Ratkaiseeko esineiden internet rakentamisen haasteet?

Uuden ajan tietoa yhdistävät palvelut ovat mahdollisuus asukkaille ja kiinteistöille. Perusteet ovat jo olemassa, nyt tarvitaan rohkeutta uuden luomiseen.

Teknologiayritykset ovat jo pitkään puhuneet esineiden internetin tuomista mahdollisuuksista. Uskotaan, että eri yritysten muodostamat ekosysteemit tekevät läpimurron myös koteihin ja tuovat kotien ulottuville aivan uudenlaisia palveluita. Näitä ovat esimerkiksi asunnon internetpohjainen palveluportaali, josta voi seurata lähes reaaliajassa sähkön- ja vedenkulutusta sekä ohjata kodin laitteita, myös etänä. Palveluportaalista voi varata saunavuoroja, katsoa liikenneaikatauluja, ostaa lähialueen kaupan palveluita, tilata taksin, varata yhteiskäyttötiloja tai ladata vaikkapa sähköautoa.

Samalla kun reaaliaikaista dataa kertyy, tietoa voidaan käyttää myös eri sidosryhmien tarpeiden palvelemiseen. Taloyhtiön vedenkulutus voidaan raportoida kuukausittain, vesivuodoista saadaan hälytyksiä samoin kuin palovaroittimista ja lämmityskauden säätöjä voidaan ennakoida. Samaa tietoa hyödyntämällä voidaan myös pidentää vanhusten kotona asumista, kun reaaliaikainen tieto liikkeestä huoneissa, sähkön käytöstä esimerkiksi keittiössä ja veden käytöstä kylpyhuoneessa antaa hoitohenkilökunnalle ja omaisille tietoa kotona pärjäämisestä.

Usein taloudelliset esteet ovat pääsyy niin energiankulutuksen tehostamiselle kuin uusien palveluiden toteutumiselle. Vaikka teknologia on olemassa, alan toimijat ovat usein eri yrityksistä ja tuotteistaminen jää tekemättä. Niin toteuttajalle kuin omistajillekin tämä aiheuttaa epävarmuustekijän, joka voi johtaa hyvänkin idean hylkäämiseen. Keskustelun painopisteen pitäisi tulevaisuudessa olla laajemmin asiakas- ja palvelurajapinnassa. Tiedon hyödyntäminen avaa tehostamisen lisäksi mahdollisuuksia uusien tuotteiden ja palveluiden luomiseen ja antaa mahdollisuuksia kehittää jotain täysin uutta. Rakentamalla tiedon ekosysteemin, jossa yhdistyy yrityksen, asiakkaiden, yhteisön ja julkisen sektorin tieto, voidaan luoda uusia palveluita, joilla helpotetaan ihmisten arkea ja työelämää.

KNX-taloautomaatio tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää esineiden internetin megatrendiä ja ohjaa kansalaisia kohti puhtaampaa ja energiatehokkaampaa tulevaisuutta. Kulutuksen reaaliaikainen seuranta sekä omaan hiilijalanjälkeen vaikuttaminen voivat jo hyvinkin pian olla arkipäivää fyysisestä ympäristöstä riippumatta – olitpa sitten kotona, mökillä, työpaikalla tai hotellissa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Helsingin Kalasatamassa Asunto Oy:t Fiskari ja Fregatti. Kerrostalojen asukkaat ovat olleet ratkaisuun tyytyväisiä, ja sillä on ollut vaikutusta jopa käyttäytymiseen.

Tämän vuoden asuntomessuilla Seinäjoella taloautomaatiolla, sekä ABB-free@home- että KNX-järjestelmillä, on toteutettu useita omakotitaloja, joissa mukavuuden lisäksi turvallisuus ja energiansäästöasiat on huomioitu. Asunnoissa on myös valmiudet liittyä uusiin esineiden internetin palveluihin, kunhan ne ovat helposti saatavilla. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan palvelujen tarjoajia, jotka integroivat eri toimijoiden tarjoaman yhteen helppokäyttöiseen palveluun.

Jo nykyisillä ratkaisuilla ja avoimilla standardeilla voidaan siis varmistaa kuluttajille luotettavat ja pitkäikäiset uudet ratkaisut ja palvelut. Nyt olisi vain saatava uudet digitaaliset toimijat ja perinteiset yritykset luomaan nuo ratkaisut ja palvelut yhdessä.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Harri Liukku

Toimin myyntijohtajana ABB:llä vastuualueena rakennusteollisuus. Käytännön työssäni olen hyvin paljon tekemisissä rakentamisen eri asiakassegmenttien, kuten rakennusliikkeet, suunnittelijat ja urakoitsijat, kanssa. Kokemukseni taloautomaatiosta niin liikerakentamisen kuin pientalorakentamisenkin osalta on jatkunut jo 13 vuoden ajan. Sähkö- ja automaatioala elää juuri nyt mielenkiintoista aikaa, kun uusiutuvat energiatekniikat, sähkömarkkinat ja energiatehokkuusmääräykset luovat alalle uutta liiketoimintaa. Älykkäät sähköverkot koskettavat meitä kaikkia ja ABB on mukana kehittämässä ja toteuttamassa älykkäitä ratkaisuja niin asuin- kuin liikerakentamiseenkin.
Kommentoi