Studenter oppnår fiskelykke med selvregulerende fôringsmaskin

Oppdrettsnæringen kan øke bærekraften med kutt i overfôring

Nylig hadde jeg gleden av å være med fire studenter fra Høyskolen i Oslo og Akershus til Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) på Ås i Akershus. Turen gikk i en av ABBs elbiler til universitets forskingslaboratorium for akvakultur. At det moderne laboratoriet faktisk er et konvertert svinefjøs sier kanskje litt om dreiningen fra kjøtt til fisk, i hvert fall for eksport av næringsmidler fra Norge.

Nå er det viktig å ikke kaste perler for svin, eller skal jeg si pellets for fisk. Dessverre blir ikke alt fóret vi gir til fisken spist. For det er ikke bare for oss tobente at matsvinn er et tema. Hver åttende bærepose med mat du og jeg handler blir i snitt kastet. Det er dumt for miljøet, klimaet og lommeboken.

Tallene for havbruksnæringen er mer usikre, men velinformerte kilder antyder at det kan dreie seg om en tilsvarende andel, rundt en åttedel (12,5 prosent) av fôret som går rett i søpla. Når fôret utgjør rundt halvparten av driftskostnadene er innsparingspotensialet betydelig om svinnet kan reduseres noen få prosentenheter. I tillegg gagner riktig dosering miljøet og klimaet. Produksjon og distribusjon av fiskefôr er nemlig rimelig energikrevende. Her er det vinn-vinn og ikke svinn-svinn!

Derfor hadde de fremtidsrettede studentene valgt sin bacheloroppgave for å utvikle et selvregulerende system for optimalisering av doseringsmaskiner på lukkede og delvis lukkede oppdrettsanlegg. ABB har bidratt med utstyr og veiledning til prototypen. For bekrefte at løsningen fungerer, hadde kvartetten tatt med seg systemet til forsøkslaboratoriet og koplet det til en av tankene.

Annenhver time doserte fôringsmaskinen antatt mengde. Fiskene spiste seg mette. Og det ble mat til overs. Men, hver eneste overskuddspellets ble registrert via et kamera i det nye systemet som overvåket avløpsrøret i tanken. Informasjonen ble bearbeidet i systemets hjerne, som sendte informasjon til doseringsmaskinen om å tilpasse mengden fôr neste gang. På den måten justerte systemet automatisk mengden og således reduserte svinnet. Systemet leverte varene, men altså ikke for mye – fôr.

Systemet virket etter hensikten, og jeg er imponert og kreativiteten og entusiasmen studentene viste. Potensialet for økt bære- og konkurransekraft i havbruksnæringen er stort med slike løsninger. Det kan også bidra til at en større andel av oppdretten foregår i lukkede eller delvis lukkede anlegg. Det er godt nytt for fiskehelsen, da lakselus, rømming og ødelagt havbunn er saga blott i slike anlegg.

Som automatiseringsingeniør er det godt å se at innovasjon av bærekraftige løsninger aldri går av moten. Vi i ABB har levert pålitelige kraft- og automatiseringsløsninger til havbruksnæringen i lang tid. Derfor er det naturlig at vi også deltar på den første nasjonale konferansen om automatisering i havbruksindustrien, som arrangeres i fellesskap av Industriens forening for elektroteknikk og automatisering (Ifea) og Norsk forening for automatisering (NFA) på Hitra 7.-8. juni. Der vil vår administrerende direktør Steffen Waal presentere muligheter med automatisering og digitalisering i næringskjeden, og delta i paneldebatten om hva næringen trenger for å vokse og hva leverandørene kan bidra med.

Studentene Ole Petter Olsen, Robert Erlandsen, Daniel Henriksen og Fredrik Nøttveit har gjennomført vellykkede tester av konseptet for selvregulerende fóring av oppdrettsfisk.
Kategorier and Tagger
Om forfatteren

Even Fladberg

Jeg arbeider med i informasjon ved ABBs hovedkontor på Billingstad. Som utdannet ingeniør med stor teknisk nysgjerrighet og skrivekløe, er jobben svært givende. Tidligere jobbet jeg ti år som redaktør i fagtidsskriftet Automatisering. Jeg startet ingeniørkarrieren i ABB på midten av 1980-tallet, med utvikling og prosjektledelse for automatiserings- og elektrosystemer, både hjemme og ute. Deretter fulgte salgs- og prosjektlederjobber hos et par andre aktører i automatiseringsbransjen, med både måleteknikk og styringssystemer på menyen. Det er en stor glede å formidle teknologi som kan gagne samfunnet og hver enkelt av oss. På fritiden er jeg glad i turer i naturen og lytting til populærmusikk, fra folk til rock.
Kommenter denne artikkelen
Community guidelines

Comments are closed.