Porin asuntomessut todistavat: kotiautomaation läpimurto on lähellä!

Asumismukavuutta ja energiatehokkuutta parantavat kotiautomaatiojärjestelmät ovat pian uudisrakennusten vakiotekniikkaa. Porin messutalot näyttävät suuntaa tulevaisuuden pien- ja kerrostalorakentajille.

Porin keskustan kupeeseen nousseen asuntomessualueen 28 pientaloa näyttävät suuntaa suomalaiselle tulevaisuuden omakotiasumiselle. Kolmannes asuntomessukohteiden rakennuttajista on valinnut uuteen kotiinsa älykkään ABB-free@home®-kotiautomaatiojärjestelmän.

Älykästä kodinohjausta hyödyntävät tulevaisuuden kodit eivät ulospäin poikkea juuri mitenkään perinteisellä sähkötekniikalla varustetuista kodeista. Eron huomaa oikeastaan vasta, kun asettuu taloksi. ABB-free@homejärjestelmällä varustetuissa taloissa valaistusta ja lämmitystä ohjaa automaatio, joka on täysin asukkaan ohjelmoitavissa. Jopa verhot tai markiisit saadaan avautumaan aamun tullen automaation avulla. Talojen älykkyydestä kielivät vain pienet näytöt, joista kodin toimintoja voi muokata muutamalla kosketusnäytön painalluksella. Saman voi toki tehdä omalla kännykällään mistä päin maailmaa tahansa. Kun kaikkien perheenjäsenten kännykät ovat poissa kotoa, osaa talo sammuttaa turhat sähkölaitteet ja vaikkapa alentaa lämpötilaa automaattisesti. Automaation avulla voi samaan aikaan helpottaa elämää, parantaa asumismukavuutta ja säästää energiaa. Yhdessä messutaloista sähkölaitteita voi ohjata myös Amazon Alexa -puheohjauksella.

Ekologisuus ja digitaalisuus ovat yksi Porin asuntomessujen teemoista. Vaikka älykodeista puhutaan paljon, on kotien sähköjärjestelmien älykkyys tähän saakka lisääntynyt hitaasti. Porin asuntomessukohteisiin tutustuessa on helppo ennustaa, että kotiautomaation läpimurto on lähellä ja se tulee tapahtumaan nopeasti. Yksi syy on järjestelmien hintojen lasku. Messutalojen ABB-free@home-kotiautomaation lisäinvestointi on noin 4000 euroa, aika pieni hinta omakotitalon rakennuskustannuksiin verrattuna. Alle kolmella eurolla kuukaudessa saa omaan kännykkäänsä ABB:n tietoturvallisen sovelluksen kodin sähköjärjestelmän etäohjaukseen ja ohjelmointiin.

Ero perinteisen sähköjärjestelmän ja väylätekniikkaa hyödyntävän ABB-free@home-kotiautomaatiojärjestelmän välillä on ohjelmoitavuus. Perinteistä sähköjärjestelmää ei talon valmistumisen jälkeen voi enää muokata ilman sähköasentajan käyntiä ja työläitä kaapelointimuutoksia. ABB-free@home-kodissa on toisin, sillä toimintojen muutoksia voi tehdä asukas itsekin helposti. ABB:llä on kohteessa 21 Jokilammi osasto, jossa voi tutustua ABB-free@home-järjestelmän toimintoihin ja kysyä lisätietoa asiantuntijalta.

ABB-free@home-järjestelmässä on tarjolla langattomia komponentteja, joiden avulla älykkyyttä voi lisätä myös olemassa oleviin koteihin ja rakennuksiin ilman uudelleenkaapelointia. Helpommalla ja halvemmalla kuitenkin selviää, kun automaatiojärjestelmä toteutetaan osana uuden talon sähköurakkaa. Samalla koti on valmis tulevaisuuden vaatimuksiin. Jos pihaan ilmestyy sähköauto, voi sen ohjata latautumaan silloin, kun sähkö on halvimmillaan. Jos katon aurinkopaneelit tuottavat kesäkuumalla sähköä yli oman tarpeen, automaatio osaa hyödyntää energian automaattisesti vaikkapa lämminvesivaraajaa lämmittämällä tai asuntoa viilentämällä.

Tulevaisuuden älykotiratkaisuja ei tarvitse enää odottaa. ABB:n tekniikalla älykäs koti on arkipäivää jo tänään. Porin asuntomessuilla jo kolmannes asukkaista on päättänyt tehdä elämästään mukavampaa, turvallisempaa ja vähemmän energiaa kuluttavaa. Useat suomalaiset talovalmistajat tarjoavat jo ABB-free@home-automaatiota vakioratkaisuna.

 

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Harri Liukku

Toimin myyntijohtajana ABB:llä vastuualueena rakennusteollisuus. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä rakentamisen eri asiakassegmenttien, kuten rakennusliikkeet, suunnittelijat ja urakoitsijat, kanssa. Kokemukseni taloautomaatiosta niin liikerakentamisen kuin pientalorakentamisenkin osalta on jatkunut jo 13 vuoden ajan. Sähkö- ja automaatioala elää juuri nyt mielenkiintoista aikaa, kun uusiutuvat energiatekniikat, sähkömarkkinat ja energiatehokkuusmääräykset luovat alalle uutta liiketoimintaa. Älykkäät sähköverkot koskettavat meitä kaikkia ja ABB on mukana kehittämässä ja toteuttamassa älykkäitä ratkaisuja niin asuin- kuin liikerakentamiseenkin.
Kommentoi