”Jag räddar världen, vi gör det i Ludvika”

Tåget och dagens inlägg rullar mot Ludvika. Markus har jag fått äran att träffa på en karriärmässa, där han fick napp direkt. Markus jobbar nu på HVDC.

Namn: Markus Larsson
Ålder: 27 år
Stad: Ludvika
Titel: Sales Manager
Utbildning: Civilingenjör i Energisystem Uppsala.
Anställd på ABB: 15 månader

– När jag pluggade tänkte jag att jag aldrig skulle börja på ABB. Jag var inte alls intresserad av elnät. Jag ville bara jobba med förnyelsebar energi, vindkraft och solenergi. Det var bara det att när jag tittade på systemet i ett helhetsperspektiv såg jag problem. För att vi skall kunna bygga mer vindkraft och ha mer förnyelsebar energi krävs en förändring i elnätet. Här är tekniken HVDC en del av lösningen.

Uno Lamm
Markus tog mig på en rundtur på nya bygget, Uno Lamm.

Markus Larsson jobbar i Ludvika på HVDC som står för High Voltage Direct Current eller på svenska högspänd likström.

– HVDC är en teknik som vi utvecklar och säljer. Den används för att överföra elektrisk energi över långa avstånd. Tack vare HVDC kan vi få en effektivare användning av elektricitet.

I verkstaden är det full aktivitet.

Full aktivitet i verkstaden.
I verkstaden är det full aktivitet.

Förnyelsebar energi kan tillverkas på avlägsna ställen, vattenkraft uppe i bergen, solenergi i öknen och vindkraft ute till havs. Med den här tekniken kan vi effektivare transportera energin till de platser där människor lever och där energin används.

Förnyelsebar energi har sin grund i vädret och dess förändringar, men det gör den också oregelbunden. Om det blåser någonstans eller om solen skiner så är det lätt att producera energi, men som alla vet skiner inte solen i Sverige alla dagar på året, långt ifrån. Då är tanken att vi kan ta vara på solenergin från exempelvis Saharas öken och transportera den norrut till Europa. Ett stort initiativ för detta kallas Desertec. Visionen är att 2050 producera tillräckligt med elkraft motsvarande 15 % av Europas kraftbehov och samtidigt tillgodose behovet i länderna där elkraften genereras. Det låter kanske lite, men det är enorma mängder energi vi talar om och många hinder återstår. Tekniskt är detta möjligt idag men det finns politiska aspekter som vi måste lösa på vägen.

– När jag får frågan vad jag jobbar med säger jag; ”Jag räddar världen, vi gör det i Ludvika!”.
Markus vardag består mest av att få människor att kommunicera. Han samordnar en grupp ingenjörer, ekonomer, jurister med flera som gemensamt tar fram ett system som de vill erbjuda kunden. För varje offert blir det då oerhört viktigt att se till att gruppens arbete går framåt, att rätt information sprids till rätt person och att de uppfyller kundens önskemål. Totalt kan det vara mellan 30-50 personer som bidrar med jobb till en offert.

Markus gör uträkningar på tavlan. Markus Larson visar hur det fungerar.

– Kunderna har en stor mängd krav som vi skall se till att vi uppfyller. Förarbetet för ett projekt av denna storlek håller på i åratal men när kravlistan kommer från kunden brukar det ta runt tre månader att förbereda offerten. Vi syr ihop ett bud här i Ludvika. Kunden går därefter igenom budet och slutligen inleds förhandlingarna. Har vi sedan en bra avvägning av en god teknisk lösning samt ett bra pris får vi och inte våra konkurrenter förhoppningsvis skriva på ett kontrakt.

Under rundturen fastnade jag vid bilden nedan och fick höra en liten förklaring till bilden: I samband med att initiativet One ABB rullade igång för många år sedan, så skickades den där bilden ut till alla våra platser i hela världen. I djungel och på stäpp, i öken och i storstaden med meddelandet: One thing we have in common is our bad language. We are hABBy!

We are hABBy, en skylt med humor.
Bilden fick i alla fall mig att le, I am hABBy!

Du är relativt ny i din roll. Hur påverkas du av det?
– Jag har ju inte alls samma erfarenhet som de som har jobbat med det här i flera år och kan allt, men det jag har insett är att det går väldigt bra att bidra i alla fall. Det jag har upplevt att jag kan bidra med som ny är komma med nyfikna frågor och att administrativt stötta upp i arbetet. Genom det lär jag mig systemet och processerna, samtidigt som det underlättar för övriga. När är deadline? Vad är det som händer? Vad kommer in från kunden? Jag försöker stötta alla dessa duktiga medarbetare, för att i slutänden beskriva lösningen för kunden samt att ta fram kostnader för lösningen.

– Det första året har handlat mycket om att lära mig vem jag ska fråga.
Markus hade ingen tidigare koppling till Ludvika utan hamnade där av en ren slump. Det var rätt person på rätt plats. Han blev rekryterad på en affärsmässa i Stockholm av dåvarande chefen på kontroll och skyddssidan. Efter mötet på fredagen hörde chefen av sig på måndagen efter mässan och erbjöd Markus en specifik tjänst som var helt ny och kopplad till både teknikavdelningen och marknadsavdelningen.

– Det var som ett smörgårdsbord där jag kunde känna mig för vad jag ville jobba med. Samtidigt var det första jag gjorde privat att kolla föreningsregistret i Ludvika. Direkt hittades tio saker jag skulle kunna tänka mig att göra. Så där var mina dagar fyllda. Trots att det är en mindre stad än i Uppsala så finns här mycket roligt att göra. Allt ifrån sportigare aktiviteter till jazzkonserter och kör.

Vad är det bästa med Ludvika?
– Som arbetsplats har jag upplevt det som väldigt lätt att komma in, och få mycket positiv återkoppling tillbaka när jag ansträngt mig i mitt arbete. De anställda får snabbt ett ansvar och förtroende. Det är så det ska vara! Kollegorna är öppna och hjälpsamma vilket skapar ett bra klimat. Trots att vi är ganska så pressade så har vi roligt!

– På fritiden dansar jag mycket, många typer av pardans. Jag dansar kanske en till två gånger per vecka och på sommaren blir det nästan varannan dag.

I Ludvika hejar man på Leksands IF.
Man ser ganska snabbt vilket lag man hejar på i Ludvika!

Frågan är skickad från Klara Mårtens Ekblad: Har du någonsin hört talas om Lorentzen & Wettre och att ABB har förvärvat Lorentzen & Wettre?
– Nej, jag kan ha hört namnet, men jag vet inte vad de gör.

Skicka vidare frågan:
– Hur vill du rädda världen?

Stort tack till Markus som bjöd på den här rundturen och berättade om sin dag, hur han räddar världen.
/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article