Aurinkosähkön neljä trendiä

Yhä kasvava aurinkosähköbuumi tarjoaa monipuolisesti erinomaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Suomalaiselle korkeatasoiselle osaamiselle on kysyntää.

  1. Aurinkosähkövoimaloiden koot kasvavat meillä ja maailmalla

Suomessa aurinkosähköä pidettiin pitkään erämaamökkien erikoisratkaisuna. Tänään voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa, että aurinkosähköbuumi on päässyt meilläkin vauhtiin. Kiinaan nousee jo yli gigawatin tehoisia aurinkosähköpuistoja, mutta Suomessakin on hypätty megawattikokoluokkaan. Atrian Nurmon-tehtaalle kesällä 2017 valmistunut 4 megawatin aurinkovoimala on kirkkaasti Suomen suurin. Tuoreimmat tilastotiedot kertovat, että vuoden 2017 lopussa meillä oli verkkoon kytkettyä aurinkotuotantoa nimellisteholtaan 70 megawattia (MW), ja kasvuvauhti on kova.

Saksassa asennetun kannan kasvu on ollut tasaista, ja tätä ovat pitäneet yllä erityisesti liike- ja tehdasrakennuksiin tehdyt aurinkosähköinvestoinnit. Espanjassa pitkän hiljaisen ajanjakson jälkeen voimalaitoskokoluokan aurinkovoimalat tekevät taas tuloaan, kuten Saksassakin. Suomessa kehityksen veturina näyttävät olevan liike-, toimisto- ja tehdaskiinteistöt. Juuri nyt moni niistä on saamassa uuden 100–500 kilowatin aurinkovoimalan katolleen. Historian tuulahduksena todettakoon, että vuonna 1992 Sveitsissä otettiin käyttöön 500 kilowatin alppirinteelle asennettu aurinkovoimala, joka oli sen ajan mittapuun mukaan yksi isoimmista. Laitoksessa on ABB:n invertterit, ja se jatkaa toimintaansa yhä. Tosin hieman yli 20 toimintavuoden jälkeen asiakas osti ABB:ltä uudet tämän päivän ominaisuuksilla varustetut invertterit alkuperäisten ABB:n toimittamien inverttereiden tilalle.

Lämmin ja kuiva toukokuu 2018 on saanut aurinkosähköinvestointinsa jo tehneet kiinteistönomistajat iloisiksi. Sähkön hinta on pysytellyt korkealla, ja jäähdytystarve toimistoissa ja kauppakeskuksissa on lisääntynyt. Ilmainen aurinkosähkö omalta katolta vastannee tilanteeseen paremmin kuin hyvin.

Monen pientalon omistajan intoa aurinkosähköön hillitsee se, ettei omaa kulutusta ole juuri silloin, kun tuotanto on suurimmillaan. Liikerakennuksissa aurinkotuotanto ja sähkönkulutus kulkevat paremmin käsi kädessä. Näin myös Atrian lihatalolla Nurmossa. Tehtaan mittavat jäähdytysjärjestelmät kuluttavat eniten sähköä juuri silloin, kun aurinko paistaa ja 15 000 aurinkopaneelin tuotanto on huipussaan.

  1. Liiketoimintamallit kehittyvät, ylläpidon ja kunnossapidon palveluille kysyntää

Myös aurinkosähköön investoiminen on muutamassa vuodessa arkipäiväistynyt. Atrian esimerkki osoittaa, että isommankaan voimalan pystyttäminen ei ole enää hyppy tuntemattomaan. Myös alan liiketoimintamallit ovat kehittyneet. Jos ei halua sitoa pääomia investoimalla omaan aurinkosähkölaitokseen, on yrityksiä, jotka asentavat järjestelmän katollesi ja vastaavat investoinnista. Maksat vain kuluttamastasi päästöttömästä sähköstä laitoksen kuitenkin ollessa omalla katollasi.

Aurinkosähkö on pitkäaikainen, yli 25 vuoden investointi, joten ylläpito ja kunnossapito ovat tärkeitä. Yllä mainitussa uudessa liiketoimintamallissa järjestelmän omistaa sen toimittaja ja vastaa näin myös kunnossapidosta. Tulevaisuudessa on kysyntää palveluille, jotka huolehtivat siitä, että aurinkovoimalat pysyvät tuotannossa. Itse laitteet ovat varsin huoltovapaita, mutta älykkäiden monitorointijärjestelmien pitää valvoa toimintaa ja ennaltaehkäistä tulevia ongelmia. Älykkäillä laitteilla eli paljon puhutulla IoT:llä on sanansa sanottavana tässä. ABB:n invertteri on aurinkosähköjärjestelmän aivot, ja tätä älykkyyttä voidaan laajentaa ABB Ability™ -pilviratkaisuja hyödyntämällä esimerkiksi ennakoivan huollon saralla.

  1. Energiavarastoilla tasausta tuotannon ja kulutuksen piikkeihin

Lisää älyä sähköjärjestelmään vaatii myös alan uusin trendi, energiavarastot. Niiden avulla voidaan tasata tuotannon ja kulutuksen piikkejä. Pientaloissa aurinkosähköjärjestelmään integroitu pienehkökin akkuvarasto lisää merkittävästi suoran oman kulutuksen osuutta aurinkosähkötuotannosta. Pientalon tai toimistorakennuksen kyljessä oleva sähköauto akkuineen on oiva suora kuorma aurinkosähkölle vähentäen siirtotarvetta. Suuremmassa mittakaavassa akkuteknologian suotuinen kustannuskehitys antaa aivan uusia mahdollisuuksia vastata uusiutuvan energian sähköverkolle aiheuttamiin haasteisiin. Tämän hetken jännittävin sovellus kuitenkin lienee ns. mikroverkot, jotka ovat mielenkiintoinen tekninen haaste mutta myös mahdollisuus laajentaa aurinkoenergian markkinoita kehittyville tai syrjäisille alueille esimerkiksi Afrikassa tai Australiassa.

  1. Softaosaamisen näytön paikka

Aurinkosähköbuumi tuo myös muita liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle korkeatasoiselle ohjelmisto-osaamiselle. Uusiutuvien energialähteiden yleistyminen asettaa aivan uusia haasteita sähköjärjestelmän älykkyydelle sekä tiedon siirrolle laitteiden välillä. ABB:n kaltaisten laitetoimittajien lisäksi mukaan ekosysteemiä rakentamaan tarvitaan ketteriä ohjelmistotoimittajia ja uusien ideoiden ja tuotteiden kehittäjiä. Ala tarvitsee tulevaisuudessa järjestelmiä, jotka täydentävät laitteiden älykkyyttä ja pitävät alati vaihtelevan uusiutuvan energiantuotannon ja sähkönkulutuksen tasapainossa. Suomessa ABB kehittää aktiivisesti seuraavan sukupolven voimalaitoskokoluokan aurinkosähköinverttereitä, jotka tuovat mukanaan uusia ratkaisuja ja oivalluksia aurinkosähköjärjestelmien luotettavuuden, käytettävyyden ja kustannustehokkuuden parantamiseen. Yhä enenevässä määrin oma roolinsa on myös ohjelmistokehityksellä, tiedonsiirrolla ja analysoinnilla. ABB jatkaa panostuksiaan aurinkosähkölaitteiden kehitykseen Suomessa, mistä hyvä esimerkki on Pitäjänmäen aurinkovoimalaboratoriomme laajennus tänä vuonna.

 

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Jyrki Leppänen

Vastaan ABB:llä aurinkosähkövaihtosuuntaaja-liiketoiminnassa voimalaitoskokoluokan aurinkosähköinverttreiden globaalista tuotehallinnasta. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä eri puolilla maailmaa olevien paikalliskonttoreidemme ja heidän asiakkaidensa kanssa tuomassa näkemystä ja asiantuntemusta mutta myös etsimässä asiakastarpeita ja saamassa uusia ideoita. Tulin ABB:lle reilut lähes 10 vuotta sitten mukaan pieneen tiimiin käynnistämään ABB:lle aivan uutta liiketoimintaa. Pitkällinen kokemukseni uusista energiatekniikoista ja erityisesti aurinkosähköstä olivat tässä merkittävänä apuna. Käytännössä työni vaihtelee välillä hyvinkin teknisistä asioista, myyntiin ja markkinointiin ja jopa tutkimustakin sivuten. Tekniset yksityiskohdat ovat töiden suola, mutta kyllä kansainvälisessä liiketoiminnassa uudet tuttavuudet ja kulttuurit ovat mielenkiintoinen asia.
Kommentoi