Digitalisoituuko asuminen?

Asumismukavuutta ja energiatehokkuutta parantavat kotiautomaatiojärjestelmät ovat jo uudisrakennusten vakiotekniikkaa. Mukavuus ja toimintojen helppo muunneltavuus sekä etäohjaus ovat pääasioita, kun mietitään asunnon sähköistystä.

Älykästä kodinohjausta hyödyntävät tulevaisuuden kodit eivät ulospäin poikkea juuri mitenkään perinteisellä sähkötekniikalla varustetusta kodeista. Eron huomaa oikeastaan vasta, kun asettuu taloksi. Asunnon valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä sekä sähkötoimisia verhoja tai markiiseja ohjaa automaatio, joka on täysin asukkaan toiveiden mukaan ohjelmoitavissa. Talojen älykkyydestä kielivät vain pienet näytöt, joiden avulla voi muokata kodin toimintoja vain muutamalla kosketusnäytön painalluksella tai mobiilipuhelimen käyttöliittymällä. Kun kodinohjaukseen liitetään vielä ovipuhelin etäyhteydellä, voidaan myös katsoa kuka on tulossa käymään ja voidaan avata ovikin haluttaessa.

Mukavuutta, energiatehokkuutta, turvallisuutta

Sähköautojen yleistyminen tuo tullessaan tarpeen autojen latausratkaisuille. ABB:llä tämä on huomioitu jo ulosasennettavassa Näpsä-mittauskeskuksessa, johon on helppo lisätä hitaan latauksen Terra AC -latausasema.

Kun asuntojen sähköistyksen käytön määrä kasvaa, niin myös kulutuksen ohjauksen tarve kasvaa. ABB-free@home-järjestelmällä varustetuissa taloissa voidaan kodinohjausjärjestelmällä varmistaa, että kaikki talon automaattiset toiminnot helpottavat asukkaiden elämää ja ovat hallittavissa paikan päällä, mutta myös etänä mobiiliyhteyden avulla.

Yksi kotiautomaation eduista on muunneltavuus. Muokattavien ohjausten lisäksi kerran kotiin asennettu järjestelmä on tekniikkansakin puolesta aina muunneltavissa. Markkinoille tulevaa uutta tekniikkaa ja uusia laitteita voidaan aina liittää mukaan, ja näin päivittää kotia älykkäämmäksi pienellä vaivalla. Uutta on muun muassa kodinkoneiden liittäminen saamaan järjestelmään.

Yksi tärkeimmistä perustoiminnoista on kotona/poissa-toiminto, jolla varmistetaan, että kaikki valot, ohjatut pistorasiat, lämpötilan pudotukset ja muut halutut toiminnot voidaan sammuttaa tai ohjata perustilaan. Vastaavasti kotona-tilanteessa laitetaan vain halutut ohjaukset päälle. Etäohjauksella voidaan muuttaa huoneiden lämpötilaa ja ajastaa vaikka ulkovaloja.

Asukkaat osaavat jo vaatia asuntoihin tekniikkaa, jolla elämisestä tulee hiukan mukavampaa, turvallisempaa ja vähemmän energiaa kuluttavaa. Tulevaisuuden älykotiratkaisuja ei tarvitse enää odottaa. ABB:n kotiautomaatiolla älykäs koti on arkipäivää jo tänään.

ABB mukana Asuntomessuilla Lohjalla 9.7.– 8.8.2021. Tutustu ratkaisuihimme!

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Harri Liukku

Toimin myyntijohtajana ABB:llä vastuualueena rakennusteollisuus. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä rakentamisen eri asiakassegmenttien, kuten rakennusliikkeet, suunnittelijat ja urakoitsijat, kanssa. Kokemukseni taloautomaatiosta niin liikerakentamisen kuin pientalorakentamisenkin osalta on jatkunut jo yli 15 vuoden ajan. Sähkö- ja automaatioala elää juuri nyt mielenkiintoista aikaa, kun uusiutuvat energiatekniikat, sähkömarkkinat ja energiatehokkuusmääräykset luovat alalle uutta liiketoimintaa. Älykkäät sähköverkot koskettavat meitä kaikkia ja ABB on mukana kehittämässä ja toteuttamassa älykkäitä ratkaisuja niin asuin- kuin liikerakentamiseenkin.
Kommentoi