Back

Battericruise i verdensarv

Lave utslipp blant høye fjell

Fra juni blir det batteridrevet sightseeing på en av våre vakre vestlandsfjorder. Da kan du nærmest lydløst og utslippsfritt cruise på Nærøyfjorden om bord på The Fjords hybrid-fartøy «Vision of the Fjords» mellom Flåm og Gudvangen. Fjorden står på UNESCOs verdensarvliste.

Sist helg var jeg på en konvensjonell ferge et helt annet sted i Sør-Norge. Som vanlig var det støy og vibrasjoner både under overfarten og ved landligge. Ute på dekk sørget vinden for at røyken fra avgassene fra tid til annen ytterligere forsuret idyllen i det fine sommerværet.

Denne uken har jeg hatt en langt mer stillegående fergeopplevelse. Jeg hadde gleden av å besøke verftet som nå bygger «Vision of the Fjords», Brødrene Aa i Hyen i Sogn og Fjordane. Og jeg var ikke alene. Både internasjonal, nasjonal og lokal presse var tilstede for å formidle den spennende historien om hybrid-fartøyet som stiller med innovativt, norsk design og verdensledende miljøteknologi. Look to Norway!

«Vision of the Fjords» bygges i supersterk karbonfiber for lavest mulig vekt, og dermed snillest mulig forbruk og utslipp. Fartøyet er 40 meter langt og 15 meter bredt, og kan frakte 400 turister. Alle vil utvilsomt nyte den stille framdriften på batterier i åtte knops fart (fartsgrensen i fjorden) etter en transittetappe er unnagjort med forbrenningsmotorene.

Brødrene Aa står for det futuristisk utseendet som er inspirert av en sti som går oppover fjellsidene på Vestlandet. Mine kollegaer i ABB leverer det hybride fremdriftssystemet, som blant annet består av et likestrømsbasert kraftnett, såkalt Onboard DC Grid. Det styrer og kontrollerer energistrømmen mellom dieselgeneratorene, fremdriftssystemene, batterisystemene og ladestasjonene. Batteriene blir ladet i havnene og under seiling.

Hybridteknologien er utviklet av ABB i Norge, i nært samarbeid med forskingsinstitusjoner, verft og rederier. The Fjords er ikke det eneste rederiet som tenker bærekraftig og verner om miljøet og klimaet. ABB i Norge har de siste månedene fått flere bestillinger på tilsvarende hybride fremdriftssystemer, blant annet til en bilferge som Torghatten Trafikkselskap skal sette i drift i Norge våren 2017. Denne uken var Regjeringen også på banen i forslag til revidert nasjonalbudsjett, hvor de ønsker å bevilge 65 nye millioner kroner for at det skal bygges flere miljøvennlige skip og ferger.

Rederiet The Fjords planlegger 700 turer i året med «Vision of the Fjords». Å studere de 1800 meter høye fjellene i den trange Nærøyfjorden, mens vi ferdes stille og utslippsfritt, blir garantert en postkortopplevelse å skrive hjem om!

Gøy å få være med på dette, så jeg måtte jo ta en selfie også.
Gøy å få være med på dette, så jeg måtte jo ta en selfie også.
0 Comments

Tagger:

Kommenter denne artikkelen(0)

Community guidelines

Comments are closed.

Footer