”Jag får möjlighet att jobba utomlands med spännande teknik som jag är intresserad av”

Efter en fin sommar är hösten på ingång. Ansökningsperioden till ABB:s traineeprogram har precis startat och dagens huvudperson är passande nog trainee.

Namn: Filip Thorstensson
Titel: Automationsingenjör
Ålder: 25 år
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik med inriktning på automation, mekatronik och reglerteknik.
År på ABB: 1 år
– Jag arbetar idag på Cranes Systems och vi levererar automation och system till kranar. Jag jobbar inom igångkörning och det innebär att man är ute hos kunden där kranarna finns  och kör igång systemen. Jag ska få en stor kran att fungera, den ska göra det som jag vill att den ska göra.

En vardag ute vid kranarna
Så här ser en vardag ut, Filip kopplar upp sin dator till kranen.

En vardag för Filip är inte på kontoret. Tjänsten som Automationsingenjör innebär att man oftast är där kranen finns. Det betyder att det är mycket jobb utomlands. Just nu är han på ett projekt i Rotterdam som kommer att pågå under ett års tid. Han är där i sex veckor, sen får han komma hem en vecka för att vila upp sig.

– I Rotterdam bygger de en ny hamn. Det är Europas största containerhamn som ska bli ännu större. De har byggt upp en helt ny hamn där de bygger upp kranarna. När de första gången kan slå på spänningen, då kommer vi som är igångkörare på Cranes System dit och kör igång kranen. Förenklat så ser vi om något är felkopplat och kalibrerar systemet. Vi går igenom alla funktioner som finns på kranarna och ser till så att allt fungerar som de ska. Vi staplar containrar på hög, långtidstestar kranarna med kunden då man ser hur kranarna mår efter att ha körts varma i två dagar.

25 meter upp i luften ute på kranen
25 meter över marken ger häftiga bilder till inläggen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får möjligheten att jobba utomlands med spännande teknik inom det området jag är intresserad av. Jag får ut och resa, fixa boende och göra mig förstådd i ett annat land. Vi är ju även ute hos kunden, och jobbar sida vid sida med leverantörerna. Då känner man verkligen pulsen i projektet och det ger en bra erfarenhet att ha med sig.

Största utmaningen?
– Just nu känns det som att lära mig systemet är den största utmaningen. Det är väldigt mycket att ta in. Det är väldigt många rader kod som man måste in och rota i, om kranen inte fungerar som tänkte ska jag hitta vart felet har uppstått och rätta till det. Det kan vara både i mjukvaran och i hårdvaran. Så jag kommer aldrig att vara själv någonstans under det första året utan det finns alltid mer erfarna duktiga medarbetare att fråga.

Hur kom du dit du är idag?
– Jag har alltid haft det lätt för matte. Sen blev det även naturligt att gå över till teknikspåret, jag tyckte att det var roliga kurser. Sen började jag på Chalmers med fokus på automationsbiten. Jag var parallellt med studierna väldigt engagerad under min studieperiod och jag var med i flera sektionsföreningar och fick även vara ordförande i ett par föreningar. Jag tycker om organisations- och ledarskapsbiten. Jag sökte mig till ABB då jag tyckte att det passade bra med den utbildningen jag hade. Traineeprogrammet ger möjligheten, med tanke på de tre praktikperioderna, att få en bredd av verksamheten och se tre olika enheter. Vi fick även se och lära oss mycket av ABB under studieresorna som ingår i programmet.

Traineegruppen besöker gruva i Kiruna

Traineegruppen besöker gruva i Kiruna
Traineegruppen på studiebesök i Kiruna (Foto: Albin Hasselström)

Som trainee på ABB har man förmånen att bli anställd från dag ett. Under de tre praktikperioder om två månader vardera, får man bland annat möjlighet att fördjupa sig inom olika intresseområden som forskning, utveckling, projekt eller marknad och försäljning. Efter sju månader fortsätter man till sin bolagsplacering och framtida arbetsplats. Den enheten kommer även att erbjuda utlandspraktik.

Det bästa med traineeprogrammet?
– Man får en helhetsbild av företaget, man träffar mycket folk och får se olika delar av verksamheten. Vi traineer blir en väldigt sammansvetsad grupp och man gör mycket roligt tillsammans under den perioden. Nu efter traineeprogrammets slut håller vi fortfarande kontakten och äter lunch en gång i veckan, vilket jag kan vara med på när jag är hemma i Sverige.

Tranieegruppen på studiebesök i Kiruna
På studiebesök med traineegruppen i gruvan. (Foto: Albin Hasselström)

Vad innebär praktiken som traineeprogrammet erbjuder?
– Praktiken kan innebära att du får prova på någon arbetsuppgift på någon enhet som du är intresserad av. Då får man en praktikchef och en handledare som man kanske träffar ett par gång i veckan för att få handledning i sin uppgift. Parallellt med det får man möjligheten att se den enheten man är på och hur den dagliga verksamheten fungerar.

– Den fasta placeringen jag har är inte kopplat till någon av mina praktikperioder, det är faktiskt ganska långt ifrån. Mina praktiker gjorde jag inom enheter som jobbar med produkter och jag valde en helt annan division till min fasta placering och med system istället för produkter. Jag kände att jag var redo för något nytt. Jag var väldigt intresserad av de andra praktikerna, men jag vill börja jobba med det jag hade utbildat mig till och det är ju automation. Då kändes tjänsten som Automationsingenjör på Cranes System rätt för mig, så jag är nöjd med mitt val.

Vilka egenskaper tror du man behöver ha för att klara av en traineeperiod?
– Man ska vara öppen och tycka att det är kul att träffa nya personer. Vara nyfiken och intresserad.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag ville bli bonde när jag var riktigt liten. Men jag insåg ganska snart att det passade bättre som hobby. Man kan ju fortfarande bo på landet. Jag tycker om att testa nya saker och utveckla saker, det kan bli lite svårt på en bondgård.

Om du inte jobbade med det du gör idag, finns det något drömyrke?
– Jag vill jobba med det jag gör just nu när jag är i början av arbetslivet. Jag tycker att det är ett bra sätt att lära sig mycket på. Men jag vill senare prova på andra arbetsuppgifter inom organisationen när jag har mer erfarenheter och en bra grund att stå på.

Filip verkar utan tvekan vara en man med mycket energi och en tydlig plan framåt. Jag får ta en till träff om tio år och följa upp hur det går!

Kinesisk vardagsmat
Vardagsmat om man är och jobbar i Kina

Vad har du i din matlåda?
– Hittills har jag bott på hotell, så då tar man med sig färdiglagad mat eller köper någonting ute till lunch. Jag äter sällan snabbmat i vanliga fall, men nu är det mycket hamburgare och annan snabbmat. I vanliga fall är det svensk husmanskost.

Frågan är skickad från Björn Sandberg: kan du rita ett porträtt på dig själv på en minut?

Filip ritar självporträtt

Självporträtt av Filip
Vad säger du, visst finns det likheter?

Skickar frågan:
– Kan du skriva en kort dikt om ditt jobb?

 

 

Vill du veta mer om ABB:s traineeprogram? 

http://www.abb.se/cawp/seabb366/68876a788441ee94c125682600421ad2.aspx

Stort tack till Filip för denna kreativa dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article