Kannattaako Suomeen investoida?

Robottiviikolla keskusteltiin keinoista Suomen nostamiseksi nousuun automaatioinvestoinneilla. Yksi rohkea suunnannäyttäjä löytyy Porvoosta.

Muutama viikko sitten saimme kuulla erittäin myönteisiä uutisia Uudenkaupungin autotehtaan rekrytointitarpeista. Tehdas kaavailee palkkaavansa yli tuhat henkilöä Mersujen tuotantoon. Tämä uutinen tuli vain alle puoli vuotta sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin isosti samaisen tehtaan investoivan yli kahteensataan ABB:n robottiin. Automatisointi ja robotisointi tuo työtä. Tämä lienee selvä johtopäätös edellisestä.

Yhtenä esimerkkinä automatisoinnin tuomista hyvistä tuloksista on ABB:n asennustuotetehdas Porvoossa.  Tehtaalla valmistetaan yli 25 miljoonaa kytkintä, pistorasiaa ja asennustarviketta vuosittain ja automaatioon investoidaan pitkälle yli toista miljoonaa euroa joka vuosi. Tuotannon automatisointi on nostanut tehtaan tuottavuutta yli 40 % viimeisten viiden vuoden aikana. Näin kilpailukykyä on pystytty jatkuvasti kehittämään ja käytännössä pitämään työt Suomessa.

Todisteena kilpailukykyisestä tuotannosta on se, että tehdas ainoana Suomessa valmistaa asennustuotteita Pohjoismaiden markkinoille ja  erilaistuu kilpailijoistaan olemalla aidosti paikallinen. Tuotekehitys ja valmistus lähellä markkinoita mahdollistaa asiakkaiden tarpeiden ymmärtämisen ja tehokkaan logistiikan.

Tänään Porvoon-tehdas ottaa käyttöön uuden kytkimien tuotantolinjan, joka on investointisuuruudeltaan miljoonaluokkaa. Investointi kolminkertaistaa kytkintuotannon kapasiteetin. ABB:n asennustuotetehdas haluaa osaltaan viitoittaa tietä automaatiossa ja robotiikassa ja kannustaa muitakin ennakkoluulottomasti panostamaan toimintansa tehostamiseen automatisoinnilla.

Vain tekemällä päästään eteenpäin.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Harri Liukku

Toimin myyntijohtajana ABB:llä vastuualueena rakennusteollisuus. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä rakentamisen eri asiakassegmenttien, kuten rakennusliikkeet, suunnittelijat ja urakoitsijat, kanssa. Kokemukseni taloautomaatiosta niin liikerakentamisen kuin pientalorakentamisenkin osalta on jatkunut jo 13 vuoden ajan. Sähkö- ja automaatioala elää juuri nyt mielenkiintoista aikaa, kun uusiutuvat energiatekniikat, sähkömarkkinat ja energiatehokkuusmääräykset luovat alalle uutta liiketoimintaa. Älykkäät sähköverkot koskettavat meitä kaikkia ja ABB on mukana kehittämässä ja toteuttamassa älykkäitä ratkaisuja niin asuin- kuin liikerakentamiseenkin.
Kommentoi