”Kablar är livet”

Till dagens inlägg fick cykeln tyvärr inte följa med. Dagens inlägg kommer från ett soligt Karlskrona – 476 kilometer från min hemstad, långt att trampa.

Namn: Fabian Karlsson
Titel: Installation Proposal Manager
Ålder: 28 år
Utbildning: Civilingenjör Maskinteknik
År på ABB: 2 ½ år

High Voltage Cables i Karlskrona tillverkar högspänningskabel för land och alla sorts sjökablar. Kablar gör det möjligt att transportera ström från länder som ett överskott på ström till länder som har ett behov av ström. På det här sättet kan man transportera ström från nät med överskott till nät med underskott av ström. Behovet av detta kommer sannolikt att växa med utbyggnaden av förnyelsebara energikällor. Kablarna kan också användas till att transportera ström från vindkraftverk till havs där det blåser mycket till fastlandet där strömmen används.

Innan jag åkte till Karlskrona hade jag ingen större koll på vad kablar egentligen är till för. Det är svarta “sladdar” som för ström, hade jag svarat om någon hade frågat mig. Men vad gör de här kablarna egentligen? Efter att ha träffat Fabian kan jag nu ge en helt annan förklaring.

Utsikt över produktionen i Karlskrona

Fabian Karlsson med utsikt över karlskronas produktion
Fabian visar mig runt på området och visar upp en av de häftigaste utsikterna i den här bloggens historia.

I vissa projekt motsvarar installationen av kablarna hälften av projektbudgeten, så installation är en betydande del av verksamheten. Fabian arbetar med försäljning på installationsavdelningen.

– När vi säljer ett projekt säljer vi kablarna, projektledningen och även installationen. Jag är då ansvarig för att sätta ihop installationspaketet till kunden. Det kan handla om vilka båtar vi ska använda, eftersom man behöver olika båtar beroende av till exempel vattendjupet och total vikten på kablarna. Eller hur vi ska gräva ner kabeln i sjöbotten. Vi använder olika typer av utrustning beroende på hur djupt kabeln ska grävas ner och vad bottenförhållandena är.

Det bästa med ditt jobb?
Det är en väldigt internationell miljö, kunderna är nästan uteslutande från andra länder. Mina kollegor är dessutom från olika nationaliteter vilket är superkul. Jobbet är även väldigt varierande och man får chansen att ta mycket ansvar.

Vilken är den största utmaningen i din roll?
– Att projekten är så stora/omfattande och offerttiden, det vill säga säljtiden som jag har på mig, är relativt kort. Det är mycket som jag ska ta arbeta igenom på en begränsad tid.

Fabian spenderar det mesta från sin vardag på kontoret och träffar kunder och leverantörer, men någon gång varje år är han ute på sajt. Förra hösten var Fabian ute 2,5 vecka på världens största och modernaste kabelförläggningsfartyg ”Lewek Connector”. I Fabians roll får han prata med mycket människor och gå på många möten. Fabian jobbar mycket internationellt eftersom han träffar både kunder och leverantörer från olika delar av världen.

Kabelförläggningsfartyg är en långt ord att skriva men låter som en väldigt häftig arbetsplats. Jag borde kanske “störa” Fabian på ett fartyg senare.

Fabians äventyr på kabelförläggningsfartyget

Kabelförlänggningsfartyg
Magiska bilder från Fabians veckor på kabelförläggningsfartyget ”Lewek Connector”.

Hur kom du dit du är idag?
– Jag reste efter jag tog studenten och jag bodde bland annat i Frankrike ett år. Jag kom hem och kände att jag inte ville plugga just då så jag började jobba på hemtjänsten för att tjäna ihop pengar. Sedan åkte jag till Asien en sväng. Efter resan ville jag ha ett jobb där jag hade möjligheten att tjäna lite mer pengar än på hemtjänsten. Jag hörde att ABB hade lediga tjänster som erbjöd skiftarbete. Så jag började på fabriken i Karlskrona. Efter det läste jag till civilingenjör och jobbade på ABB över somrarna.

Så snart jag var klar med mitt exjobb skickade jag in en ansökan till ABB:s traineeprogram. Jag blev antagen och var trainee fram till juni 2012. Som trainee fick jag chansen att få lite inblick i verksamheten och då sökte jag mig hit till den avdelningen jag är på idag. Så jag har varit här sen dess.

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av din roll?
– Man behöver vara bra på att kommunicera,  vara utåtriktad och kreativ. Det är även en fördel att vara målinriktad och kunna sätta upp egna mål.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag minns att jag var inne på att bli kock. Det var något jag kunde relatera till, jag förstod vad en kock gör. En ingenjör kan man ju inte så lätt relatera till. Jag släppte den drömmen när jag hade börjat på högstadiet.

Dagens lunch till havs
Dagens lunch när man är till havs?

Den självklara frågan måste då vara: vad har du i din matlåda?
– Ja den får faktiskt väldigt mycket uppmärksamhet på min avdelning. Jag har ganska så vällagad matlåda. Nu i veckan, om jag ska vara lite skrytig så hade jag nästan odlat matlådan själv. Jag hade odlat squash, rödbetor, chili och lite örter. Jag gjorde en lasagneliknande rätt.

Om du fick säga något till dig själv när du var 20 år?
– Ha inte för bråttom att bli vuxen, det blir du i alla fall. Bara du har en någorlunda plan, man ska ju inte förstöra för sig själv. Jag ångrar inte att jag var iväg och reste och att jag var ute sena kvällar när jag pluggade. Allt ordnar sig.

Frågan är skickad från Filip Thorstensson: Kan du skriva en kort dikt om ditt jobb?
– Kablar är livet.

Skicka en fråga:
– Om du fick välja idag och var tvungen att välja en annan utbildning än den du valt vilken skulle det då vara?

Stort tack till Fabian för häftiga bilder, utsikter och inlägg!

/ Caroline 

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article