Fred på utstilling

Inntrykkene er mange og man går aldri “tomhendt” fra et besøk ved Nobels Fredssenter. Her fra da jeg var der for et par uker siden. På lyssøylene i bakgrunnen står skjermer med bilder av alle fredsprisvinnerne, men hvem som er hvor endrer seg hele tiden.

Nobels Fredspris – omfavnet og omstridt

ABB er med på messer og utstillinger over hele verden, men ingen av dem er viktigere enn en utstilling hvor det ikke finnes et eneste ABB-produkt.

Vi snakker om Nobels Fredssenter i Oslo, hvor vi er med som en av tre hovedsponsorer. Tidligere i år startet vi på vår vår tredje treårsperiode som samarbeidspartner med Nobels Fredssenter. Senteret er et av Norges best besøkte museer, og er en ekstra stemme for fredsprisvinnerne og deres kampsaker.

Fred er en forutsetning for et sunt og moderne demokrati. Det er viktig for folk flest, men også for næringslivet, fordi fred er en viktig rammebetingelse for bærekraftig forretningsvirksomhet, fritt for korrupsjon og bestikkelser.

Fravær av fred preger nyhetene hver dag. Men det er én dag hvert år der fred, eller arbeidet for fred, garantert vil prege overskriftene over hele verden. Det er under offentliggjøringen av Nobels Fredspris.

Om få dager, fredag 7. oktober, klokka 11, får vi vite hvem som mottar Nobels Fredspris for 2016. Vi vet ikke hvem som får den, men vi vet det vil komme reaksjoner. Nobels Fredspris er omfavnet og omstridt. Hver gang.

Og at både Nobels Fredspris som institusjon og hver enkelt tildeling er gjenstand for diskusjon og debatt er en styrke. Det gjør at fredsprisen beholder sin aktualitet og opprettholder sin verdi for verdenssamfunnet.

De 96 tildelingene til nå, viser at Nobels Fredspris handler om mer enn fred i tradisjonell forstand. Den løfter også opp beslektede, globale spørsmål som klima, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Slik er det dermed også med Nobels Fredssenter.

Selv om Nobels Fredssenter skal vise fram fredsprisvinnerne og deres arbeid, har opplevelsessenteret ingen formell knytning til fredsprisen eller komiteen som deler den ut.

Klikk her for å lese bloggen vår fra tiårsjubileet sommeren 2015.

For Nobels fredssenter betyr imidlertid fredagens utdeling startskuddet for det hektiske arbeidet med en ny utstilling, den om årets fredsprisvinner. Den skal stå klar to måneder senere, når fredsprisen deles ut på dødsdagen til Alfred Nobel, 10. desember.

Før den tid kan du fortsatt besøke utstillingen «Den tunisiske metoden». Der vil du få innsikt i det som skjedde i Tunisia under den arabiske våren og lære mer om kvartetten for nasjonal dialog som mottok fredsprisen for 2015.

Det er også mulig å besøke en tankevekkende utstilling kalt «Den farlige prisen,» som handler om en av de mest omstridte fredsprisene noen gang. Den forteller historien om Carl von Ossietzky, som fikk fredsprisen for 1935 for å ha varslet om opprustningen i Tyskland før det som ble 2. verdenskrig.

Det vil alltid være meninger om hvem som burde motta fredsprisen, og om den er fortjent eller ikke. Men jeg håper ikke det er noen diskusjon om at fred fortjener sitt eget utstillingsvindu, slik det har 365 dager i året på Rådhusplassen i Oslo.

PS! Hele uken vil preges av offentliggjøringen av Nobelpriser. Først ut er psykologi og medisin på mandag, tirsdag følger fysikk, onsdag kjemi og påfølgende mandag økonomi. Datoen for litteraturprisen er ikke satt.

Ingenting er overlatt tilfeldighetene på Nobels Fredssenter: Her er fredsprisvinnerne avbildet også på tapeten.
Ingenting er overlatt tilfeldighetene på Nobels Fredssenter: Her er fredsprisvinnerne avbildet også på tapeten.
En gruppe ABBere som besøkte Nobels Fredssenter nettopp.
En gruppe ABBere som besøkte Nobels Fredssenter nettopp.
Kategorier and Tagger
Om forfatteren

Peter Tubaas

I am a Communication Manager for ABB in Norway, and in this role I get a lot of pleasure out of looking at technology from a communication perspective. This is both fascinating and challenging for someone who started out as a non-technologist. I have previously worked as a press officer for the Norwegian Armed Forces in Bosnia-Herzegovina and Kyrgyzstan, and I have several years of experience in the media, both as a permanent employee of a major media company and as a freelancer. I have a special love of photography. I also enjoy running and performing and listening to music.
Kommenter denne artikkelen
Community guidelines

Comments are closed.