Mitä iloa on pilvipalveluista?

Aktivoimalla uudet energiatehokkaat ratkaisut pilveen, vauhditetaan innovaatioiden implementointia. Samalla säästyy energiaa.

Olen ollut mukana lukuisissa niin yliopistojen kuin ABB:n omien tutkimuslaitosten toteuttamissa tutkimusohjelmissa. Tavoitteena on ollut kehittää uusia, entistä energiatehokkaampia laitteita ja ohjaustapoja sähkömoottorikäytöille. Erityisen hyviä tuloksia olemme saavuttaneet pumppu- ja puhallinkäytöissä. Perusajatus on kehittää uusia tuotteita, implementoida ne uusiin laitteisiin ja lopulta kaupata asiakkaillemme. Markkinoille tulo ja odotettujen säästöjen toteutuminen vievät näin tovin, ja ilmasto lämpenee odotellessa.

Myös teollisuudessa laitteita on entistä helpompi kytkeä internetiin, kiitos edullisen ja entistä nopeamman tiedonsiirron. Tietoturva voidaan hoitaa tehokkaasti jo olemassa olevilla ratkaisuilla. Mielenkiintoista tässä on se, että patentoimamme uudet energiatehokkaat ratkaisut voidaan myös aktivoida pilveen kytkettyihin laitteisiin. Tämä mahdollistaa merkittävästi nopeamman implementoinnin ja samalla säästyy energiaa. Ratkaisujen vaikuttavuus on täysin toista luokkaa. ABB:n taajuusmuuttajien asennuskanta on maailman suurin.

Edut eivät jää tähän. Tutkimusmielessä voimme asettaa huomattavasti vaativampia tutkimuskysymyksiä tohtoriopiskelijoille. Pilvipalvelut lisäävät prosessien läpinäkyvyyttä ja parantavat vertailtavuutta historiatietoon. Tietoa murskaamalla pääsemme uudelle tasolle myös laitteiden luotettavuuden suhteen – vikaantumisprosessit voidaan tunnistaa jo alkuvaiheessa ja estää näin laitteiden ylenmääräinen energiankulutus ja lopulta vikaantuminen. Elinkaarikustannukset on helppo optimoida.

Polku on vasta alussa. Olemme tutkineet uutta lähestymistä jo usean vuoden ajan EFEU-tutkimusohjelmassa, joka on Tekesin rahoittamia SHOK-hankkeita. Rinnalla on ollut muita erittäin mielenkiintoisia hankkeita, joiden tuloksia esiteltiin huhtikuussa teollisuusautomaation maailmanlaajuisessa suurtapahtumassa Hannoverissa. Esimerkiksi ABB:n älykäs anturi, joka parantaa satojen miljoonien sähkömoottoreiden tuottavuutta yhdistämällä ne ensimmäistä kertaa pilvipalveluihin – katso videomme.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Jukka Tolvanen

Born in 1969 in Joensuu, Finland, Jukka Tolvanen studied electrical engineering at the University of Technology in Helsinki, where he received his master's degree in 1996. Tolvanen joined ABB Drives as a trainee in 1993 and full time employee in 1996. He has had several managerial positions in R&D, sourcing, sales and product management and marketing. Currently Tolvanen enjoys his time studying energy efficiency full-time. Jukka blogs about energy efficiency related matters in English and in Finnish.
Kommentoi