Onko kotiautomaatio huomioitu, kun talohanketta ryhdytään toteuttamaan?

Oman kodin rakentajalla on monia päätöksiä tehtävänä, joista kotiautomaatio on yksi merkittävimmistä. Kodinohjausjärjestelmällä on iso merkitys asumismukavuuteen ja energiatehokkuuteen.

Naantalin uudelle asuntomessualueelle rakentuu jälleen uusimpia trendejä edustavia koteja. Ekologisuus ja älykkäät energiaratkaisut ovat osa Naantalin asuntomessujen teemoista. Kasvaneet energiakustannukset ja ajoneuvojen sähköistyminen luovat painetta kulutuksen ohjaukselle, mutta siten, että asumismukavuus säilyy. Automaatiolla helpotetaan kulutuspiikkien hallintaa niin, että kokonaiskuormitus pysyy hallinnassa. Alueelle on rakennettu aurinkoenergiapuisto ja energiavarasto. Aurinkoiseen aikaan akustoa ladataan päivällä ja sen varaus puretaan esimerkiksi yöaikaan, kun alueen asukkaat lataavat sähköautojaan. Talvella akustoa ladataan yöaikana sähkön ollessa halvimmillaan ja puretaan sähköverkkoon kalliimman sähkönhinnan aikana.

Älykästä kodinohjausta hyödyntävät tulevaisuuden kodit eivät ulospäin poikkea juuri mitenkään perinteisellä sähkötekniikalla varustetusta kodeista. Eron huomaa oikeastaan vasta, kun asettuu taloksi. ABB-free@home -järjestelmällä varustetuissa taloissa valaistusta ja lämmitystä ohjaa automaatio, joka on ohjelmoitavissa täysin asukkaiden toiveiden mukaan. Jopa verhot tai markiisit saadaan avautumaan aamun tullen automaation avulla Talojen älykkyydestä kielivät vain pienet näytöt, joista kodin toimintoja voi muokata muutamalla kosketusnäytön painalluksella. Saman voi toki tehdä omalla kännykällään mistä päin maailmaa tahansa – samalla kun tarkastaa, ettei kahvinkeitin jäänyt päälle keittiössä.

ABB-free@home -järjestelmä tuo koteihin paljon arkea helpottavia toimintoja, kuten erilaiset valmiiksi mietityt tilanneohjaukset, sekä helppokäyttöisen mobiiliapin, jolla voi ohjata ja valvoa kodin toimintoja myös etänä. Myös hälytysviestit saa tietää heti puhelimen kautta. Järjestelmään saadaan lisättyä myös muiden valmistajien laitteita ja niitä voidaan hankkia ja liittää osaksi järjestelmää asumisen aikana. Näin asunnon tekniikka on valmiina ja muokattavissa myös tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Esimerkkinä kodinohjauksen arkea helpottavista toiminnoista voi sähköauton ohjelmoida latautumaan silloin kun sähkö on halvimmillaan. Jos katon aurinkopaneelit tuottavat kesäkuumalla sähköä yli oman tarpeen, automaatio osaa hyödyntää energian automaattisesti vaikkapa asuntoa viilentämällä jo etukäteen.

Messualueella on myös ABB:n KNX-taloautomaatiolla toteutettu kohde, jossa talon rakentajat haluavat integroida vielä ABB-free@home järjestelmääkin laajemmin eri laitevalmistajien ratkaisuja. Automaatiolla hoidetaan kaikkea talon tekniikkaa aina maalämpöpumpun ohjauksesta IV-koneen ohjaukseen ja mm. sulanapitokaapeleiden ohjaukset ajoluiskissa sekä kotiteatterin äänentoistoratkaisut.

Tulevaisuuden älykotiratkaisuja ei tarvitse enää odottaa. ABB:n tekniikalla älykäs koti on arkipäivää jo tänään. Naantalin asuntomessuilla voit tulla tutustumaan ABB:n kohteisiin ja messuosastolle ja todeta itse, miten voit tehdä elämästä hiukan mukavampaa, turvallisempaa ja samalla vähemmän energiaa kuluttavaa.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Harri Liukku

Toimin myyntijohtajana ABB:llä ja vastuualueitani ovat rakennusteollisuus sekä sairaalatoimiala. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä rakentamisen eri sidosryhmien kanssa. On hienoa ollut toimia jo yli 20 vuoden ajan erilaisissa rooleissa alan edelläkävijäyrityksessä. Sähkö- ja automaatioala elää juuri nyt mielenkiintoista aikaa, kun uusiutuvat energiaratkaisut, sähkömarkkinat ja energiatehokkuusmääräykset sekä digitalisaatio luovat alalle uutta liiketoimintaa. Sähköala on merkittävässä roolissa vihreän siirtymän toteutuksissa, olipa kyse energiaa säästävien ratkaisujen kehittämisestä tai hiilidioksidipäästöjen pienentämisestä.
Kommentoi