”På ABB industrigymnasium blir vi förberedda inför arbetslivet.”

Idag fick jag chansen att följa med två stycken gymnasieelever från ABB’s industrigymnasium i Västerås som tog studenten.

ABB industrigymnasium grundades 1994 och är en av Sveriges första friskolor. Gymnasiet finns i städerna Västerås, Sala samt Ludvika. På de tre skolorna finns inriktningar som teknisk design, naturvetenskap, internationella perspektiv, elkraft samt el- och energiprogrammet. Det går för tillfället 500 elever på de tre skolorna tillsammans. I fredags tog 94 elever studenten på gymnasiet i Västerås. Bland dem är Viktor Ohm och Hanna Backsell.

Studenterna står uppradade utanför ABB Sveriges huvudkontor.

Viktor Ohm ABB by Me

Namn: Viktor Ohm
Ålder: 19
Inriktning: Ingenjörsteknik

Vad fick dig att välja ABB:s industrigymnasium?
– Det som lockade mest var arbetstiderna och arbetssättet. Vi går från klockan 8 till 16 och har alltså jämfört med andra skolor långa dagar. Vi hinner då plugga till prov i skolan och göra klart inlämningsuppgifterna i skolan. Som grädde på moset så får vi möjlighet att göra saker som man inte får på andra skolor som t.ex. utlandspraktik.

Vad är det bästa med gymnasiet?
– Vi har så kallade basgrupper i skolan. Våra arbetsplatser ser ut som ett kontorslandskap och du sitter med 4-5 andra personer i en så kallad basgrupp. Det är i den gruppen man gör grupparbeten med, det är även smidigt vid individuella arbeten att kunna ta hjälp av de andra. I gruppen finns det alltid någon som kan det du inte kan, och i och med detta lär man sig naturligt att samarbeta med alla möjliga personer.

Frukosten till studenterna.

Champagnefrukost och mingel.
Champagnefrukost och migel med studenterna och lärarna på ACC.

Vad vill du göra efter gymnasiet?
– Jag har tänkt plugga vidare på en gång och har i första hand sökt en civilingenjörsexamina i maskinteknik på Chalmers. Vi har inte har fått något antagningsbesked än, men med tanke på hur det har gått för mig i gymnasiet och på högskoleprovet ska jag inte ha några problem med att komma in där.

Hur ser ditt liv ut om tio år?
– Om 10 år är jag klar med min utbildning och har börjat jobba med något tekniskt. Jobbet kräver att jag är utomlands så jag kommer hela tiden vara på resande fot och uppleva nya platser och kulturer. Resten är till slumpen att avgöra. Om man får höfta till med något har jag vunnit på lotto och jobbar bara halvtid så jag får fritid vid de platser jag är på.

Finns det något speciellt du kommer att sakna med gymnasietiden?
– Jag kommer såklart att sakna personerna från gymnasiet. Jag tror även att jag kommer att sakna känslan att vara ”vuxen” utan att behöva göra vuxensaker så som att betala räkningar och tvätta. Även om gymnasiet har under vissa tillfällen känts svårt hör man också att det blir värre, något som jag inte direkt ser fram emot.

Studenterna signerar varandras studentmössor.
Studenterna signerar varandras mössor och lämnar hälsningar för framtiden.

Kan du tänka dig att jobba på ABB i framtiden?
– Under skoltiden har vi haft ett ganska tätt samarbete med ABB i form av t.ex. studiebesök och praktik. Den bilden som jag har fått av ABB är en väldigt positiv bild. När man ändå har planer på att bli ingenjör så finns det inget som skulle stoppa mig från att försöka bli det på ABB.

Frågan är skickad från Maria Mellung: Vad är ditt bästa grilltips?
– En saftig köttbit som har legat i marinad (färdigköpta fungerar definitivt) i några timmar och sedan läggs rumstempererad på grillen. Den ska grillas en kortare stund på hög värme så att den för en fin yta men samtidigt är röd på insidan.

Hanna Backsell ABB by Me
Namn: Hanna Backsell
Ålder: 18
Inriktning: Automation

Vad fick dig att välja ABB:s industrigymnasium?
– Skolan hade ett bra rykte och när jag besökte den på öppet hus fick jag genast ett bra intryck. Jag kände att det var där jag ville gå. Det kändes helt rätt redan från början och jag har inte ångrat mitt val.

Vad är det bästa med gymnasiet?
– Att man fick inrikta sig på något man tycker är roligt och inte bara lär sig allmänna saker. På ABB industrigymnasium blir vi dessutom förberedda inför arbetslivet och högskolan från början, vilket är det bästa med skolan. Man får ta mer ansvar och målen och kraven ställer man på sig själv, ingen annan gör det.

Hur skall du tillbringa din sommar?
– Jag ska sommarjobba på delivery center som ligger under divisionen Process automation på ABB. Jag jobbar med odrar och kommunicerar med kunderna. Ända sedan sommaren efter ettan på gymnasiet har jag haft ett sommarjobb där som jag fått genom skolan.

Vad vill du göra efter gymnasiet?
– Jag har sökt in till Chalmers med utbildningen väg- och vattenbyggnad där man blir civilingenjör inom byggnadsteknik efter fem år. Det är mina planer än så länge.

Studenterna inväntar ett tecken för att få springa ut.
Studenterna inväntar ett tecken för att få springa ut.
Utspring på Ottar och studenterna tas emot av deras nära och kära.
Dagen är äntligen här, studenterna springer ut för att gratuleras av fansen.

Hur ser ditt liv ut om tio år?
– Om tio år är jag färdigutbildad civilingenjör, har en karriär och rest mycket. Fått många erfarenheter och upplevt mycket.

Kan du tänka dig att jobba på ABB i framtiden?
– Jag kan nog tänka mig att jobba på ABB i framtiden om möjligheten ges. Det är en bra arbetsplats och eftersom företaget är internationellt och stort har man möjlighet att bygga en karriär inom många områden.

Har du något drömyrke?
– Mitt drömyrke är nog det som jag vill utbilda mig till, civilingenjör. Jag har alltid tyckt att det verkat vara intressant och det finns så många olika inriktningar. Jag vill vara med och utveckla och forma samhället och därför är nog civilingenjör inom byggnad ett bra jobb som passar mina drömmar!

Skickar frågan:
– Finns det något land som du alltid önskat att åka till?

Stort Tack till Hanna och Viktor och lycka till i framtiden!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article