“Vi jobbar med teknik men faktiskt mest med människor”

Nästan lika uppspelt som vid en utlandsresa, var jag när vi skulle flyga norrut i Sverige mot Luleå. Jag ryckte Thomas för en intervju innan en buggträning.

Namn: Thomas Jonsson
Ålder: 47 år
Stad: Luleå
Titel: Ingenjör Styrsystem
Utbildning: 4-Årigt Tekniskt Gymnasium
År på ABB: Det börjar nog bli 17 år som anställd på ABB.

Thomas jobbar med styrsystem på ABB Service i Luleå, där huvudarbetsplatsen är men jobbar även på många andra platser. Thomas har ett mycket varierande arbete. Han jobbar med projekt och uppdrag på kontoret, och med system som skall installeras och tas i drift, samt utbildar personal på plats.

Thomas labbar i labbet med nya 800xA.
I labbet arbetar Thomas med nya 800xA system som ska levereras till kund. Det är viktigt att kunna förbereda så mycket som möjligt på kontoret för att kunna göra snabba jobb på plats hos kunden då det ofta är korta stopptider.

– Det är trevligt och roligt att även efter en installation få komma tillbaka för att till exempel utföra kompletteringar och förändringar i anläggningarna. Jag har haft förmånen att få komma till många olika arbetsplatser och träffa trevliga och intressanta människor. Vi jobbar med teknik men faktiskt mest med människor, det är viktigt att det ska vara användbart och logiskt, då det är människor som skall jobba med det vi skapar.

Testar kraftstationssimulatorn som Thomas gjorde till en utbildningsanläggning i Zambia.
De testade kraftstationssimulatorn som Thomas gjorde till en utbildningsanläggning i Zambia.
Thomas överlämnande simulatorn till kunden i Zambia.
Överlämnande av simulatorn till kunden i Zambia.

– Under åren har jag till exempel varit på pappersbruk och stålverk, vattenkraftverk i Zambia och Sverige, isbrytaren Oden, LKAB i Malmberget och Svappavaara. Tillämpningarna är olika men det gemensamma är att de alla använder ABB styrsystem för att styra och övervaka.

Thomas och kollegor poserar framför ibrytaren Oden med ABB flagga.
Från besök vid Nordpolen, uppgraderade styrsystem på isbrytaren Oden.

– Jag började jobba på ABB i Västerås och jobbade med valsverk 1986-1989. En bra start på yrkeslivet då jag under mitt första år gick en utbildning för nyutexaminerade gymnasieingenjörer. Jobbade också en period på ABB Service i Luleå innan jag gick vidare till att jobba med många ABB-utrustningar som konsult. Lockades sedan tillbaks 2000 till ABB i Luleå. Det börjar nog bli 17 år som anställd på ABB totalt men snart 27 års arbete med ABB styrsystem.

Vad gjorde att du kom tillbaka till ABB?
– De tjatade i två år. Nej skämt åsido, största fördelen med att jobba på ABB är att det finns kollegor som jobbar med samma sak, runt om i Sverige och sedan över resten av världen. Du har mer trygghet bakom ryggen. Om man blir sjuk eller inte klarar av det, är du aldrig ensam. Det är också positivt att ibland få vara den som hjälper andra att lösa problem.

Om du inte var ingenjör vad skulle du vilja jobba med då?
– Hade faktiskt kunnat tänka mig att vara politiker. Det vore intressant att vara med och påverka. Det skulle dock kunna vara frustrerande, som ingenjör är jag van att arbeta i projektform mot ett bestämt mål och en bestämd tidpunkt, politiken fungerar nog inte alltid på det viset.

Jag hann tyvärr inte se så mycket utav Luleå (den här gången). Nästa gång jag besöker Luleå vill jag se ett norrsken. Något som jag hann se var Luleås hockeylag, nästan överallt, men dock inte på riktigt.

Vad är det bästa med Luleå?
– Skärgården är helt underbar, både på sommaren och på vintern. De ljusa sommarnätterna är fantastiska.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag gillade Uppfinnar-Jocke i Kalle Anka. Hade gärna blivit uppfinnare. När jag blev lite äldre ville jag faktiskt bli ingenjör. Dock utan att veta riktigt varför och vad en sådan gjorde. Gjorde många roliga och intressanta elektriska uppkopplingar med min kompis. Vi höll oss dock till ofarliga spänningsnivåer.

Om du fått uppfinna en uppfinning, antingen en som redan finns eller en ny?
– Billig, effektiv och energisnål utrustning för att utvinna dricksvatten. Kanske ur kondens eller genom avsaltning eller rening av annat vatten. Kampanjen som drevs genom Musikhjälpen i P3 väckte medvetandet om de problem som finns på många platser då det gäller tillgång på rent vatten. Detta skulle kunna höja levnadsstandarden och nivån på hälsa för så många människor.

Thomas poserar framför Viktoriafallen i Zambia.
Från Zambia 2009. Besök till Victoria Falls, en av de få lediga dagarna.

Frågan är skickad från Angelica From: Om du hade en superkraft, vilken skulle den vara och varför?
– Att kunna medla mellan människor, grupperingar och stater. Att få alla att förstå att vi alla hör ihop och borde arbeta med istället för mot varandra. (Att kunna se lottonummer en vecka i framtiden vore förstås inte så dumt heller… )

Visste du att…
… man vid dans förbränner ca 195 kalorier på 30 minuter.

Thomas Jonsson tar på sig finslipsen med ABB logga.
Finslipsen får tyvärr inte följa med och dansa, men han dansar gärna till gruppen Zlips.

Skicka en fråga
Hur kom det sig att du började på ABB och vad visste du om ABB innan du började??

Tack till Thomas för ett trevligt besök i Luleå!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article