“Vi vet hur processen skall fungera”

Det blir andra gången jag åker till Finnslätten. Jag är inte alls nervös faktiskt. Jag har bokat taxi, så idag finns det inga (tekniska) hinder.

Namn: Jonas Gärd
Ålder: 32
Stad: Västerås
Titel: Operativ Chef
Utbildning: Civilingenjör elektroteknik på KTH
Antal år på ABB: 8år

Vad gör då Rolling Mills? De säljer lösningar till metallindustrin med motorer, drivsystem och mjukvara. De säljer ingen egen produkt eller mjukvara utan själva helhetslösningen.

– Vi vet hur processen skall fungera.

Det finns inte riktigt någon vanlig dag på jobbet för Jonas just nu. I vanliga fall är Jonas chef över ”operations”, men just nu är han också LBU- chef (tillförordnad). Varje dag är olika. I vanliga fall supportrar han projektledarna, se till så att man följer budgeten, prata med kunder och kollar med personalen så att alla mår bra. Ett socialt arbete skulle jag säga, inte den första bilden jag har av en ingenjör. Men som sagt vet jag inte så mycket vad ingenjörer gör. Tur att jag får chansen att träffa dem.

Jonas Gärd funderar vid sitt skrivbord

Skrivbord fullt med lappar och noteringar.
Många bollar i luften för Jonas.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få vara med och påverka, jag gillar att påverka.

Hur är du som arbetskamrat?
– Jag tror att jag är ganska rak, kreativ och hyfsat glad.

Om du fick uppfinna en uppfinning?
– Det vore fräckt att vara den som kom på paraplyet till paraplydrinkar. Det är en sjuk grej att komma på, väldigt kreativt. Internet hade också varit något, samma typ av grej, fast internet kanske är lite mer användbart.

Frågan jag ställer mig är vad som skänker mest glädje?

Rolling Mills finns över hela världen men i Sverige jobbar man mot marknaden i Norden, Storbritannien och Frankrike. I Sverige består enheten av 50 personer och totalt i världen är de 1300 som jobbar mot metallindustrin.

Vi flyttar oss från Jonas kontor och närmar oss en trägubbe som står vid en vals-stol. En vals är för mig något helt nytt. Vi diskuterar oss fram till min slutsats, en vals är som en slags kavel.

– Man formar stål till den form man vill ha. Det är en komplicerad process. Man styr upp och ner, ändrar avståndet på ”kavlarna” och flyttar i sidled för att få det önskade formatet på stålet.

Trägubbe står vid en valsstol
Valsstol = stor kavel.

Ett plåtverk där man producerar plåt kan vara 250m brett och en och en halv km långt. De finns bland annat i Kina och Indien.

Tavla på plåtverk
Jonas visar flera tavlor på hur det kan gå till och hur det ser ut när materialet behandlas

Jonas tar oss vidare mot provrummet. I provrummet har de en testanläggning för lösningar de säljer till kunderna. Det ser väldigt avancerat ut, men vad är det som är roligt med att jobba hos er?

– Det är häftig teknik och det är roligt att få hålla på med alla ABB prylar. Det är häftigt att få det att funka, att se själva processen. Att stå vid valsverket när det kommer ut ett material och se att det har blivit exakt så som man har tänkt sig.

Sladdar, knappar och annadra småsaker.

Hur teknisk behöver man vara för att hålla på med det här?
– Du måste vara rätt teknisk. Man måste definitivt vara tekniskt intresserad. Jag kan ju inte allt. Vi har vissa medarbetare som har varit här i 40 år som kan det. Ofta kan man olika avsnitt. Vi är en ålderstigen enhet, snittåldern ligger på 54år vilket pekar på att många trivs och stannar kvar. Det märks att folk brinner för det här.

Vad är det bästa med Västerås?
– Framförallt närheten till Mälaren och att man slipper köer. Man kan cykla överallt. Fast jag cyklar nästan aldrig, men man kan om man vill. Man kan gå till stan och man kan ta samtidigt ta sig till Stockholm då man vill.

Vad har du i din matlåda?
– Jag har aldrig matlåda, jag tror jag har haft med mig tre matlådor på åtta år. Jag borde kanske börja, men det har jag sagt i åtta år. Olika restauranger, Sportköket, Drivers, är restaurangerna de oftast äter på. Det är truckerhak, husman. Skönt att komma bort.

Om du inte var ingenjör?
– Brandman, jag tycker det verkar kul och lite action. Jag skulle vilja hjälpa folk, kunna jobba som läkare och polis och lite mer åt det humanitära sidan.

Frågan är skickad från Gustaf Lartén: Varför är du ambassadör?
Att vara ambassadör innebär att man i mån av tid och intresse deltar i olika aktiviteter som syftar till att stärka bilden av ABB som arbetsgivare. Både Gustaf Lartén (tidigare inlägg) och Jonas är ambassadörer.

– Det är viktigt att ställa upp för ABB och hjälpa till.

Fråga som skickas?
– Varför är du kvar på ABB?

En liten kaxig men bra fråga tycker jag. Stort tack till Jonas för ett trevligt besök.

/ Caroline Andersson

Categories and Tags
About the author

Caroline Andersson

Hur ser en vardag ut på ABB? Under kategorin Karriär kan du träffa några intressanta medarbetare. Hur har deras väg till jobbet sett ut, vilka är de största utmaningarna och möjligheterna i deras roller på ABB? Jag har studerat internationell marknadsföring på Mälardalens högskola i Västerås. Sommaren 2011 började jag sommarjobba på ABB med Employer branding och det var då min resa började.
Comment on this article