Verdens nordligste ABB-kontor på TV

Arktisk olje- og gassvirksomhet krever ekstra mye av utbyggere og leverandører

Etter at jeg begynte i ABB har jeg vært på flere turer til Hammerfest, byen som var så heldig å bli vertskap for Snøhvit-gassen. I dag er NRKs sommerbåt og tusenvis av TV-seere på besøk i Finnmarks nest største by. Hammerfest ligger på Kvaløya, beskyttet mot storhavet av Sørøya, Norges fjerde største øy.

I løpet av sendingen sendingen er det trolig ikke til å unngå å komme inn på olje- og gasseventyret Hammerfest har opplevd de siste ti årene.

Produksjonen av gass fra Snøhvit-feltet startet i 2007. Gassen utvinnes med havbunnsanlegg og transporteres 140 kilometer i rørledning fra feltet og til Statoils mottaksanlegg på Melkøya. I prinsippet er det to måter å frakte gassen videre ut på markedet. Enten eksportere gassen gjennom rørledninger, eller gjøre som på Melkøya, fryse den ned til flytende form (LNG) og frakte den videre med tankere.

På et så stort anlegg, hvor ABB blant annet har levert integrerte kontrollsystemer for kraft- og automatiseringssystemene, er det alltid noe å gjøre. ABB følger leveransene tett fra konstruksjon til idriftsettelse og tilbyr servicetjenester helt til slutten av produktets livssyklus. Når vi i tillegg vet at det vil være høy aktivitet i nordområdene framover var det naturlig å etablere et kontor i Hammerfest.

ABB i Hammerfest leverer servicetjenester knyttet til hele ABBs virksomhet, både innen for kraft- og automasjonsteknologi. Hensikten er å betjene kundene best mulig. Vårt Hammerfest-kontor spiller allerede en viktig rolle på Statoils Snøhvit og vil ha tilsvarende ansvar mot ENI Norges Goliat. Men kontoret skal også betjene Statnett, vindparker, landbasert industri og andre kunder i regionen.

Det er ikke bare via NRK i kveld at det rettes øyne mot Hammerfest, for det forventes en vedvarende stor næringsutvikling i Barentsregionen, og olje- og gasselskaper og leverandørindustrien følger utviklingen med argusøyne og har forlengst begynt å posisjonere seg for fremtidige oppdrag.

Arktisk olje- og gassvirksomhet er et gjennomgangstema på energikonferanser og bransjetreff, og alle er enige om at dette er både sårbare, utilgjengelige og utfordrende områder, som kommer til å kreve ekstra mye av både utbyggere og leverandører. Virksomheten må være bærekraftig i den forstand at man kan utvinne naturressurser og samtidig ivareta miljø og klima.

Se fra Hammerfest på NRK1 1930 og 2130 og NRK2 2015 i kveld, 17. juli 2013.

Kategorier and Tagger
Om forfatteren

Peter Tubaas

I am a Communication Manager for ABB in Norway, and in this role I get a lot of pleasure out of looking at technology from a communication perspective. This is both fascinating and challenging for someone who started out as a non-technologist. I have previously worked as a press officer for the Norwegian Armed Forces in Bosnia-Herzegovina and Kyrgyzstan, and I have several years of experience in the media, both as a permanent employee of a major media company and as a freelancer. I have a special love of photography. I also enjoy running and performing and listening to music.
Kommenter denne artikkelen