Kirjava keltainen pyöräilyporukka

Kuva: Team Rynkeby Espoo

Mikä saa 39 erilaista ihmistä treenaamaan yhdessä kurinalaisesti tavoitteenaan iso pyöräilyhaaste? Yhdistääkö heitä muukin kuin pyörän keltainen väri?

Kun elokuussa 2015 lähetin hakemuksen Team Rynkeby -tapahtumaan osallistumisesta, minulla ei ollut minkäänlaista ennakkokäsitystä siitä, millaisia muut osallistujat olisivat.

Jonkinlainen kuva minulle oli tietysti syntynyt, koska olin seurannut Team Rynkeby -toimintaa muutamissa massatapahtumissa. Rynkebyläiset vaikuttivat kovin yhtenäisiltä ja heistä huokui vahva joukkuehenki. Nyt, kuuden kuukauden yhteisen tekemisen ja harjoittelun jälkeen, alan ymmärtää, miksi näin on. Selkeä yhteinen tavoite, siis varojen kerääminen ja ennen kaikkea iso pyöräilyhaaste, jota kaikki nöyrästi kunnioittavat, yksinkertaisesti tiivistää ja yhtenäistää meitä.

Olemme taustaltamme siviilissä hyvinkin erilaisia ja edustamme useita eri aloja ja ammattikuntia. Minulle se on rikkaus ja lisämauste tässä projektissa. Se, että saa ja on mahdollisuus tutustua aivan uusiin ihmisiin, on hieno asia.

Mutta mikä meitä yhdistää? Se on minulle suuri arvoitus, koska sellainen yhteinen tekijä täytyy olla. Mikä saa meidät sitoutumaan ja panostamaan joskus aivan hurjiin suorituksiin, joissa kohdataan ilo mutta myös tuska? Selkeää vastausta minulla ei ole, ainakaan vielä, mutta uteliaana odotan, että se vielä selviää.

Joukkueessamme on 39 polkijaa, 23 miestä ja 16 naista. Nuorin meistä on 28-vuotias ja vanhin, yksi Mateista, on 69. Keski-ikä on 42 vuotta. Kolmannes polkijoista on ollut mukana aikaisemmin, joten valtaosa, kuten minä, on ensikertalaisia. Aika monella, lähes kaikilla, on jonkinlainen urheilu- tai aktiiviliikuntatausta. Joukkueessa on useita pyöräilyharrastuksen aloittavia, mikä oli minulle yllätys, sillä olin odottanut, että se olisi ollut yksi valintakriteereista. Näin ei ole, mikä toisaalta on hieno juttu, sillä näin saamme tähän hienoon lajiin lisää harrastajia. Tiimistämme löytyy myös useiden vuosien vankkaa pyöräilykokemusta. Eli siinäkin mielessä olemme hyvin kirjavaa porukkaa, ja sillä en tarkoita pelkästään keltaista väriä, josta meidät tunnistaa. Ajoasu, pyörä ja muu materiaali, mitä Team Rynkeby käyttää, ovat kaikki keltaisia.

Pyöräily on hyvin pitkälti joukkuelaji, koska peesaaminen, eli toisten imussa ajaminen, on huomattavasti helpompaa. Jotkut arvioivat, että imun vaikutus on jopa 20­-30 prosenttia. Jotta onnistuisimme tässä, niin tarvitsemme vetomiehiä ja -naisia, koska jonkun täytyy olla ensimmäisenä halkomassa tuulta. Ryhmässä ajaminen vaatii myös kuria, koska imun hyödyntäminen edellyttää, että perässä ajavan täytyy olla todella lähellä edellä menevää,  puolen metrin välimatka on jo paljon. Kun ajaa niin lähellä toista ajajaa, mitään äkkinäisiä liikkeitä ei saa tehdä ja täytyy ajaa suoraa linjaa, jättää tilaa toisille kaarteissa, varoittaa esteistä jne. Tämä vaatii kuria, ennakointia ja toisten huomioimista kaikissa tilanteissa. Sanomattakin on selvää, että vahinkoriski kasvaa mitä lähempänä toisia ajetaan, mutta samalla imun hyöty kasvaa.

Nyt olemme valmisteluissa siinä pisteessä,  että tulevana sunnuntaina ohjelmassa on ensimmäinen ryhmäajo uusilla Team Rynkeby -pyörillä. Olo on kuin lapsella, joka odottaa jouluaattoa ja pakettien avaamista.

Andersin aiempi blogikirjoitus: Eläimellistä harjoittelua

 

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Anders Nordström

Työskentelen ABB Oy:n talousjohtajana. Olen pitkän linjan ABB:läinen, aloittanut vuonna 1987. Tieni ABB:llä on kulkenut taloushallinnosta monenlaisiin tehtäviin moottori- ja generaattoriliiketoiminnassa ja viimeiset 7 vuotta nykytehtävässäni talousjohtajana. Työni on monipuolista ja vaihtelevaa, mutta kuitenkin toimistotyötä, jonka vastapainona on aina ollut urheilu. Treenaaminen yhdessä toisten kanssa tavoitteellisesti sopii minulle. Hyväntekeväisyys yhdistettynä mieluisaan urheilulajiin innosti hakemaan Team Rynkeby -joukkueeseen.
Kommentoi