”Jag tycker om att jobba med teknik och det är vad det handlar om i grund och botten”

Med min nya och fina ABB t-shirt sätter jag mig på tåget till Ludvika. Vi ska tillsammans besöka Service och ta reda på hur en vardag i Ludvika ser ut.

Namn: Jimmy Strandberg
Titel: Utvecklingsingenjör
Ålder: 29 år
Stad: Ludvika
Utbildning: Högskoleingenjör i maskinteknik
År på ABB: 9 år

Jimmy Strandberg jobbar som utvecklingsingenjör på Service i Ludvika. I Ludvika arbetar de med elektriskt och mekaniskt underhåll, transportservice, fordonsunderhåll och har samtidigt ett övergripande ansvar för restproduktshanteringen mot kunderna.

– Vi erbjuder tekniska tjänster som ökar kundernas produktionsanläggnings driftsäkerhet och lönsamhet. Kort och gott kan man säga att vi ansvarar  för och ser till så att kundernas utrustningar fungerar så att dom kan producera sina produkter. Utrustningar kan även behövas förbättras, och nya saker kan behövas byggas till. Vi är alltså en stödorganisation till dem.

Redskap till plåtverkstaden
På väg till Jimmys kontor passerar vi en plåtverkstad där de svetsar grejer, här ser man vad som sker bakom kulisserna.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen, vi jobbar mot hela ABB i Ludvika så det är ett stort arbetsområde.Vi har inte någon speciell kund utan det är många kunder. Och det gör att man träffa många olika personer med olika uppgifter. Sen tycker jag om att jobba med teknik och det är vad det handlar om i grund och botten. Hur lagar vi maskinen, hur gör vi den bättre!?

Hur kom du dit du är idag?
– Jag började med att sommarjobba ute på verkstaden tre år i rad. Efter det kom jag in på verkstadstraineeprogrammet vilket pågick i strax över ett halvår. Detta gav mig en bra start in i ABB världen. Sen jobbade jag på i några år och för fem år sedan började jag plugga till högskoleingenjör. Nu håller jag på att kombinera jobbet med att avsluta mitt examensarbete på masternivå.

Om du fick säga någonting till dig själv när du var 20 år, vad skulle du säga?
– Man kanske går och är lite orolig vid 20-års ålder, vad ska man bli och vad ska man jobba med. Hittills har jag inte behövt välja så mycket, för mig flöt det på ganska så bra. Jag skulle nog säga att jag skulle studera. Man hinner jobba så pass mycket och med studierna så öppnar det så många fler dörrar. Man blir en annan person efter studierna, inte bara att man kan matten eller skriva fina rapporter. Det är ett helt paket som gör att man växer som människa.

Cyklar som smidigt tar verkstadskillarna fram i verkstaden
Om jag inte cyklar till Ludvika, kanske jag kan cykla i Ludvika.

– Med tanke på att det är ganska så stort så är praktiskt för teknikerna att ha med sig alla grejer och snabbt och smidigt ta sig fram. (Heja cykel) Det är ganska långa transporter om man ska gå. Bara att lära sig att hitta är svårt. Men det är praktiskt att allt är samlat på ett och samma ställe i Ludvika. Vi jobbar ibland tillsammans med teknikerna när vi felsöker men vi är själva aldrig ute och mekar.

Jimmy och kollegan Jon sitter vid sina kontor.
Jimmy och kollegan Jon har intagit fönsterplatserna där den strålande solen skiner in.

– Vi har ganska liknande roller men vi har lite olika inriktningar. Jag jobbar mer åt utveckling och sitter lite mer framför datorn jämfört med de andra. Jag utvecklar de interna processerna. De andra är mer hos kunderna. Mycket av det vi gör på jobbet i min grupp handlar om förbättring och utveckling. Det gäller både den egna verksamheten men även kunderna. Det ska fungera smidigt och bra i vår organisation samtidigt som vi hjälper kunderna när de har problem. Vi jobbar alltså både internt och externt.

– I år har vi även ett stort internt projekt som kallas för referenssite. Alla
anläggningar skall vara på referensnivå, vilket innebär att man jobbar med rätt grejer och det ska se likadant ut. Processer ska se likadana ut. Det är sju olika kategorier som behandlas: säkerhet, partnerskapets genomförande, driftsäkerhet, basunderhållets utförande, förbättring av anläggningens prestanda, förråd och inköp samt personalhantering. Mycket av det jag jobbar med i år är mot det projektet.

ABB full service planeringstavla
Tavlan visar de pågående arbetena och vad det är för status på dem.

– Det är en utmaning att fokusera på rätt saker. Det är väldigt lätt hänt att det blir väldigt brett och man blir överallt men ingenstans. Genom tavlan kan vi effektivisera och fokusera på rätt grejer. Man kan enkelt se vem som är ansvarig för uppdragen och hur vi ligger till i gruppen. Det funkar väldigt bra då vi kan hålla koll på varandra och enklare hjälpas åt. Tavlan underlättar även när någon är borta.

Vilka egenskaper bör man ha?
– Jag tror egentligen, som med alla roller, att man har viljan att utvecklas och lära sig nya saker. Det ena uppdraget är inte det andra likt. Nån gång kommer man in i det, men ändå gör man aldrig det. Det är lite det som är tjusningen.

Vad ville du bli när du var liten?
– Fotbollsproffs som alla andra. Verkligheten kom nog ikapp och man växte upp och insåg att det inte gick. Jag har spelat i stort sett hela mitt liv och slutade för två år sedan. Tiden var boven i dramat. Nu får man ägna sig åt att titta på fotboll på TV istället och spela ibland men mer på skoj. Man blev ingen Zlatan. Jag tycker om själva inramningen med lagidrott och tävling.

Ser du någon koppling mellan fotbollsproffs och din nuvarande roll?
– Ja det gör jag. Man jobbar i team både i laget och på jobbet. Jag tror att har man en gång hållit på med lagidrott så har man en bra förståelse för vad det betyder att alla jobbar åt samma håll. Betydelsen att få med alla och att det är viktigt att alla trivs. Det går att dra många paralleller till arbetslivet.

Frågan är skickad från Angeliqa Mejstedt: Vad är ditt favoritfika?
– En kopp kaffe med en dammsugare!

Skickar frågan:
– Vilken årstid gillar du bäst?

Caroline Andersson ABB by Me
Efter heldag i Ludvika är jag tillbaka i Västerås med min nya fina T-shirt och redo för fler intervjuer.

Stort tack till Jimmy för den här dagen, vi får hålla tummarna för Zlatan på fredag!!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article