”Jag sätter på mig ABB-hatten och försöker få saker att utvecklas”

Det är en fin sommardag och cykeln tar mig mot nästa äventyr till området Örjan. Marie-Louise är platschef på Central Stock Nordic.

Namn: Marie-Louise Stridh
Ålder: 49 år
Stad: Västerås
Titel: Chef
Utbildning: Civilingenjör elkraft
År på ABB: 28 år

Central Stock Nordic är ett logistikcenter och lager för lågspänningsmotorer. Motorer är en produkt som kräver korta leveranstider, när kunden behöver ha en motor ska det gå fort. Motorer tillverkas på många ställen i världen inom ABB. För att en kund då i Sverige snabbt ska kunna få sina motorer, kanske en som är tillverkad i Sverige, Finland och en som är tillverkad i Indien måste motorerna finnas lagerförda. Därför har man byggt upp ett lager.

Lagret servar den nordiska marknaden, men det finns också lager i Tyskland och Spanien som servar övriga Europa. Lagret tar emot motorer från Sverige, Finland, Polen, Indien, Kina och Rumänien. Det kommer hit motorer som lagerförs och sedan skickas dem till kund.

Kartonger till packning.
Motorer som kommer från de Svenska fabrikerna kommer opackade och ska packas.

– Vi levererar till de flesta kunderna i Norden dagen efter en beställning. Om du lägger en order idag innan klockan halv tre så får du din motor imorgon. Det är riktigt bra.

Det finns väldigt många varianter av motorer, även om man tycker att de ser ganska lika ut. Om just den motorn som kunden vill ha inte finns kan man lägga en produktionsorder. Det innebär att fabriken producerar en sådan motor och det kan ta upp till åtta veckor. Handlar det om enklare justeringar då man vill byta något, kan centrallagret göra sådana. Det kallas att man modifierar motorn och det tar bara en dag extra. Detta är väldigt vanligt och små kundanpassningar på motorerna görs på cirka 120 motorer om dagen.

Motor i blått, kunden får välja färg själv.
Kunden kan välja vilken färg han eller hon vill.

Marie-Louise har ett varierande jobb där dagarna ser väldigt olika ut. De administrativa delarna repeteras, som att godkänna tid och så vidare, men annars är ena dagen inte den andra lik.

– Om jag ska beskriva en vardag kan jag bara göra det i generella termer. Mycket av mina arbetsuppgifter kommer via mejl. Det är även mycket möten och många frågor och problem som ska lösas. Halva dagen sitter jag på möten och halva dagen sitter jag med mejl.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag brukar säga så här. Om man skall vara på ett jobb, förutom för att få lön för att överleva vardagen, finns det två saker som är viktiga. Jag måste känna att jag kan göra något för verksamheten, att jag kan göra nytta här. Sen måste jag också få ut något, jag måste också få växa. Jag kan inte vara utan det ena, båda måste finnas. När något av dem saknas byter jag jobb. Eftersom jag sitter här innebär det att jag har bägge delarna i det här jobbet. Det jag känner att jag bidrar med är att jag kan leda och utveckla andra människor. Det är inte det vi gör som är det väsentliga utan att hjälpa andra att utvecklas och bli bättre ledare. Jag tycker om att påverka. Jag sätter på mig ABB-hatten och försöker få saker att utvecklas. Vad jag får ut av det här? Jobba globalt, knyta nya kontakter och känna att man bidrar direkt till en nöjd kund.

Långa korridorer med lagerförvaring.

Lager med många hyllor och kartonger.
Mycket lagerutrymme på ett logistikcenter.

Vilken är den största utmaningen på jobbet?
– Det finns två utmaningar. Lokalt hos oss är den stora utmaningen att få iväg rätt motor till rätt kund i rätt tid. Det låter som en klyscha, men vi levererar ut tusentals motorer varje dag och alla ser likadana ut, de flesta är blåa och de skiljer sig inte speciellt mycket i storlek. Vi ska göra så få fel som möjligt samtidigt som det ska levereras snabbt. Den andra utmaningen är på det globala perspektivet. Ju mer globala vi blir, ju mer ser vi behovet av att jobba lika. Det finns flera centrallager runt om i världen, men vi jobbar helt olika, vi packar bland annat på olika vis. Kunderna som beställer globalt borde få samma varor i samma paketering oavsett vilket land de har beställt ifrån. Sådant försöker jag att driva.

Du brinner för studentfrågor, varför det?
– På ABB behöver vi ha bra medarbetare. Det har under en period varit mindre populärt att läsa tekniska utbildningar. Jag tycker att det är viktigt att redan på grundskolan skapa ett intresse för teknik och matte. Jag brinner även för att hjälpa andra att berätta om vad ingenjörer gör. Det är svårt att berätta att man som ingenjör kan göra vad som helst. Jag tycker att teknik och industri är roligt att jobba med och det är viktigt för ABB och Sverige men då måste man ha bra arbetskraft.

Marie-Louise Stridh med i ABB by Me

Har du något tips till dem som vill söka jobb hos ABB?
– Man ska vara aktiv. Jag söker hellre någon med rätt personlighet och mentalitet än med rätt utbildning. Med rätt personlighet och vilja kommer du väldigt långt och då kan man lära sig väldigt mycket. När vi anställer en person anställer vi oftast inte personen till ett visst yrke eller plats. Vi anställer en person som vi tror kan utvecklas, vi anställer inte en konstruktör utan vi anställer Pelle eller Stina. Skicka in en ansökan och ta fram personen bakom papperet. Man ska sen fortsätta vara aktiv genom sin karriär, vara synlig och intresserad.

Vad har du i din matlåda?
– När barnen var yngre passade jag ofta på att träffa mina vänner på luncherna så då åt jag ofta ute. Nu har de växt upp men jag äter fortfarande ute med vännerna ibland. Idag har jag med ris med fiskgryta.

Frågan är skickad från Jonas Haulin: Vad är det bästa sommartipset i staden du bor i?
– Jag tycker att man skall gå på de guidade turerna som anordnas, t ex Stadsvandringen och Kyrkbacksvandringen. Jag går någon av alla turer varje år. Jag har gått dem flera gånger och det finns alltid något nytt att lära då det är nya guider så de säger olika saker. Dels får man lära sig om staden Västerås, dels får man lära sig om svensk historia. Och de kostar dessutom nästan ingenting och du får njuta av en promenad på köpet.

Stort tack till Marie-Louise för ett trevligt besök!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article