Seilistä maailman maineeseen

25 vuotta sitten suomalaisen osaamisen taidonnäyte Azipod® tuli ja mullisti merenkulun. Sittemmin se on säästänyt polttoainetta lähes miljoona tonnia.

Joulukuussa vuonna 1990, 25 vuotta sitten käynnistyi merenkulussa uusi aikakausi. Tuolloin ensimmäinen Azipod®-potkurikäytöllä varustettu laiva, Merenkulkuhallituksen väyläalus Seili aloitti liikennöinnin. Nykyisin tämä suomalaisen osaamisen taidonnäyte on eniten käytetty potkuri niin isoissa matkustajaristeilijöissä, jäänmurtajissa kuin korkean jääluokan rahtilaivoissa ja käyttö muissakin laivatyypeissä yleistyy hyvää vauhtia. 1,5 megawatin tehoisesta Azipod-prototyypistä on kehittynyt tuotesarja, joka kattaa tehoalueen 22 megawattiin saakka.

Tällä hetkellä maailman meriä seilaa noin 120 laivaa, jotka käyttävät Azipod-järjestelmää. Polttoainesäästö näissä laivoissa vastaa noin seitsemän 240 metrin pituisen öljytankkerin kuljettamaa määrää, noin 700 000 tonnia polttoainetta. Saman verran kuin 700 000 autoa kuluttaa polttoainetta vuosittain.

Azipod-potkurijärjestelmä on mahdollistanut myös täysin uusien laivakonseptien rakentamisen. Tulevina vuosina kymmeniä uusia laivoja varustetaan Azipod-järjestelmällä ja säästetty polttoainemäärää kasvaa edelleen.

Tänä vuonna Azipod-potkurijärjestelmä on saavuttanut kaksi uutta virstanpylvästä. Olemme laajentaneet tuotantoa Haminaan, jossa kokoonpannaan kääntöjärjestelmiä. Olemme myös julkistaneet uuden tuotteen, Azipod D:n. Vaikka tuote on jo 25-vuotias, niin se ei ole vielä ollenkaan ”valmis”. Uusia kehitysideoita on edelleen suorituskyvyn ja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Azipod-innovaatio on esimerkki siitä, että tuhansien vuosien laivojen kehittämisen jälkeenkin on löydettävissä uusia ratkaisuja, kunhan ajatellaan innovatiivisesti ja ymmärretään asiakkaidemme tarpeet. Kyseenalaistamalla vanhat ratkaisut, uusia ideoita on mahdollista löytää. Paikoilleen ei saa jäädä. Katsellaan siis ympärillemme ja ajatellaan ennakkoluulottomasti. Näin saadaan Suomi uuteen nousuun.

Kategoriat and Avainsanat
Tietoja kirjoittajasta

Antti Lehtelä

Työskentelen markkinointipäällikkönä ABB:llä Marine and Ports –yksikössä. Vastaan meriteollisuuden tarpeisiin tehtävien propulsiotuotteiden markkinoinnista maailmanlaajuisesti. Yli 30-vuotisen ABB-urani olen omistanut laivoille, olen toiminut erilaisissa laivoihin liittyvissä myynti ja markkinointitehtävissä. Työssäni mielekkäintä on sen monipuolisuus ja se että toimimme monessa suhteessa markkinoilla suunnannäyttäjänä ja tuomme markkinoille uusia ja innnovatiivisia tuotteita. Niiden markkinoinnissa riittää kyllä työtä.
Kommentoi