YuMi på sin første «polferd»

ABB med samarbeidsrobot og digitalisering på Barentshavskonferansen

Vi nordlendinger er kanskje hakket mer standhaftig enn de fleste, på godt og vondt. For oss som synes polarsirkelen ligger langt mot sør og at reinsdyr er like eksotisk som kuer, har nemlig ikke nedgangstidene klart å ta knekken på optimismen.

Derfor synes jeg naturligvis at temaet for Barentshavskonferansen 2017, «Fremtiden skapes i nord», ikke bare er feiende flott, men også høyst realistisk. Det er fortsatt mye ugjort i nord, både innen olje- og gass, gruvedrift, havbruk, vindkraft, generell kraftforsyning og vei og infrastruktur. Alt dette kan man drive med samtidig som tradisjonelle næringer som fiskeri og reindrift skal bevares og videreutvikles.

ABB er i den heldige situasjonen at vi har løsninger som egner seg for alle disse områdene, enten det er relatert til kraft eller automatisering. Gjennom vår lokale tilstedeværelse i Hammerfest og Harstad har vi dessuten en nærhet til kundene og en troverdig forståelse for hvilke utfordringer de står overfor.

Vi har vært med på Barentshavskonferansen hvert år siden vi etablerte oss i Hammerfest, og som møteplass for næringslivet i nord mener jeg den er viktigere enn noen gang. Våre eksperter på kraftforsyning, automatisering og digitalisering deler mer enn gjerne vår kunnskap om hele vår digitale portefølje, som vi med et samlebegrep kaller ABB Ability. Vi mener det fortsatt er stort rom for å utnytte moderne teknologi på smartere måter, for dermed å sikre norsk konkurransekraft.

Enten det er snakk om fisk, olje, stein, vei eller strøm; økt digitalisering er nøkkelen til vekst.

Vi stiller som vanlig sterkt på ABBs stand i AKS – Arktisk Kultursenter – under Barentshavskonferansen. Rosinen i reindsdyrpølsa er heldigvis ikke undertegnede, men samarbeidsroboten Yumi. Den gjør det mulig for mennesker og roboter å jobbe tett sammen, uten behov for annen sikkerhet enn den som er innebygd i programvaren til roboten.

Det er kanskje ikke så mange bedrifter i nord som driver stykkproduksjon som denne roboten egner seg for i dag. Men den er først og fremst med som et symbol på hvordan økt samhandling mellom kunder og leverandører er en forutsetning for å utvikle sikrere og mer kostnadseffektive løsninger både på land og til havs i vår nordligste region.

Når YuMi ankommer Hammerfest blir den trolig verdens nordligste av sitt slag, og vi gleder oss til å «vise» roboten hvordan det ser ut nord for polarsirkelen. Ta gjerne turen innom standen vår på AKS for å se hva YuMi kan gjøre og hva ABB kan bidra til når fremtiden skal skapes i nord.

Kategorier and Tagger
Om forfatteren

Geir Ove Teigen

Jeg er regional salgsansvarlig i ABB for Statoil og ENI og jobber nært med både olje og gass, kraftforsyning og gruvevirksomhet. Jeg kommer fra og bor fortsatt i Alta og begynte i ABB i Hammerfest i januar 2013. Jeg har 20 års erfaring som Sivilingeniør/M.Sc. innen elektro, energi, automasjon og fornybar energi før ABB. Jeg anser meg selv som teknologihumanist med spesialisering i allmennkunnskap.
Kommenter denne artikkelen
Community guidelines

Comments are closed.