“Varje kontakt och person du möter har ett värde”

Det är en speciell känsla att stämma träff med en människa man aldrig har träffat. Idag ska jag besöka Angela Grimaldi som jobbar mycket med relationer.

Namn: Angela Grimaldi
Ålder: 28 år
Stad: Västerås
Titel: Strategisk reservdelssäljare
Utbildning: Civilekonom
År på ABB: 9 år

– Min vardag ser olika ut varje dag! Hur en vardag kan se ut? Tre dagar i veckan har jag bara möten. Då kan jag till exempel börja dagen här på kontoret med ett telefonmöte med Business Online. ABB håller på att emigrera från den gamla internetbaserade beställningsverktyget Part Online till Business Online. Där målet är att vi ska ha ett och samma verktyg att beställa ordrar/tjänster/garantier för hela ABB. Detta koordineras genom super users som finns på varje Business Units. Vi hjälper våra användare att förstå och hantera systemet. Då ringer jag in globalt och sitter som Service talesperson.

Efter det kan jag ha ett möte med min chef eller någon av enheterna på Process Automation som är Services kunder. Där kan vi diskutera någon order som man inte är nöjd med. Efter det kan jag ta mig ner på stan och ha ett möte i ABB:s möteslokal Meeting point med en kund. Där går vi igenom var vi slutade vid sista mötet, och hur det ser ut med ordrarna. Till sist kan jag åka tillbaka till kontoret för att lösa någon uppgift internt eller med någon inom serviceteamet. Det kan då handla om strategiska frågor som: den här kunden vill ha de här priserna, är det möjligt? Eller: vad ska jag svara kunden när han eller hon ställer den här frågan? Många frågor handlar om affärsutveckling.

Om du skulle beskriva ditt jobb för ett barn?
– Jag ska bli kompis med andra. Om man jämför med idrott så ska jag bli kompis med både de inom laget men också med motståndarlaget.

– Jag jobbar med relationer. Det är det jag lägger mest fokus på, samt att se till så att alla vet vad de ska göra och hur de ska göra saker. Jag är kanske inte uttalad projektledare, men i Service Online Projektet är jag den som ska ha koll på allt och se till så att alla gör sina uppgifter. Jag har en slags lagkaptensroll för det ingår en del management också.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så varierande. Jag får jobba både med interna kunder på ABB och med externa kunder, och jag får nätverka jättemycket. En fördel är också att jag får jobba med en del managementfrågor. Jag lär mig dessutom väldigt mycket om ABB eftersom jag jobbar med alla ABB:s tekniker som drivsystem, kraftprodukter, motorer och generatorer, robotarna etc.

Tavla över Västerås, välkommen till det hållbara samhället.
Fin vy över Västerås.

Hur kom du dit du är idag?
– Jag tror att det började med att min pappa jobbat som säljare för exportprodukter för Control Products på ABB. Som liten har jag sett honom resa och haft representationsmiddagar hemma. Jag tyckte att min pappas jobb verkade spännande, men jag fattade nog inte riktigt vad det var han gjorde. Sedan bestämde jag mig för att jobba med internationella affärer och management. Jag tycker om att ta ledarpinnen, styra upp saker och förändra, och att förbättra genom att driva saker framåt. Då började jag plugga business management.

Jag sprang rätt in i eftermarknadschefen på en rekryteringsdag på Robotics. Då frågade han om jag hade tänkt på att jobba med eftermarknad någon gång, och det hade jag inte och visste knappt vad det var. Jag visste att jag inte ville jobba med siffror, utan att jag ville jobba med relationer och människor. När jag fick testa på strategiskt inköp så insåg jag att det här med affärskulturer, affärsutveckling och relationer, som jag hade pluggat ganska mycket, hade en koppling till det pappa jobbat med. När jag upptäckte att det jag växte upp med och det jag pluggade hade en koppling, kom jag på vad jag ville jobba med. Jag drivs av att försöka förstå olika kulturer och människor, att tänka lite längre, och att vrida och vända på saker. Som en Rubiks kub.

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av din roll?
– Man skall vara intresserad av människor och relationer. Om man inte drivs av att förändra och förbättra tror jag att det kan vara svårt att göra det här jobbet. Man ska våga ta beslut och vara kreativ med att finna lösningar på problem och samtidigt våga stå på sina egna ben. I min roll jobbar jag mer eller mindre ensam. Det krävs dessutom väldigt mycket social kompetens, engagemang och envishet.

Angela har snygga skor med höga klackar
Min första tanke när jag träffade Angela var att det här är en väldigt lång kvinna. Sen såg jag, dubbel platå.
En sko att ha på skrivbordet.
Angela har fler skor än det finns dagar på året.

Om du fick ge ett tips till någon som vill söka sig till ABB?
– Ge inte upp. Varje kontakt och person du möter har ett värde. Man kanske tänker att man vill jobba med affärsutveckling och springer på någon som jobbar med R&D frågor. Det är fortfarande en bra kontakt då varje person har så stort kontaktnät eftersom ABB är så pass brett. Det finns hur många ingångar som helst bara man har ett intresse.

Vilka andra yrken har du tidigare testat?
Jag har varit fotbollsdomare och lagledare. Handläggare på försäkringskassan, montör på ABB, materialhanterare, strategisk inköpare, arbetat med kvalitetssäkringar. Jag gjorde min prao på ABB när jag gick i klass 7-8 efter det sommarjobbade jag här.

Visste du redan på din prao att det var här du ville jobba?
– Nej, då var jag fortfarande inne på att jag skulle bli psykolog. Det var nog mest bara en kul grej att vara inom industrin. Jag har alltid varit intresserad av att se hur saker och ting rör sig, att se ett händelseförlopp. Hur gör man tandborste? På verkstaden ser man hur saker och ting blir till.

Angela Grimaldi ABB by Me

Hur är du som arbetskamrat?
– De skrattar mycket åt mig. Jag är nog ganska underhållande då jag är ganska pratig och skrattig. Alice, från förra inlägget, tycker att jag borde ha en egen blogg då jag säger så mycket roliga saker. De brukar ofta skratta åt att jag sagt att jag inte äter djur som exempelvis går baklänges eller bajsar på ryggen… vilket innebär skaldjur.

Frågan är skickad från Alice Frykberg: Vem är den mest spännande person du har träffat i jobbet?
– Eva Kvist Östgren, Chef över Svensk Försäljning, Business Development Manager Norra Europa. När hon hade sitt tal på Svensk Försäljnings konferens här i våras, då var jag helt tagen. Hon är en väldigt bra kvinnlig förebild. När jag ser henne tänker jag att jag vill vara som hon. Jag vill bli en så härligt karismatisk och god talare som Eva. Hon har så mycket energi, jag tror hon kan lära ut väldigt mycket.

Skickar frågan:
Har du något bra/roligt tips på någon annorlunda/häftig dagsutflykt/aktivitet att göra nu så här på sommaren när man kan vara ute?

Stort tack till Angela för en trevlig dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article