“Vi är ett bra gäng som har riktigt roligt tillsammans”

För andra gången är succén ABB Sustainable Talen Program (STP) igång. ABB vill ge studenter en personlig utveckling genom en unik inblick i det ABB gör.

Namn: Åsa Westberg
Ålder: 25
Utbildning: Industriell ekonomi – internationell vid Linköpings Universitet

– Jag såg en annons och tänkte ”snygg bild, vad är det där för något?”. När jag läst vidare kände jag att STP var riktigt intressant och något som jag verkligen ville vara med i.

STP gruppen samlad för en gruppbild.
I år sökte drygt 120 kvinnliga studenter till STP programmet.

Programmet består av tre träffar under en period av tre månader. Varje träff innehåller två dagar med studiebesök och seminarier där deltagarna får träffa nyckelpersoner från olika delar av ABB. Träffarna äger rum i Västerås och Ludvika och jag fick chansen att följa med tjejerna till Ludvika den tredje dagen på programmet. Huvudperson för dagen är Åsa Westberg som tillsammans med 14 andra tjejer går programmet.

Vad var det bästa med programmet?
– Att man får en så bred bild av ABB. Allt från det riktigt tekniska till det runt omkring som sälj och marknad. Vi har också fått träffa många inspirerande ABB:are som har delat med sig av sina erfarenheter från både ABB och arbetslivet i allmänhet. Det har varit väldigt intressant. Sedan är det såklart kul att träffa så många likasinnade tjejer. Vi är ett bra gäng som har riktigt roligt tillsammans!

Bussen lämnar Västerås med förväntansfulla studenter.
Bussen lämnar Västerås med ett gäng förväntansfulla studenter.
Catrin Wiström delar ut lunch på bussen mot Ludvika.
nchen serveras på bussen… vi lyckades med två utspillda lådor och mycket skratt.

Första anhalten i Ludvika blir hos Power Transformers och Henrik Widenkvist. Dagen började med en presentation om ABB i Ludvika och Power Transformers i synnerhet. Sen tog vi en tur i verkstaden samt fikade med guiderna för att studenterna skulle få passa på att fråga ut guiderna om vad de jobbar med och om de hade några övriga frågor om Transformers eller Ludvika. Guiderna var fem kvinnor från olika områden från Transformers. En från projektledning, en från elektrisk design, två från mekanisk design och en från Research and Development.

Har du knutit några nya kontakter under programmet?
– Ja, helt klart. Främst de andra tjejerna som är med men det har ju varit ett ypperligt tillfälle att också ta kontakt med de som arbetar på ABB och få ta del av deras erfarenheter.

Studenterna får lyssna på en säkerhetsgenomgång innan besöket.
Säkerheten är mycket viktig, därav dom fina synliga västarna.
STP gruppen lyssnar på en presentation om teknik och utveckling.
Vi lyssnade även på en presentation om teknik och utveckling som hölls av Eric Wedin.

Efter presentationen gick vi vidare till Components. Linda Wennberg som är produktionschef höll en presentation om Components och deras utvecklingsarbete. Vi fick sedan följa med ut i verkstaden tillammans med Linda och hennes två kollegor Magnus Häggmar som är produktionsteknisk chef och Maria Mellung produktionsledare. Maria och Components kommer ni att få läsa mer om senare i bloggen.

Ett besök på Components
Tjejerna lyssnar på Linda Wennbergs presentation om Components.

Efter besöket i Ludvika, vad har du för bild av staden?
– I ärlighetens namn, jag visste inte alls mycket om staden innan så om jag ska vara helt korrekt så ska jag snarare säga att jag nu har fått en första bild av Ludvika. Eftersom jag själv är uppvuxen i en småstad tycker jag småstadsliv är rätt charmigt och ser det som en fördel att Ludvika ligger ute i skogen. Dock är den bild jag nu har av Ludvika synonymt med ABB, men det kanske inte är helt fel?

Vad söker du hos en arbetsgivare?
– Jag tycker det är viktigt att arbetsgivaren har tilltro till mig. Att jag får ta ansvar utan att vara utlämnad. Dessutom skulle jag säga att arbetsklimatet och stämningen på arbetsplatsen är viktigt för mig. Avgörande är nog ändå att arbetsgivarens värderingar känns riktiga.

Dagen och inlägget slutar på en resturang i Ludvika.
Dagen avslutades med en god middag på den mysiga restaurangen Piren.

Vad har du i din matlåda?
– Riktig gourmetmat. Till mikro-köns förtret blir det alltför ofta en fryst soppa (läcker inte i väskan) och till efterrätt en morot.

Om du vann 1 miljon kronor, vad skulle du göra med dem?
– Här borde jag säkert svara något moraliskt riktigt… men jag skulle köpa en massa dyr och sjukt häftig friluftsutrustning, bland annat tre par nya skidor. Det som blir över skulle jag spara för att resa, kanske som volontär så att jag ändå bidrar med något vettigt till dem som inte är eller inte har möjlighet att vara lika förtjusta i friluftslivet.

Om du fått uppfinna en uppfinning, antingen en som redan finns eller en ny?
– Cykeln hade jag varit riktigt nöjd med att få uppfinna. Det är ingen direkt raketforskning men bidrar ändå till ett så mycket enklare liv. Sedan hade jag varit rätt nöjd om jag kommit på osthyveln som är en livsnödvändig uppfinning i mitt vardagsliv.

Fortsätt meningen, Visste du att…
… jag är en diskuskastande balettdansös?

Stort tack till Åsa Westberg och hela STP-gänget för en härlig dag!

/ Caroline

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article