Tekoäly ihmisen työn tukena ja langaton 5G-tekniikka tulevaisuuden kilpailukyvyn ytimessä  

5G ja tekoäly tuovat teollisuudelle lähivuosina mullistavia mahdollisuuksia. Tekoäly on  vahvimmillaan, kun se yhdistetään ihmisen osaamiseen. Tämän yhdistelmän määrätietoinen ja nopea hyödyntäminen on suomalaisen teollisuuden keskeinen mahdollisuus lähivuosina.

Huippunopeiden ja tietoturvallisten mobiiliyhteyksien avulla voidaan jo nyt rakentaa erittäin suurta laskentatehoa vaativia teollisia tekoälyratkaisuja paikasta riippumatta. ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla on otettu tuotantokäyttöön maailman ensimmäinen langatonta 5G-tekniikkaa hyödyntävä tekoälysovellus. Ratkaisu on tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvarmistusjärjestelmä, jonka ytimessä on viiveettömän 5G-yhteyden kautta pilvipalveluun kytkettävä konenäkösovellus. Käsin tehtävän kokoonpanotyön tukena toimiva ratkaisu parantaa tuotannon laatua ja opastaa työntekijöitä työssä.

Kokoonpanon työvaihe, johon videosovellus on toteutettu, on kriittinen laadun kannalta, mutta työntekijälle vaativa, koska samalla tuotantolinjalla kootaan kymmeniä eri versioita samoista tuotteista. Tekoälysovellus toimii työntekijän tukena seuraamalla videokameran avulla taajuusmuuttajien kokoonpanoa ja varmistamalla, että laite on koottu oikein asiakastilauksen ja tuotteen työohjeen mukaisesti.

Tietokoneavusteinen kokoonpano parantaa tuotannon laatua merkittävästi, koska sen avulla voidaan varmistaa, että inhimillisiä virheitä ei pääse syntymään – tai mikäli virheitä ilmenee, ne voidaan korjata jo ennen kuin tuote etenee varsinaiseen lopulliseen laadunvarmistusvaiheeseen. Langattoman 5G-tekniikan ansiosta toteutus on helposti monistettavissa muihin sovelluksiin, myös eri teollisuudenaloilla.

Suomella on kaikki edellytykset olla maailman ketterin tekoälyn soveltaja, ja 5G on avainasemassa tässä kehityksessä. 5G-tekniikassa olennaista on, että se mahdollistaa edistyneiden AI-sovellusten nopean kehittämisen ja käyttöönoton ilman kiinteiden tietoverkkojen päivityksiä tai paikan päällä tarvittavaa raskasta tietojenkäsittelykapasiteettia.

Maamme korkea koulutustaso, ainutlaatuiset kansalliset tietovarannot sekä eettinen tietopolitiikka ja tekoälyn soveltamista tukeva lainsäädäntö luovat ainutlaatuiset kasvun ja kilpailukyvyn edellytykset, kun ne yhdistetään teollisuusvetoiseen kehitystyöhön ja liiketoiminnan innovaatioihin. Accenturen toteuttamassa tutkimuksessa Suomi rankattiinkin maailman kakkoseksi tekoälyn soveltamisen potentiaalissa – heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Teollinen työ on murroksessa, mutta muutoksessa ei ole kyse siitä, että robotit korvaisivat ihmiset tuotantolinjoilla. Automaatio ja tekoäly voivat toimia ihmisen tukena ja parantaa työhyvinvointia. Esimerkiksi ABB:n taajuusmuuttajatehtaan 5G-tekoälysovellukseen on jo kaavailtu lisäominaisuuksia, joiden avulla voitaisiin edelleen parantaa työpisteen ergonomiaa.

Työn optimointi ei siis tarkoita pelkästään tuottavuuden lisäämistä, vaan myös työn laadun parantamista työntekijän näkökulmasta. Tekoälyn mahdollisuudet ovat vahvimmillaan, kun ne yhdistetään ihmisen osaamiseen. Tämän yhdistelmän määrätietoinen ja nopea hyödyntäminen on suomalaisen teollisuuden keskeisin haaste ja mahdollisuus lähivuosina. Reboot Finland IoT Factory –ekosysteemin kaltaisissa hankkeissa luomme vahvaa pohjaa uusien tekoälysovellusten nopealle käyttöönotolle ja jaamme osaamista kotimaisten teollisuustoimijoiden välillä. Olemme hyvässä vauhdissa ja oikealla tiellä, mutta tekemistä riittää vielä paljon.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Simo Säynevirta

Vastaan Suomen ABB:n digitalisaatiostrategian johtamisesta. Keskeinen tehtäväni on löytää asiakkaidemme tarpeita vastaavat ratkaisut ABB:n ja kumppaneidemme laajasta tarjoamasta ja linkata osaset yhteen ketterästi, digitaalisaation mahdollisuuksia hyödyntäen. ABB:llä olen työskennellyt koko työurani, diplomityön jälkeen olen toiminut erilaisissa tuotehallinnan, markkinoinnin, myynnin ja tuotekehityksen tehtävissä. Työssäni on parasta toimiminen yhdessä osaavien ja innokkaiden ihmisten kanssa ja sovellustemme monipuolisuus. Erityisen innostavaa on olla mukana kehittämässä huipputeknologiaa, jolla on laaja vaikutus tulevaisuuden älykkäisiin järjestelmiin ja elinympäristöömme.
Kommentoi