”Jag vill se tydliga resultat av det jag gör”

Efter alla mina besök har jag lärt mig att hitta till Finnslätten på cykel, no worries. Sen gäller det bara att hitta till rätt byggnad 398, 328, 394, 393..

Namn: Alice Frykberg
Ålder: 41 år
Stad: Västerås
Titel: Chef Styrsystemservice region Mellan
Utbildning: Högskoleingenjör + påbörjad MBA på handels
År på ABB: 18 år

ABB:s serviceenhet sträcker sig från Kiruna till Malmö. Inom Styrsystemservice erbjuder de olika tjänster inom eftermarknad som uppgraderingsprojekt, förebyggande-, avhjälpande underhåll och utbildning. Det förpackar Service gärna i ett attraktivt Serviceavtal!

Videokonfrenesrum
Då serviceenheten sitter utspridda i landet är det smidigt med videokonferenser.

Alice är chef med personal- och resultatansvar. Hennes vardag består av mycket kontakter, både internt inom ABB och externt.

– Det är kanske många som säger att de inte vet hur en dag skall se ut, men här känns det som att det är lite extremt. Vi jobbar nära kunderna och ofta med akuta saker. Det kan handla om system som stannar. Har kunden avtal med oss så ser vi till att snabbt vara på plats, då får teknikern släppa det jobb han har för stunden. Det innebär oftast omplanering av pågående arbeten, det blir då väldigt händelsestyrt och vi får agera på det som händer. För att möta eventulla förskjutningar och samtidigt kunna ta emot nya uppdrag så gäller det att ha luft i planeringen och lagom stora marginaler.

Alice wall of fame.
En bättre värld börjar med Alice.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Även om det kan vara frustrerande när det är så händelsestyrt, så tycker jag att det är det som är tjusningen. Att man inte riktigt vet hur en dag ska se ut. Att lösa saker som från början verkar lite knöligt och som vi inte riktigt vet hur vi ska lösa. Att lösa kundproblem överhuvudtaget. Sen gillar jag att ha kontaktnätet som ingår i min roll, det vill säga att vara spindeln i nätet. Att jobba med personal. Tidigare hade jag en teknikaffärsutvecklingsroll där jag skulle jobba mer med långsiktiga resultat. Det var inte riktigt min grej. Jag vill se tydligare resultat av det jag gör.

Hur kom du dit du är idag?
– Jag började som en ungdomspraktikant som ABB hade genom arbetsförmedlingen. Det var en tid på sex månader. Jag började på Industrial Systems och när praktiken var slut fick jag en fast anställning. Jag började på Service i november 2010 för att komma ett steg närmare kund. Det har samtidigt känts kul att hålla kvar vid styrsystem, en teknik som jag tycker är spännande! Jag har sedan hållt mig inom support marknad/försäljning. Även om jag inte har rört mig jättemycket så händer det hela tiden saker i organisationen. Det kändes nästan som att komma till ett nytt företag när jag började på Service då de hade en helt annan kultur och vad som karaktäristiskt hos dem. Varje roll har dessutom sina utmaningar!

Vilken är den största utmaningen i din roll?
– Det är att få ihop det hela. Vi har personal med en viss kompetens, sen har vi kunder med specifika förfrågningar och behov. Att få ihop det pusslet är den största utmaningen. Det vill säga att uppfylla våra åtaganden och samtidigt hålla jämna steg med teknikutvecklingen. Så balansgången mellan att ha full beläggning och frigöra tid för kompetensutveckling är knepig. Just nu är det dessutom stort fokus på nya avancerade tjänster som vi förväntas lära oss, det följs även upp globalt. När det blir en förskjutning någonstans så flyttas hela det här pusslet, som man då måste bygga om och justera för att få allt att falla på plats. Självklart även se till att vi är lönsamma och tjänar pengar så vi kan vidareutveckla verksamheten och oss själva!

Alice Frykberg med i ABB by Me

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av ditt jobb?
– Helhetssyn, att inte gräva ner sig för mycket i detaljer utan att ha ett helikopterperspektiv. Kontaktnätet är en fördel och då gäller det att vara kommunikativ. Man behöver inte vara superteknisk, men man ska vara intresserad. Tycka om den teknik och de produkter man jobbar med samt ett genuint intresse av människor!

Vad ville du bli när du var liten?
– Till en början ville jag bli det klassiska: läkare eller lärare. En period senare ville jag bli chef då jag kände att jag ville vara med och bestämma. När jag valde till gymnasiet kom jag in på ingenjörshållet. Det fanns stora möjligheter att få jobb och valfriheten lockade. Jag var inte superintresserad innan, utan såg mer valmöjligheterna med yrket.

Ge ett tips de som vill söka sig till ABB!
– Det första jobbet behöver inte på något sätt vara styrande för vad du gör om fem till tio år. Just för att det finns valmöjligheter. Man skall inte vara rädd för att prova sig fram. Blir det inte vad man har tänkt sig så vet man det, och då är det bara att söka sig vidare. Det behöver inte vara så definitivt. Sedan är det bra om man kan driva sin egen utveckling. Tala om vad du vill göra, vad du är bra på och vad du vill utveckla dig inom.

Alice Hjälm pryder kontoret.
ABB-hjälmen fungerar utmärkt som prydnad på kontoret.

Om du inte var ingenjör?
– Hade du frågat mig för några år sedan hade jag nog svarat något inom matlagning, men det har nog svalnat lite.

(Det är många som svarar det. Jag ställer mig frågan om det kan finnas en koppling mellan ingenjörer och matlagning? Det är ju trots allt ganska så tekniskt att hålla på med mat!)

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på vad jag skulle kunna göra, jag trivs så bra med mitt nuvarande jobb. Jag är nöjd där jag är och vi har ändå väldigt stor frihet, just nu passar det väldigt bra.

Vilka andra roller och yrken har du tidigare testat?
– Jag har jobbat med teknisk säljsupport. Jag testade även på att jobba som serviceingenjör som de som jobbar för mig nu gör. Jag gjorde det för jag tänkte att jag lär mig mer om tekniken och grejerna, att jag skulle få användning för den kunskapen senare. Men jag visste inte till vad och i vilken roll jag skulle få användning för det. Nu i efterhand känner jag att jag lärde mig mer än vad jag kände att jag gjorde just då.

Frågan är skickad från Marie- Louise Stridh: Vad ser du mest fram emot på semestern?
– Vår Sicilienresa som vi åker på i två veckor med hela familjen. Det ska bli skönt att bo på hotell och ta det lite som det kommer.

Skicka en fråga!
Vem är den mest spännande personen du har träffat i jobbet?

Stort tack till Alice, för en härlig dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article