd. Sen tycker jag att det är väldigt spännande att ha kontakt med leverantörerna. Hur tänker de i Kina, hur tänker jag här? Jag tycker det är intressant med skillnaderna mellan kulturerna.

Vilken är den största utmaningen i din roll?
– Den största utmaningen är att få sakerna att komma fram i tid. Ibland kan det vara svårt att få tag på leverantörer, då kan mycket tid försvinna iväg till det. Sen vet man inte vad som kommer att ske som kan påverka transporten eller produktionen. En av båtarna sjönk i början av sommaren, jag blev inte drabbad av det, men det är ett tecken på att allt kan hända!

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av din roll?
– Du ska vara framåt och vara bra på att hålla många bollar i luften. Man ska inte vara rädd för att kontakta folk när det uppstår problem. Till exempel om produkterna inte kommer fram som de ska, om produktionen inte har material blir det ett problem. Sen är det också en fördel om man är social.

Vad ska din framtida arbetsgivare erbjuda?
– Det ska vara ett spännande jobb som det är roligt att gå till och de ska erbjuda möjligheter att jobba utomlands. Jag vill kunna jobba med nya kulturer och se nya saker. Det kommer ofta fram bra och nya idéer när man blandar kulturer. Jag vill också ha möjligheten att kunna röra mig på företaget och utvecklas.

Kan du tänka dig ABB som framtida arbetsgivare?
– Givetvis kan jag tänka mig ABB som en framtida arbetsgivare, min plan är att söka till traineeprogrammet efter mina studier. Jag tycker att det är ett jättespännande företag och det finns så många möjligheter. Ett stort plus är att det finns så många olika spännande produkter och att det är ett internationellt företag.

Lina Olofzon sommarjobbar på ABB
Multitasking när den är som bäst, jobba och delta i bloggen på samma gång.

Har din bild av ABB ändrats efter sommaren?
– Jag visste ganska lite om vad ABB gjorde. Jag visste att det är ett stort företag med ett bra traineeprogram och att Percy Barnevik har varit VD. Sedan visste jag att ABB jobbade mycket för miljön och det var en av anledningarna till att jag sökte mig hit. Det lockar mig och jag känner att det är viktigt.

– Jag brukar inte tycka att jag är så nördig. Men när vi fick vara med nere i produktionen och kolla på ett robotprojekt och hur allt fungerar, fångades jag av det och tyckte att det var väldigt häftigt. Jag har träffat väldigt många som jobbar här och det är häftigt att se att alla är så nöjda med sitt jobb och ABB i stort. Det känns som att folk är väldigt nöjda överlag.

Om du fått säga någonting till dig själv som 20-åring:
– Jag hade sagt att jag skulle ta det lugnt och stressa inte upp dig för småsaker. Ta möjligheter som ges och ta det lugnt så ordnar det sig. Proven på gymnasiet är inte så livshotande som det en gång kändes.

Frågan är skickad från Dennis Gillberg: Har du någon dröm som du skulle vilja förverkliga?
– Jag vill springa ett maratonlopp. Det fräckaste hade såklart varit New York, men att få springa i typ Barcelona eller Berlin hade varit ganska häftigt det med!

Skickar frågan:
Nämn någon person som du inspireras av och motivera varför.

Stort tack till Lina!

/ Caroline

 

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article