Care = Minä Välitän

Olen Marjo Keturi. Työskennellyt ABB:llä Vaasassa vuodesta 1999 useissa eri tehtävissä. Viimeiset 4,5 vuotta on mennyt HSE:n parissa. HSE tulee sanoista Health, Safety ja Environment eli Terveys, Turvallisuus ja Ympäristö. Olin Distribution Solutions -yksikön HSE Manager, ja 1.6. alkaen olen toiminut EMEA (Europe, Middle-East, Africa) -alueen HSE Managerina. Vastuulleni kuuluvat terveydestä, turvallisuudesta ja ympäristöasioista huolehtiminen ja raportointi sekä näiden alueiden kehittäminen kyseisessä liiketoiminnassa EMEA-laajuisesti.

Muistan tasan tarkkaan hetken, kun Suomen Distribution Solutions -divisioonassa avautui HSE Managerin paikka. Minulla ei ollut kovin selkeää kuvaa mitä tehtävä sisältää, mutta sen välittämät arvot resonoivat minuun vahvasti. ”Tässä tehtävässä olisi mahdollista päästä lisäämään ihmisten hyvinvointia ja vaikuttamaan tärkeisiin asioihin” – hain tehtävää ja ilokseni ja ehkä hieman kauhuksenikin, sain sen. Siitä alkoi iso oppimisen polku, joka jatkuu edelleen. Olen saanut kokea todeksi mitä tarkoittaa, kun työskentelet arvojasi vastaavassa tehtävässä ja hyödynnät omia vahvuuksiasi. Aivan hurjan motivoivaa!

Henkisen jaksamisen asiat nousivat hyvin pian esille, kun kävimme läpi yksikössä olevia turvallisuusriskejä. Välittämisen kulttuuri alkoi nostaa päätään – toki se siellä oli jo aikaisemminkin ollut, mutta nyt aloimme sanoittamaan sitä. ”Kuinka sinä voit?” ”Voinko auttaa?” ovat tärkeitä kysymyksiä, ja vastauksien kuunteleminen niihin vielä tärkeämpää.

Omassa työssäni pyrin kuuntelemaan ympärillä olevia ihmisiä ja reagoimaan heidän huoliinsa tai kehitysehdotuksiinsa. Jos ihminen kokee tulevansa kuulluksi, kokee hän myös voimaantumisen tunnetta. Hänen mielipiteensä on tärkeä. Haluan, että mahdollisimman moni kokee, että he ovat tärkeitä ja heillä on annettavaa. Lisäksi yhdessä asioihin puuttumalla pystymme toteuttamaan jatkuvan parantamisen periaatetta ja kehittämään HSE-kulttuuriamme. Loppuviimein me teemme yhdessä turvallisen ja hyvinvoivan, monimuotoisuutta ja osallisuutta edistävän työyhteisön, ja siihen kuuluu mielestäni ehdottomasti luottamus ja asioista avoimesti puhuminen. Myös niistä vaikeista.

Uudessa tehtävässäni olen saanut entistä isomman tilaisuuden vaikuttaa välittämisen kulttuuriin. Uskon, että on erittäin mielenkiintoista keskustella näistä asioista eri kulttuuritaustoista tulevien henkilöiden kanssa. Ensimmäisinä askelina olenkin aloittanut ”We Care about wellbeing” -videosarjan globaalien Distribution Solutions -johtajien kanssa. Sarjassa halutaan tuoda esille johtajien omia näkemyksistä hyvinvoinnista työssä ja siitä, miten he itse huolehtivat omasta palautumisestaan. Tavoitteena on, että esimerkillä johtamisella saadaan tärkeitä hyvinvointiin liittyviä asioita yleisempään keskusteluun. Ensimmäinen osa on jo julkaistu, ja palaute on ollut todella positiivista!

Välittäminen voi välillä olla raskasta, koska siihen sisältyy tunteita. Lisäksi työelämässä meillä kaikilla on myös liiketoiminnallisia tavoitteita, jotka joskus vaativat paljon resurssejamme. Sen takia on tärkeää välittää myös itsestään ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan, jotta jaksaa auttaa ja kehittää työyhteisöä. Itselläni se tapahtuu huolehtimalla työn ja vapaa-ajan tasapainosta: palaudun harrastamalla urheilua, musiikkia ja joogaa, ja luonnollisesti kaksi teini-ikäistä nuorta pitävät ajatukset ajoittain kovastikin muualla. 😀

Toivotan kaikille lukijoille oikein rentouttavaa kesää! Välitetään toisistamme.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Marjo Keturi

Työskentelen Euroopan ja Lähi-Idän Terveys-, Turvallisuus- ja Ympäristöpäällikkönä (HSE Manager) Distribution Solutions -divisioonassa. Tehtävänäni on tukea vastuualueeni maita turvallisuuskulttuurin ja työhyvinvoinnin kehittämisessä. ABB:llä olen työskennellyt eri tehtävissä yli 20 vuoden ajan. Olen saanut käyttää ja kehittää osaamistani ympäri organisaatiota. Työni on lähellä arvomaailmaani ja koen tekeväni työtä, jolla on merkitystä ihmisten ja planeettamme hyvinvoinnille.
Kommentoi