Smartere datasenter er «tingen»

Her er vi på besøk hos green.ch – et av de mest innovative datasenterne i Sveits.

Datasenter bruker sine egne data til å øke lønnsomheten

Det er ingenting som er mer «tingenes internett» enn et datasenter. Når man snakker om noe så abstrakt som «skylagring», snakker vi jo, ironisk nok, om et fysisk datasenter. Noen til og med langt under bakken eller dypt inne i et fjell. Men det er der vi finner teknologien som gjør tingenes internett – internet of things – mulig. Fiber, servere og programvare er i praksis det som gjør livene våre digitale.

I ABB samler vi vår totale digitale satsing under begrepet «ABB Ability». Å være digitale er ikke noe nytt for ABB. Våre produkter har vært «online» så lenge det har vært mulig, og vi jobber kontinuerlig med forskning og utvikling for å gjøre produktene og systemene våre «smartere» og dermed også kundene mer effektive.

Vi har levert komplette løsninger for energieffektiv kraftforsyning og smart styring av store og små datasenter over hele verden siden veksten i bransjen begynte å ta helt av for snart et tiår siden. Enten det er klassiske vekselstrømsanlegg, eller moderne likestrømsanlegg, som reduserer både investerings- og driftskostnadene.

Datasentere tjener penger på å håndtere sine kunders data. Det er store datamengder det er snakk om og total datamengde dobles hvert år. Det er også i økende grad data som skal «brukes til noe». Men datasenteroperatører hjelper ikke bare andre aktører med å håndtere store datamengder. De har selv data fra egen virksomhet de kan nyttegjøre seg av for å øke lønnsomheten.

En ting man kan gjøre er å ta i bruk den «intelligensen» som ligger i produktene som er med på å sikre stabil kraftforsyning. ABB gikk foran ved å lansere verdens første «smarte» effektbryter, Emax 2, i 2013.

Som alle brytere, gjør denne en veldig viktig jobb i det å beskytte serverne mot feil i kraftsystemet ved anlegget. Men denne «intelligente» versjonen er utstyrt med teknologi som gjør det mulig å hente ut mer informasjon fra kraftnettet den står i.

Why are data center owners embracing smarter power control and distribution devices?

Den har blitt populær i alle typer anlegg, men ikke minst for datasenteroperatører, som har spesielt god nytte av informasjon om bruksmønster, effekt og trender. Slik tilstandsbasert informasjon kan være gull verdt for bedre vedlikehold, uansett om det er forebyggende eller prediktivt.

Men den type innsikt på komponentnivå, kan man for eksempel forutsi om noe av utstyret er i ferd med å havarere og dermed unngå nedetid. Mye tyder på at det var menneskelig feil bak de sensasjonelle fire timene nedetid for Amazons S3 datasenter for to uker siden. Men hendelsen viste uansett hvor sårbare vi er når de nettbaserte applikasjonene vi bruker hele tiden ikke er tilgjengelige. Hendelsen skal etter sigende kostet selskapene på den amerikanske S&P 500-børsen 150 millioner dollar.

Oppetid er som kjent en datasentereiers viktigste salgsargument, mens nedetid er en applikasjonseiers største mareritt. Risikoen for nedetid kan reduseres med smartere systemer og komponenter.

PS! 21. mars er vi med på Datacenterforum i Oslo. Der stiller ABBs europeiske datasentersjef Henrik Palmgren, sjekk hans siste blogg, om energibruken i datasenter, her.

ABBs “smarte” Emax 2 effektbryter.
Kategorier and Tagger
Om forfatteren

Pål Trygve Nilsen

Jeg er ansvarlig for datasenter i ABB i Norge. Det vil si at min oppgave er å legge til rette for bredere leveranser til et spennende og voksende marked, hvor kraft møter informasjonsteknologi. Jeg lever i troen på at bits and bytes kan bli en stor, ny eksportindustri for Norge. Jeg er elektronikkingeniør og har tidligere jobbet med både salg og prosjektledelse innen industri og marine, hovedsakelig med frekvensomformere og radarer/sensorer/nivåmåling.
Kommenter denne artikkelen
Community guidelines

Comments are closed.