“R&D handlar mycket om ständiga förbättringar, steg för steg.”

Vid intervjun kikar det in kollegor titt som tätt och har frågor och funderingar om olika projekt. Jag tänker att här har vi en väldigt social kille.

Namn: Jonas Haulin
Ålder: 33
Stad: Västerås
Titel: Projektledare
Utbildning: Teknisk fysik i Uppsala
År på ABB: hösten 2006 började på traineeprogrammet, 7 år.

– När folk frågar vad jag gör på jobbet är bästa svaret att jag pratar med folk.

Jonas Haulin jobbar på Robotics som projektledare. På Robotics utvecklar man och tillverkar robotar. Jonas del som projektledare handlar mycket om problemlösning av olika sorters problem.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jobba med intressant teknik och mycket olika former av teknik samtidigt som man hela tiden måste kommunicera med människor. Det är jätteroligt att driva projekt, att se till att alla delar hänger ihop. Att se till så att man har alla med på båten, driva saker framåt.

Hur kommer det sig att du började på Robotics?
Jag började på traineeprogrammet 2006. Där gör man praktikperioder på olika affärsenheter. Jag trivdes bra på Robotics, där fanns spännande produkter och spännande teknik. Det fanns en möjlighet att börja här på utvecklingsavdelningen efter traineeprogrammet så jag tog den chansen.

– Jag var i Kina i två år och jobbade med nya robotprojekt. Första vändan var genom traineeprogrammet. Vanligtvis är utlandsperioden på tre till sex månader men projektet höll på längre så fick vi förlänga. Jag var där ett helt år. Utvecklingsavdelningen som finns i Kina startades upp 2007 – 2008. I den svängen behövde de mycket support här ifrån. Jag var också ganska färsk då jag bara hade jobbat på Robotics i sju månader men jag kom dit som ”beräkningsexpert”.

Jonas spenderar drygt halva dagen på kontoret och resten av tiden i produktionen och labbet. Vi kommer först till labbet där det står fyra robotar som de kör långtidsprov på och som stresstestas.

Jonas och roboten

Roboten IRB 360 8 Kg
Jonas visar upp roboten IRB 360 8kg.

Den här roboten heter IRB 360 lyfter åtta kilo och släpptes för några veckor sedan. Utvecklingen av roboten har ökat hanteringsvikten från tre kilo till åtta kilo. Traditionellt när den släpptes med tre kilo tog den pannkakor, korvar, bullar och muffins en åt gången från en ugn eller en maskin. Nu när man utvecklat roboten till åtta kilo kan den plocka flera på en gång. Roboten säljs till livsmedelsindustri och elektronikindustrin och används mycket till materialhantering och plockning.

Robot och band
När den roboten är igång följer den med bandet och tar produkterna i rörelsen.

Vad är den största utmaningen på jobbet?
– Att hantera risk. Det finns alltid många risker bland annat tekniska risker och risker med att inte hålla tidsplanen. En stor del med jobbet är att upptäcka riskerna i tid och försöka prioritera dem i rätt ordning. Man får försöka förebygga det som kan tänkas gå fel och vara snabb med att upptäcka det som kan gå fel. Det är också det som gör det så roligt, utan risker skulle det nästan bli tråkigt. Riskhantering i ett projekt är jättespännande och också det som gör det svårt. Det är också något som jag tror att man blir bättre på med tiden. Genom att se vilka risker som är väsentliga och hur man hanterar dessa på bästa sätt.

Stort fokus på säkerhet, skyddsskor på!
Stort fokus på hälsa och säkerhet, på med de fina skyddsskorna.

Vilka egenskaper bör man ha för att klara av ditt jobb?
Man ska vara drivande och lite otålig. Man ska ha viljan att få saker att gå framåt, vilja göra nya saker och förbättra saker.

Vi går vidare till produktionen. Att göra något som fungerar i labbet och göra något som fungerar i löpande produktion är inte alltid samma sak. Här skall det gå snabbt och lätt och det måste alltid fungera. I labbet ska man montera en prototyp vilket alltid går att lösa. Här ska det vara mycket stabilare och robustare.

Förarlös truck kommer åkandes.
Förarlösa truckar kommer glidande utan förare i. Vi testar om den stannar som den ska. Det gjorde den som tur är, den ser att vi är i närheten och tar det lite lugnt.

Vi går förbi ett gäng robotar och det hela känns som en farm eller något taget från filmen Jurassic park. Det ser nästan ut som att de har ett eget liv. Jag försöker få ögonkontakt med dem men inser att de inte har några ögon. De ser ändå rätt smarta ut?

– Roboten är betydligt dummare än man tror. Den har ingen intelligens alls, inte det vi kallar intelligens. Det är jätteutmaning att få robotar att göra mer avancerade uppgifter. Det går, men det är otroligt mycket jobb i programmeringen för att få det att bli stabilt och robust.

– Bara en sån sak som att knyta skosnörena. Det kan normalt en fem- till sexåring göra men det finns såvitt jag vet bara en robot som kan knyta en enkel knut (på ett universitet i Japan). Att få en robot att göra sådant som vi människor tycker är enkla och samtidigt att göra det robust, automatiskt, att det alltid ska funka, är det otroligt mycket jobb bakom. Att robotar skulle ersätta människors arbetsuppgifter, stämmer till viss del. Men det är bara de mest monotona och enformiga och tråkiga grejerna som det är värt att göra med robotar. Det som kan vara skadligt för människan och där man inte kan uppnå precision.

Det är mycket jobb ute i produktionen då man håller på att fasa in alla sommarjobbare. Det är ett jobb med att försöka hålla uppe kvaliteten. Man försöker göra så att monteringen skall vara enkel. Det ska vara enkelt att lära sig och det ska helst inte gå att göra fel. På Robotics tar man in cirka 100 sommarjobbare i produktion. Här bygger de IRB 360-robotarna.

Sommarjobbare håller i ett motor-växelpaket.
Stefan Danielsson pluggar robotik på Mälardalens högskola och sommarjobbar på ABB. Han håller i ett motor-växelpaket till IRB 360 och ska precis sätta upp den i en montagerigg där växeln fylls med olja, och startas för inkörning

Vad har du i din matlåda?
Jag har ingen matlåda idag, jag skall äta på Magneten (lunchmatsalen på Finnslätten). Hade jag haft en matlåda skulle det ha varit en bit grillad entrecote med potatissallad. Grillat är gott. Jag brukar ha matlåda hälften av dagarna.

Vad ville du bli när du var liten
– Jag ville bli uppfinnare.På det viset så har jag ju inte hamnat helt fel. Jag uppfinner inte saker just nu men man kan säga att vi tar existerande saker och gör dem bättre. R&D handlar mycket om ständiga förbättringar, steg för steg.

Frågan är skickad från Hanna Backsell: Finns det något land som du alltid önskat att åka till?
Ja, Tibet vill jag åka till. Jag har varit i Kina och men jag har inte varit i Tibet. Det är en fantastisk häftig miljö. Det är kanske inte topp tio på listan över barnvänliga resmål, så jag undrar när det ska bli av. Om tio – tjugoår kanske.

Skickar vidare frågan:
Vad är det bästa sommartipset i staden du bor i?

Stort tack till Jonas för en häftig och lärorik dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article