“Man vet aldrig hur en dag kommer att se ut”

Åter på besök i Ludvika. Dagens huvudperson träffade jag med STP-gänget och blev imponerad av hennes arbete. Maria Mellung jobbar på Components.

Namn: Maria Mellung
Ålder: 31 år
Stad: Ludvika
Titel: Produktionsledare
Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik
År på ABB: 8 år

Components har cirka 400 anställda och tillverkar genomföringar och lindningskopplare för transformatorer. En lindningskopplare kan ses som transformatorns ”växellåda” och garanterar en god elkvalitet genom att hålla den utgående spänningen på en konstant nivå. Maria Mellung jobbar som produktionsledare på Components. Hennes uppgift är att stödja medarbetarna, driva utvecklingen av produktion och säkerställa leveransen ut.

– Jag ska säkerställa att vi har de resurser som vi behöver och stötta personalen med det stöd de behöver. Det är i allt från problem som dyker upp under dagen, genomföra förbättringsförslag till personlig utveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Pulsen, att det alltid händer något nytt och att man får jobba med människor.

Montering av motstånd till lindningskopplare.

Montering av motstånd till lindningskopplare.
Montering av motstånd till lindningskopplare.

De är viktigt att det rullar på ute på golvet. Maria börjar varje morgon med en genomgång av olika störningar i produktionen. De samlas i gruppen och går igenom om det varit några tillbud, om det är brist på något material eller några kvalitetsproblem. De går igenom störningarna och vem som skall åtgärda dem.

Vilken är den största utmaningen?
– Att vara en riktigt bra ledare, att inspirera människor. En annan kul utmaning är att få igång den nya taktade linan! Det kommer att krävas förändringar i hur vi arbetar och agerar.

En positiv dag utan störningar resulterar i en Smiley.
Dagens smiley är en kategori som tar upp det som är extra positivt. Det kan vara bland annat att svarven gick toppen, idag är alla friska, idag fanns inga störningar.

– Den kategorin är relativt ny hos oss och vi har inte riktigt vant oss vid att använda den, därför är den tom idag. Det är inte alltid vi kommer ihåg att fylla i det. Det blir lätt att man bara tar upp problemen och glömmer de bra sakerna därför är denna viktig.

Hur är du som arbetskamrat?
– Jag tror och hoppas att jag är bra, hjälpsam och glad.
När samordningen med grupperna är gjorda samlas alla produktionsledarna. Här deltar bla lindningskopplarchefen, produktionschefen, kvalitet, inköp, försäljning, konstruktion. Produktionsledarna rapporterar läget i produktionen och det är här man kan se hur läget i fabriken är.

– Dagligen går vi igenom störningarna med gruppen och en gång i veckan samlas vi för att se om det är någon återkommande störning som behöver lyftas upp.

När Maria har gjort de här sakerna skall hon veta hur läget är. Sen dyker det alltid upp saker under dagen som hon skall lösa. En del i Marias jobb handlar om att vara med och jobba tillsammans med gruppen och ta fram den smartaste lösningen för produktionen. Det kan vara små saker som gör stora skillnader.

– Man vet aldrig hur en dag kommer att se ut och det är roligt, att dagarna kan bli olika. Jag sitter inte stilla.

Montering av en lindningskopplare
Ett riktigt hantverk, på bilden monteras en del till en lindningskopplare.

Om du inte var ingenjör vad skulle du då vilja jobba med?
– Jag har en romantisk dröm om att ha ett eget litet Bed and Breakfast.

Vad är det bästa med Ludvika?
– Närheten, naturen och människorna. På fritiden blir det mycket tid för familjen. Jag går gärna ut och gör aktiviteter med barnen, ut och grilla korv i skogen och åka spark på isen.

Vad har du i din matlåda?
– Fisksoppa, jag har alltid matlåda. Tror inte att det är så ovanligt att ha matlåda här i Ludvika.

Frågan är skickad från Markus Larsson: Hur skulle du vilja rädda världen?
– För att bidra till en bättre värld köper jag träd i Kenya vilket skapar arbetstillfällen på platser där det behövs. Träden tar även upp koldioxid vilket går i samma linje som ABB som försöker minska koldioxidutsläppen genom att arbeta med förnyelsebar energi. Jag tror att alla små saker är viktiga som att sopsortera och värna om miljön.

Skickar frågan:
– Vad är ditt bästa grilltips?

Stort tack till Maria!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article