Voiko liikenne olla hiiletöntä 2045?

Suomi tavoittelee hiiletöntä liikennettä vuoteen 2045 mennessä. Miten tähän päästään?

Helteisen kesän jälkeen moni on havahtunut ajatukseen ilmaston lämpenemisestä. Miksi lämpöennätykset paukkuvat? Katoaako talvi Suomesta? Aktiivisuus ilmastonmuutoskeskustelussa on jyrkässä nousussa. Hiilettömällä liikenteellä on roolinsa ilmastonmuutoksessa. Suomessa 21 % päästöistä tulee liikenteestä.

EU:n ympäristöministerien päätöksen mukaisesti uusien autojen päästöjä pitäisi vähentää 35 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2030. Suomen kansallinen tavoite on hiiletön liikenne vuoteen 2045 mennessä. Sähköautojen määrässä tavoitteena on, että Suomen teillä ajaa vuoteen 2020 mennessä 20 000 ja vuoteen 2030 mennessä 250 000 sähköautoa. Vastaavat tavoitteet latauspisteiden määrässä ovat 2 000 ja 25 000. Vuoden 2020 tavoitteet ovat täyttymässä etuajassa, mutta ilmastomme ei toteuta suomalaista Ojalan laskuoppia. Tavoitteita on hyvä olla olemassa, mutta rohkeutta ja keinoja tulee löytää kestävän ja vihreän liikenteen rakentamiseksi niin nopeasti kuin mahdollista.

Yhdysvaltalaisyliopisto Massachusetts Institute of Technology mukaan Yhdysvalloissa 87 prosenttia autoista voisi olla sähköautoja. Teknologiateollisuuden viimeisimmän sähköisen liikenteen tilannekatsauksen mukaan sähköautojen suosio on vuodessa kasvanut 136 %. Määrä oli vuoden 2018 puolivälissä 11 300.  Suomessa on nollapäästöisten autojen osuus sähköautokannasta on kuitenkin ainoastaan 16 %, kun se kansainvälisesti on 60 %:n luokkaa.

Suomessa liikenteen tuottamista päästöistä 93 % tulee tieliikenteestä. Toimenpiteet vihreämmän liikenteen edistämiseksi tuleekin kohdistaa niin, että hiiletön liikenne kasvaa maanteillämme. Keinovalikoimassa voisi olla esimerkiksi:

  1. Haittaverotuksen jyrkempi ohjaaminen auton käyttövoiman perusteella: ilmastovaikutuksiltaan haitallisempaa käyttövoimaa myös verotetaan enemmän. Vastaavasti ilmastomyönteisiä valintoja tulisi verottaa keveämmin.
  2. Liikenteessä käytettävän päästöttömän energian verotuksen laskeminen ja/tai poistaminen.
  3. Nollapäästöisten autojen, erityisesti työsuhdeautojen, tukeminen porkkanoin sekä verotuksellisin keinoin. Nollapäästöinen auto vähentää päästöjä parhaiten.
  4. Latausasemien rakentamisen tukeminen tuin ja verotuksellisin keinoin. Erilaisia latausasemia tarvitaan lisää auton pitkä- ja lyhytaikaisiin pysäköintikohteisiin.

Me ABB:llä olemme rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta kehittämällä teknologioita ja ratkaisuja, jotka vähentävät maailman ilmastokuormaa. Pääsy Fortune-lehden ”Change the World” -listalla 8. sijalle on suuresti arvostamamme osoitus siitä, että ponnistelumme on huomattu. Change the World -listalle pääsevät yhtiöt, jotka ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti ja yhteiskunnallisesti. Valinnan keskiössä on ABB:n työ sähköisen liikenteen teknologioiden ja ratkaisujen kehittäjänä. ABB:n ratkaisuilla ladataan sähköautot, liitetään laivat satamassa sähköverkkoon, sähköistetään junaratoja ja otetaan jarrutusenergiaa talteen uudelleenkäyttöä varten. Kaikki nämä teknologiat rakennetaan energiatehokkuuden, päästöttömyyden ja kestävän kehityksen periaattein.

ABB on toimittanut 8 000 pikalatauspistettä ympäri maailmaa, ja määrät ovat huimassa kasvussa. Merkittävien autonvalmistajien yhteisyritys IONITY (BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, Audi ja Porsche) valitsi ABB:n pääteknologiakumppanikseen ja toimittajakseen. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa pikalatausverkosto 24:ään Euroopan maahan.

Suomalaisen yhteiskunnan tulisi pyrkiä rohkeasti ykkössijalle maailman muuttajana ja tavoitella hiilettömyyttä rohkein päätöksin ja ripeällä tahdilla kohti kestävämpää, vihreää liikennettä.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Juha Muhonen

Toimin myyntijohtajana ABB:llä vastuualueena tuulivoima ja raideliikenne. Työssäni kohtaan mielenkiintoisia asiakkaita ja projekteja. Olen ollut ABB:llä 27 vuotta erilaisissa tehtävissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sähköverkon automaatiosta minulla on 20 vuoden kokemus ja näiden vuosien aikana olen käynyt läpi miltei kaikki Suomen sähkölaitokset ja tunnen asiakaskuntamme hyvin. ABB:n tuotteiden, järjestelmien ja palveluiden tuntemuksessa on jatkuvasti kehitettävää, mikä antaa mahdollisuuden viedä uusia asioita omille vastuualueille. Myös kestävän ja sähköisen liikenteen asiat kuuluvat tehtäviini. Nämä tulevat varmasti mullistumaan tulevaisuudessa, joten tekemistä riittää.
Kommentoi